Roadtrip Noorwegen

3 autoroutes langs de Sognefjord vol onvergetelijke uitzichten

Het grootste deel van onze rondreis Noorwegen brachten we dit jaar door in Fjord-Noorwegen. We zochten de langste en diepste fjord van Noorwegen op: de Sognefjord. Die loopt landinwaarts uit in verschillende fjordarmen en aan een van die vertakkingen, de Laerdalsfjord, zetten we onze caravan op deze camping om met de auto de omgeving te gaan verkennen. Dat leidde tot deze 3 autoroutes langs de Noorse fjorden.

Over de Sognefjord

De Sognefjord loopt met zijn fjordarmen meer dan 200 km landinwaarts, helemaal tot aan Nationaal Park Jotunheimen. De bergen langs de fjord zijn steil en tot wel 1700 meter hoog. Onder water lopen ze net zo steil door: op het diepste punt is de Sognefjord ruim 1300 meter diep.

Het gebied rondom de vertakkingen van de Sognefjord is schitterend. Drie dagen lang reden we er rond en elke dag werd het veel later dan we eigenlijk van plan waren. Want we bleven maar stoppen om foto’s te maken en wilden steeds nog een stukje verder kijken.

Wil je dit ook gaan bekijken? Dit waren onze drie routes:

Dag 1: Laerdal – NP Jostedalsbreen

Ons startpunt was elke dag onze camping in Laerdalsøyri. Daar hoefden we maar om de servicegebouwen heen te lopen om dit te zien:

Camping Laerdal fjord

Ook op loopaftand, in Gamle Laerdalsøyri, staan 170 mooie houten huizen uit de 18e en 19e eeuw.

Camping Laerdal houten huisjes


Vroeger was dit een belangrijk verkeersknooppunt, omdat er moest worden overgeladen van weg op boot – vandaar ook de oude pakhuizen. 

Via een tunnel (nee, niet de 24,5 km lange Laerdaltunnel – die komt verderop) kwamen we uit bij de pont richting Sogndal. We hoefden maar kort te wachten en daar reden we al aan boord. De overtocht kostte iets meer dan 10 euro en dat kun je contant betalen of pinnen. Even stapten we uit om foto’s te maken, maar al gauw waren we aan de overkant.

Mooie autoroute in Fjord Noorwegen

In Kaupanger stopten we alweer om een staafkerk uit de 12e eeuw te bekijken.

Staafkerk in Noorwegen

Daarna reden we verder langs de Sogndalsfjord, waar we regelmatig even stopten als er een parkeerplaats was. Het uitzicht op de fjord en de watervallen langs de bergwanden was steeds weer anders.

Vanuit Sogndal volgden we de 55. Hier loopt de Nationale Toeristische Route Sognefjellet, met tussen Luster en Lom de meest indrukwekkende bergpas in Noord-Europa met hoogste punt 1430 meter. In Gaupne sloegen we af naar nationaal park Jostedalsbreen. De Jostedal-gletsjer is met een oppervlakte van zo’n 500 vierkante km de grootste gletsjer van het Europese vasteland. Om daar meer over te weten te komen, reden we naar bezoekerscentrum Breheimsenteret.

Mooie autoroute in Fjord Noorwegen

Vanuit dat bezoekerscentrum kun je ook gletsjerwandelingen met gids maken (ook voor kinderen vanaf 6 jaar). Wij hielden het bij het uitzicht op de slingerende gletsjer en de beek met gletsjerwater langs de weg.

Mooie autoroute in Fjord Noorwegen

We zakten weer af naar Gaupne en reden nog een stukje langs de Lusterfjord richting Skjolden. Na een tijdje rijden konden we aan de overkant de Feigumfossen zien: een waterval van 218 m hoog. In totaal hebben we die dag zoveel watervallen gezien, dat we de tel kwijtraakten en op een gegeven moment ook maar stopten met steeds weer stoppen om een foto te maken. Ze waren allemaal zo mooi!

Mooie autoroute in Fjord Noorwegen

Ook kwamen we onderweg verschillende mooie kerkjes tegen, zoals de rode stenen kerk in Luster uit 1200. Door al die mooie plekjes hadden we helemaal niet in de gaten dat het al laat werd. Het werd echt tijd om terug te gaan.

We hadden een rondje kunnen maken door vanuit Turtagrø de Tindevegen naar Øvre Årdal te nemen, maar we hadden niet zo’n zin in haarspeldbochten. Daarom reden we dezelfde weg terug. Gelukkig ging de pont nog, want we hadden eigenlijk helemaal niet nagekeken tot hoe laat we terug konden.

