rondvaart preikestolen waterval

5 spectaculaire filmlocaties in Fjord Noorwegen – ken jij ze al?

De spectaculaire fjorden in Noorwegen lenen zich uitstekend als filmdecor. Er zijn dan ook heel wat bekende filmlocaties in Fjord Noorwegen – misschien heb je ze als Noorwegen-fan wel al gespot. Ik vind het zelf tenminste altijd leuk om plekken op te zoeken die ik al ken van televisie of uit de bioscoop. Dat kun je op eigen houtje doen, maar er zijn ook speciale tours waarmee je in de voetsporen treedt van de Hollywood-acteurs uit deze films. Kun je nog wel wat inspiratie gebruiken? Dan vind je hieronder enkele blockbusters die (deels) zijn opgenomen op en om de fjorden in Noorwegen.

Mission Impossible – 6 & 7 (2018 – 2022)

De makers van Mission Impossible zijn gek op Fjord Noorwegen. De spectaculaire fjorden passen natuurlijk uitstekend bij de spectaculaire stunts in de films. Het is dan ook niet verwonderlijk dat er voor deze films al op meerdere plekken in Noorwegen gefilmd is, bijvoorbeeld bij de indrukwekkende Helsetkopen en de Raumabanen. Als je de film Mission Impossible 6 hebt gezien, ken je ongetwijfeld de scène waarin Tom Cruise aan een klif hangt. In de film moet het landschap India voorstellen, maar al snel werd bekend dat de scène opgenomen is in Fjord Noorwegen. Op Preikestolen (de Preekstoel) om precies te zijn, vlak bij Stavanger.

Ook voor de Mission Impossible-film die in 2022 in première gaat, is de crew weer afgereisd naar de regio Fjord Noorwegen. Vooral de Raumabanen (volgens Lonely Planet de mooiste spoorlijn van Europa) heeft een prominente plek in de film. Boven op de snel rijdende trein vindt namelijk een indrukwekkende vechtscène plaats. Een ander spectaculair moment is de motorsprong van de berg Helsetkopen ten zuiden van Ålesund (een stad die sowieso al boven aan mijn verlanglijstje voor Noorwegen staat). De scène eindigt met een parachutelanding in de vallei en de acteur zelf noemde dit ‘de gevaarlijkste stunt van zijn carrière’.

Alleen al het uitzicht en de prachtige natuur zorgen ervoor dat deze plekken een bezoek meer dan waard zijn. Maar er zijn ook speciale filmtours die je meenemen langs deze plekken – helemaal in Mission Impossible-stijl. Bekijk hier de tour langs filmlocaties in Noorwegen uit Mission Impossible 7.

James Bond – No Time to Die (2021)

Een andere film met extreme stunts en spectaculaire achtervolgingen is de James Bond-film No Time to Die. We hebben er even op moeten wachten, maar twee jaar na de eerder geplande releasedatum was de nieuwste film van James Bond dan eindelijk in de bioscoop te zien. Fjord Noorwegen heeft ook in deze film een indrukwekkende rol gespeeld. De slingerende weg van de Atlantic Road (Atlanterhavsvegen) is namelijk perfect voor een zenuwslopende achtervolging. De filmmakers gebruiken de bochten van de weg optimaal om spanning op te bouwen.

Doordat dit een ‘gewone’ doorgaande weg is, kun je net als 007 zelf ook makkelijk over de Atlantic Road rijden. Je kunt ook kiezen voor een begeleide film tour. Tijdens deze rit leer je alles over James Bond. Bekijk hier de tour langs filmlocaties in Noorwegen uit No Time To Die.

Black Widow (2021)

Ook de bekende actrice Scarlett Johanssen is afgereisd naar Fjord Noorwegen. In de film Black Widow duikt haar personage Natasha Romanoff namelijk onder in Noorwegen. Tijdens een speciale tour kun je de mooiste plekken uit de film bezoeken. Tijdens deze tour ga je naar ongerepte plekken waar je kunt genieten van de Noorse natuur. De tour is perfect voor reizigers die duurzaam willen reizen, aangezien je alleen met het openbaar vervoer reist. Je kunt de locaties natuurlijk ook op eigen houtje bezoeken.

Bekijk hier de tour langs filmlocaties in Noorwegen uit Black Widow.

Dune (2021)

De ruige Noorse kustlijn van Stadlandet met zijn zeekliffen en witte stranden dient als decor voor de in 2021 uitgebrachte film Dune. Hoofdrolspeler Timothée Chalamet loopt in werkelijkheid op een strand bij Stadlandet, maar in de film is dit zijn thuisplaneet Caladan. Als je op het strand loopt, waan je je op de filmset van Dune. Je merkt al snel dat er geen special effects nodig zijn om je in een fantasielandschap te wanen. Iets ten zuiden van Stadlandet vind je ook de Kinnaklova. Deze indrukwekkende gespleten berg heeft ook een rol in de film. Ook een bezoek aan het nabijgelegen Vestkapp is een echte aanrader. De kust torent hier 500 meter boven de zeespiegel uit, waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Tijdens de special Dune-filmtour kom je langs al deze mooie plekken.

Bekijk hier de tour langs filmlocaties in Noorwegen uit Dune.

Harry Potter – De Halfbloed Prins (2009)

Deze echte klassieker mag in dit rijtje natuurlijk niet ontbreken. Hoewel bijna de hele magische wereld rond de beroemde tovenaar Harry Potter zich in Engeland, Schotland en Wales bevindt, is ook een van de scènes in Noorwegen gefilmd. De Raumabanen tussen Bjorli en Åndalsnes in Noorwegen diende namelijk als decor voor de treinreis van de Hogwarts Express door het besneeuwde landschap in ‘Harry Potter en de Halfbloed Prins’, het zesde deel in de serie. Doordat de Raumabanen het hele jaar door rijdt, kun je zelf ervaren hoe het is om door dit winterlandschap te rijden.

Ook filmlocaties in Noorwegen bezoeken?

Bovenstaande locaties liggen allemaal in de regio Fjord Norway. Maar er zijn in Noorwegen nog meer bekende filmlocaties te vinden – ook in de hoofdstad Oslo.

Meer informatie over de (voor jou) beste manier om naar Noorwegen te reizen vind je hier. KLM vliegt zelfs dagelijks naar Stavanger, Bergen en Ålesund, maar je kunt natuurlijk ook een andere manier van reizen kiezen. Kies je wel voor vliegen, dan kun je je reis binnen Noorwegen makkelijk duurzamer maken door gebruik te maken van de goede busverbindingen vanaf de luchthaven van Bergen, Ålesund en Stavanger. Het Noorse fjordengebied is ook makkelijk te bereizen per trein – ook dat scoort hoog op mijn persoonlijke wensenlijst.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.