noorwegen kristiansand openluchtmuseum

Uitstapjes en bezienswaardigheden in Kristiansand en omgeving

Veel Nederlanders die op vakantie naar Noorwegen gaan, gebruiken de veerboot Kristiansand-Hirtshals en komen dus op de heen- en/of terugweg door Sørlandet. Dit stuk van Zuid-Noorwegen wordt vanwege de mooie kust ook wel de Noorse Rivièra genoemd. Het zou dan ook zonde zijn om alleen naar de regio rondom Kristiansand te komen om de boot te pakken. Wij brachten onze laatste vakantiedagen door in Zuid-Noorwegen en maakten de volgende uitstapjes naar bezienswaardigheden in en om Kristiansand.

Een dagje Kristiansand

Eerst gingen we Kristiansand zelf bekijken. Kristiansand heeft een mooie jachthaven en een wijk waar veel houten huisjes staan: Posebyen.

Straatje in Kristiansand, Noorwegen

Het openluchtmuseum van Kristiansand

Maar het leukste aan Kristiansand vonden we het Friluftsmuseet på Kongsgård. In dit openluchtmuseum is een straat gereconstrueerd met panden en achterplaatsen uit het 19e-eeuwse Kristiansand. Dit is hoe straten er in die tijd uitzagen: met werkplaatsen, waterputten en wc’s achter de huizen. Veel panden in de straat, die Bygaden heet, kun je ook van binnen bekijken. De inrichting is helemaal afgestemd op de periode waaruit de gebouwen afkomstig zijn. Daarnaast worden de panden van het museum op traditionele wijze en met authentieke technieken onderhouden.

Openluchtmuseum bij Kristiansand in Noorwegen

Behalve de ‘stad’ in de vorm van Bygaden heeft het museum ook twee boerenhoven. Het eerste is Setesdaltunet. Het Setesdal ligt ten noorden van Kristiansand en was lange tijd een geïsoleerde regio. Hierdoor is veel van de eigen folkore en tradities behouden gebleven. Setesdaltunet is een boerenhof van rond 1700, maar het oudste gebouw, Nomelandsloftet, stamt uit 1580. Hier kun je zien hoe mensen vroeger in één ruimte sliepen, kookten en aten. En dan liepen er nog dieren rond ook! Opa en oma sliepen in het ene bed en vader en moeder in het andere. De kleinste kinderen sliepen bij papa en mama en vanaf een jaar of vijf sliepen ze op de hooizolder van de stal.

Openluchtmuseum bij Kristiansand in Noorwegen

De andere ’tun’ komt uit Eiken, in de regio Haegebostad in Vest-Agder. Deze boerenhoeve stamt van rond 1850. In die periode was er inmiddels een aparte keuken, maar eten en slapen gebeurde nog wel in dezelfde ruimte. Vooral de Tonstadbua met zijn beschilderde wanden is erg de moeite waard.

Openluchtmuseum bij Kristiansand in Noorwegen

Ook leuk voor kinderen

Op ons gemakje liepen we tussen de oude sauna’s, stallen en opslaghuizen op ‘pootjes’. Onze dochters waren op de camping gebleven en onze jongste vond het maar wat gezellig om samen met papa en mama de speurtocht van het museum te doen en in de speeltuin te spelen. Er lagen ouderwetse spelletjes op het terrein en in het hoogseizoen worden op bepaalde tijdstippen activiteiten voor kinderen en voorstellingen georganiseerd. Toen we ook nog even naar het paviljoentje gingen voor wat Noorse wafels en een ijsje, was ons middagje genieten helemaal compleet.

Vraag om een rondleiding

De gebouwen in de ‘stad’ zijn grotendeels open, maar die op de boerenhoven zitten meestal op slot. Bij de ingang was ons op het hart gedrukt dat we in het paviljoentje konden vragen om een (gratis) rondleiding. Dat is zeker iets wat ik je zou aanraden.

