Henningsvaer op de Lofoten

Arctic cuisine het ‘wildere’ zusje van Nordic cuisine

Nordic cuisine ken je vast wel. Deze manier van koken, waarbij lokale seizoensproducten, eenvoud en traditionele conserverings- en bereidinsmethodes met een moderne twist een belangrijke rol spelen, is inmiddels wereldberoemd. Maar heb je wel eens van Arctic cuisine gehoord? Om daar meer over te weten te komen, neem ik je even mee naar Alta in de Noord-Noorse regio Finnmark.

Chef-kok Johnny Trasti

Daar bedenkt en bereidt de Noorse chef-kok Johnny Trasti gerechten die gebaseerd zijn op de natuur in Finnmark. Het landschap in Noord-Noorwegen is namelijk een schatkamer vol verse en unieke ingrediënten.

“Inspiratie komt vanzelf als je in deze natuur woont en de verschillende weersomstandigheden van minstens vier seizoenen meemaakt. Het landschap hier zal me altijd blijven inspireren en ik ben altijd op zoek naar nieuwe manieren om te eten en nieuwe smaken te creëren. Mijn creaties beginnen echt buiten, in de natuur,” vertelt Trasti.

Hij verhuisde er zelfs voor terug naar Finnmark, de plek waar hij opgroeide. Na jarenlang de chef-kok te zijn geweest van de Noorse Minister-President en te hebben gekookt voor gasten van over de hele wereld, begon hij restaurant Trasti & Trine in Alta. Je kunt er ook blijven overnachten en een hondensledetocht maken.

Trasti ziet Arctic cuisine als een zusje van Nordic cuisine. Alleen is zij net een tikkeltje ‘wilder’. ”Voor mij is Arctic cuisine zuiver, dicht bij de natuur, wild en ruig. Acrctic cuisine is het noorderlicht én de middernachtszon.” De trots klinkt duidelijk door in zijn woorden.

Kort, maar intens smaakvol

Ooit werd mij verteld dat in Lapland de lekkerste aardbeien ter wereld groeien. Goed, ze zijn maar klein, maar het zijn echte smaakbommetjes. Dit blijkt ook uit wat Johnny Trasti vertelt. “Het seizoen waarin producten groeien is boven de poolcirkel maar kort. Maar wat er groeit, heeft juist enorm veel smaak. Het zijn rauwe, extreme ingrediënten die zich staande weten te houden in een meedogenloos klimaat. De temperaturen hier lopen uiteen van +30 tot -40. In de zomer gaat de zon nooit helemaal onder. Dan krijgen de bessen, kruiden en groenten een enorme smaak-boost. Nergens vind je zulke intense smaken als hier.”

Deze video geeft een mooi beeld van de relatie tussen het landschap van Noord-Noorwegen en de ingrediënten en gerechten die voortkomen uit de natuur daar.

Hoe werkt Arctic cuisine?

De Noorse chef-kok kan er eindeloos over vertellen. Want hoe werkt een Arctic cuisine-restaurant dan eigenlijk precies? ”We hebben 3 chef-koks en 3 leerling-koks. Ons restaurant heeft een eigen bakkerij en een kas. Duurzaamheid vinden we belangrijk, dus we zijn eco-gecertificeerd en doen ons best om goed voor het milieu te zorgen. We zijn elke keer weer trots wanneer we een gerecht kunnen maken van bomen of gras, of wanneer we restjes uit onze keuken nog ergens voor kunnen gebruiken. En we nemen bijna alleen maar producten af van locals. We werken samen met allerlei lokale voedselproducenten, van aardappelboeren tot jagers. Ze zijn heel belangrijk voor ons. Ik heb er wel 20 jaar over gedaan om ze allemaal te vinden.”

Powered by GetYourGuide

Favoriete Noord-Noorse smaken

Op de vraag of hij een favoriet Noord-Noors gerecht kan aanraden, antwoordt Trasti: “Je kunt nooit één favoriet hebben, want dat hangt af van de ingrediënten die op een bepaalde dag beschikbaar zijn. Vandaag hebben we voor het eerst in dit seizoen spinazie. Gisteren hadden we verse forel, gevangen door ijsvissers. Maar de meeste waardering heb ik nog wel voor het sneeuwhoen. Dat leeft bij temperaturen van +30 tot -40 graden. Het is echt een van de meest ongelofelijke smaken uit de natuur om ons heen.”

Ook vindt Trasti het heerlijk om zelf op zoek te gaan naar de unieke ingrediënten die het poolgebied te bieden heeft. “Het is een hemels gevoel om goede paddenstoelen te vinden. En er zijn hier nog zoveel meer unieke ingrediënten te vinden, zoals berkensiroop, koningskrab, sneeuwkrab, kleine sint-jakobsschelpen, het hart en de lever van wilde vogels en haas.”

Waar kun je Arctic food proeven?

Op de vraag waar je het beste Arctic food kunt proeven, antwoordt Trasti: “In Tromsø vind je veel goede adresjes, Vardø Hotel, Sorrisniva en bij ons natuurlijk!” Verder vind je steeds meer lokale producten in supermarkten. Er komen er in heel Noorwegen steeds meer kleinschalige producenten van kaas, honing, gebak, bier en biologisch vlees.

‘Eat the landscape’

Om Arctic cuisine onder de aandacht te brengen bij een wereldwijd publiek, heeft This is Arctic de campagne ‘Eat the landscape’ opgezet. Hiervoor hebben drie Arctic chef-koks gerechten gecreëerd die het landschap in hun eigen omgeving weerspiegelen. Die chef-koks zijn:

  • Tero Mäntykangas uit Fins Lapland
  • Alexander Meier uit Zweeds Lapland
  • Johnny Trasti uit Noors Lapland

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.