alta noorderlicht kathedraal

Bezienswaardigheden in en om Alta: Noorderlichtkathedraal, ijshotel en rotstekeningen

Tijdens mijn rondreis door winters Noord-Noorwegen in 2014 was ik ongeveer 24 uur in Alta. Ik liep wat rond in het stadje en bracht een bezoek aan het ijshotel en het museum met de rotstekeningen. Het is dus alweer een tijdje geleden, maar ik neem je graag nog even mee naar de bezienswaardigheden in en om Alta die ik bekeek.

Wandeling door Alta

Na aankomst maakte ik eerst maar eens een ommetje door Alta. Het bijzonderste bouwwerk in Alta is wel de Noorderlichtkathedraal.

Bezienswaardigheden Alta

Stap ook zeker even naar binnen om het interieur te bekijken.

Als je gek bent op van die sfeervolle houten huizen in verschillende kleuren, kun je in Alta ook je hart ophalen.

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

IJshotel Sorrisniva

Die avond ging ik dineren bij ijshotel Sorrisniva. Maar eerst kreeg ik een rondleiding door het ijshotel. Het ijshotel is echt een kunstwerk dat elk jaar weer opnieuw wordt opgebouwd met een ander thema. Je kijkt je ogen uit.

Bezienswaardigheden Alta

Aan de bar dronk ik een drankje uit een ‘glas’ van ijs.

Bezienswaardigheden Alta

Ooit hoop ik nog eens een nachtje in zo’n ijshotel te slapen. Het schijnt zo aangenaam te zijn, dat de gasten regelmatig moeten worden gewekt. Je slaapt op rendiervellen, die enorm goed isoleren. Daarop ligt dan een winterslaapzak.

Bezienswaardigheden Alta

Trouwen kan trouwens ook in het ijshotel: daarvoor is een speciale trouwkapel gemaakt.

Bezienswaardigheden Alta

Het diner in het restaurant van ijshotel Sorrisniva verliep wat onrustig, maar dat lag zeker niet aan het eten. Wat dan wel? Het noorderlicht liet zich die avond heel goed zien. Ik had geen statief bij me, dus excuses voor de kwaliteit van mijn foto. Maar geloof me als ik zeg dat ik met kippenvel en tranen in mijn ogen heb staan kijken. Wat was dat mooi!

Bezienswaardigheden Alta

Rotstekeningen van Alta Museum

De volgende ochtend had ik nog tijd voor één korte stop voordat ik op het vliegtuig naar Oslo en daarna terug naar huis zou stappen.  Die ochtend ging ik op bezoek bij een van de belangrijkste bezienswaardigheden van Alta: de rotstekeningen in het Alta Museum. In totaal zijn dat er wel zo’n 5000, verdeeld in 60 groepen uit verschillende periodes tussen 6300 jaar en 2000 jaar geleden.

Bezienswaardigheden Alta

Het buitengedeelte, waar je normaal gesproken tussen de rotstekeningen wandelt, was bedekt met sneeuw. Maar binnen kreeg ik wel een indruk van de rotstekeningen uit de verschillende periodes. Het waren net stripverhalen: je zag bijvoorbeeld een beer met een spoor naar zijn hol, een eland met een ongeboren jong in haar buik, rendieren in een omheining (dat deden ze toen dus al!, een boot met een lange lijn met een vis eraan en vissers met netten. Echt een doorkijkje naar een tijd lang, lang geleden. Het lijkt me geweldig om in de zomer buiten door het museum te lopen. Voor nu was ik ook tevreden met het uitzicht vanaf het terras van het museum.

Bezienswaardigheden Alta

Later dit jaar bezocht ik In Umeå in Noord-Zweden een tentoonstelling over rotstekeningen waar ook de rotstekeningen van Alta te zien waren.

Ik maakte deze reis naar Noord-Noorwegen in samenwerking met Visit Norway.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.