Openluchtmuseum bij Kristiansand in Noorwegen

Tot sluitingstijd liepen we met en zonder gids rond in het museum, waar het verder heerlijk rustig was. In het hoofdgebouw liepen we nog even door de tentoonstelling over Rosemaling en toen gingen deuren van het museum echt achter ons dicht.

Lindesnes: de Zuidkaap van Noorwegen

Na mijn bezoek aan de Noordkaap in 2014 wilde ik in Zuid-Noorwegen zeker even naar de Zuidkaap. De rit ernaartoe was, zoals zo vaak als we in Noorwegen ergens naartoe reden, prachtig. Langs de weg kwamen we witte dorpjes en heel veel rode boothuizen tegen.

Lindesnes, de zuidkaap van Noorwegen


En daar was hij dan: Lindesnes Fyr, de vuurtoren van Lindesnes. Helaas was het uiterste stukje land rondom de vuurtoren afgezet omdat er een concert plaatsvond. We besloten dat een van de andere rotsen ook goed was, trotseerden daar de harde wind en keken naar de golven die op de rotsen uiteenspatten.

Lindesnes, de zuidkaap van Noorwegen


Wij hielden het bij de rit naar Lindesnes en wat klauteren op de rotsen. Maar je kunt vanaf Lindesnes Fyr ook wandelingen langs de kust maken.

Mineralparken in Hornnes bij Evje

We hebben deze vakantie in Noorwegen maar weinig attracties bezocht. Meestal was de natuur al genoeg om ons de hele dag mee te vermaken. Maar Mineralparken wilden we wel graag bezoeken. Het park heeft een camping en vakantiehuisjes, een recreatiemeer met een strandje, waterfietsen en kano’s, een klimpark, een waterglijbaan en een speeltuin. Maar wij wilden eigenlijk maar één ding: de berg in!

In Mineralparken is namelijk in een berg een tentoonstelling van edelstenen, kristallen en mineralen ingericht.

Setesdal Mineralparken bij Kristiansand in Noorwegen


Als je eenmaal langs de mijnkarretjes in de ondergrondse gangen terecht bent gekomen, kijk je je ogen uit. Wat een wondertjes kan de natuur toch maken! We zagen kristallen in allerlei kleuren en vormen, zoals ultradunne naalden en donzige watjes. Binnen en buiten stonden ook allerlei voorbeelden van wat mensenhanden dan weer van dat natuursteen kunnen maken. Maar wij vonden de natuurlijke vorm toch het mooist.

Setesdal Mineralparken bij Kristiansand in Noorwegen


Na ons uitgebreide bezoek aan de stenen in de berg waren we dan ook nog lange tijd te vinden in de winkel van het park. We zochten allemaal iets uit als aandenken aan deze plek en onze fijne vakantie in Noorwegen. Want na ons bezoekje aan Mineralparken zat die vakantie er echt helemaal op. Het was tijd om de boot naar Hirtshals te pakken en via Denemarken en (helaas) veel files in Duitsland naar huis te rijden.

Onze camping bij Kristiansand

Onze camping in bij Kristiansand was Camping Sandnes in Mandal. Onze ervaringen met deze en andere campings in Noorwegen vind je in deze blogpost met de campings in Noorwegen waar wij verbleven.

Jammer genoeg (tijd vliegt) hebben we Mandal zelf niet bekeken – we hebben het alleen zien liggen tijdens een wandeling die we vanaf onze camping maakten.

Mandal bij Kristiansand in Noorwegen

Mandal is het zuidelijkste stadje van Noorwegen en het schijnt het mooiste zandstrand van Noorwegen te hebben: Sjøstranden. In Mandal staan ook weer van die leuke witte houten huisjes en voor de kust ligt een archipel van rotseilandjes. We komen vast nog wel eens in Zuid-Noorwegen en gaan er dan zeker een kijkje nemen.

Heb je de video van ons verblijf in Zuid-Noorwegen al gezien? Daarin zie je bovenstaande uitstapjes allemaal terug. Let ook op de fluorescerende stenen in Mineralparken! (En vergeet niet je meteen even te abonneren voor meer Noorse reisvideo’s in de toekomst.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.