Dag 2: Laerdal – NP Jotunheimen

Na al die watervallen langs de weg hadden we wel zin gekregen om eens een waterval van dichtbij te bekijken. Dus reden we na een rustig ochtendje op de camping van Laerdal naar Øvre Årdal aan de Årdalsfjord. Vanuit Øvre Årdal volgden we de bruine borden naar Utladalen. Daar kun je parkeren vlak bij de Hjellefossen en dan een korte wandeling maken naar de Avdalsfossen. Je kunt ook doorlopen naar de bekende waterval Vettifossen.

Wandelen naar een waterval in Fjord Noorwegen

Het liep al tegen het einde van middag, maar na onze wandeling konden we het weer niet laten. We reden niet dezelfde weg terug naar Laerdal, maar kozen voor de 53 van Øvre Årdal naar Tyin. We reden langs stukken sneeuw en huizen met grasdaken. Over de weg liepen schapen en hingen laaghangende wolken.

Autoroute door Fjord Noorwegen

In de verte zagen we nog hogere bergen met nog veel meer sneeuw erop. In nationaal park Jotunheimen vind je namelijk de hoogste toppen van Noorwegen, met als hoogste van heel Noorwegen de Galdhøpiggen van 2469 m.

Autoroute door Fjord Noorwegen

Uiteindelijk kwamen we weer uit op de E16, waarover we terugreden naar onze camping. Onze laatste tussenstop was Borgund, waar een staafkerk uit ca. 1180 staat. Dit is de enige staafkerk in Noorwegen die sinds de middeleeuwen onveranderd is gebleven. Aan de buitenkant zie je zowel kruisen als drakenkoppen en slangen. Het bezoekerscentrum bij de kerk was natuurlijk allang dicht toen wij er in de avond langs reden.

Noorwegen staafkerk Borgund

Dag 3: Laerdal – Stegastein

Op onze laatste dag wilden eigenlijk maar één ding bekijken: het uitkijkpunt over de Aurdalfjord, Stegasteinen. Om te beginnen namen we nu wel de Laerdaltunnel. Dit is met 24,5 km de langste verkeerstunnel ter wereld. Hij is in 2000 aangelegd en heeft om de 6 km bredere stukken met sierverlichting.

Tunnel bij Laerdal in Noorwegen

Aan de andere kant namen we vanuit Aurdal de 243 en al gauw kwamen we terecht op een smal weggetje vol haarspeldbochten. Het was al best lastig om elkaar met twee auto’s te passeren, maar er zijn ook mensen die deze weg met een camper proberen te rijden. We hadden pech: door veel campers op de weg kwam de weg helemaal vast te staan. We moesten zelfs een flink stuk achteruit afdalen om ruimte te maken voor campers die elkaar op de iets bredere stukken centimeter voor centimeter probeerden te passeren.

De weg was prachtig, maar het was geen fijne ervaring om door de bestuurder van een van de campers omlaag gecommandeerd te worden omdat hij per se een weg wilde rijden die eigenlijk veel te smal is voor (grote) campers. Zelf zakte hij natuurlijk niet af. Ik denk dat we zo’n anderhalf uur vertraging hebben opgelopen tot de camperopstopping weg was en we konden doorrijden naar boven. Voor ons nog niet zo’n ramp, maar de mensen die voor ons vast stonden met een klein busje moesten die middag nog een veerboot halen en onze dochter vond het achteruit rijden en die commanderende meneer heel eng. Dit was onze vervelendste ervaring in Noorwegen.

Maar goed. Eenmaal boven was het uitzicht over de Aurdalfjord vanaf de Stegastein waanzinnig mooi.

Noorse fjorden

Er is hier dan ook een spectaculair uitkijkpunt aangelegd.

Noorwegen fjorden uitkijkpunt

We wilden niet het risico lopen om terug te rijden en weer vast te staan tussen de campers, dus reden we de Snøveien op, de weg door de bergen waarop je was aangewezen voordat de Laerdaltunnel er was – of je moest de boot nemen. Nu loopt hier de nationale toeristische route Aurlandsfjellet.

Op de Snøveien was het weer één en al genieten.

Snoveien in Noorwegen

We kwamen nog veel meer sneeuw tegen dan de dag ervoor en stopten weer regelmatig – wel even wachten tot je een plek hebt gevonden waar je veilig kunt stilstaan natuurlijk.

Hoogvlakte in Noorwegen
Snoveien in Noorwegen

De sneeuw lag soms nog hoog opgestapeld langs de weg en we waren alle vijf erg onder de indruk van het landschap.

Langs schapen en watervallen daalden we langzaam weer af naar onze camping, waar we de volgende dag zouden vertrekken richting Bergen, Stavanger en Kristiansand. Maar de Sognefjord was het absolute hoogtepunt van onze vakantie in Noorwegen.

Deze video die ik maakte laat je het even meebeleven. (Als je in de toekomst geen reisvideo’s van Noorwegen wilt missen, kun je je het beste even abonneren.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

4 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.