camp tamok

Slapen in een Sami-tent: overnachten in een lavvu op Camp Tamok

Na een avontuurlijke hondenslederit lopen we terug naar Camp Tamok. De lavvu’s, Sami-tenten die een beetje op een tipi lijken, tekenen zich af in het donker. Hier en daar schijnen sneeuwlantaarns en fakkels wat licht over het pad.

Camp Tamok 01

Eten in Lapland: bidos en lefse

Dan stappen we door een deur in de tent een cirkel van warmte en licht in. Midden in de lavvu staat een houtkachel, met daarnaast een open vuurtje en grote ketels koffie en thee. Dat gaat er wel in! Daarna krijgen we bidos, een traditionele soep die ook op Sami-bruiloften wordt geserveerd aan de soms wel 2500 gasten. Vanavond zit er rendier in de soep en hij smaakt uitstekend. Als dessert is er lefse, plat brood met daartussen boter, suiker, kaneel en bruine kaas.

Camp Tamok 02

Slapen in een lavvu

Na het avontuur in de sneeuw voel ik me bij het vuur en de soep warm en slaperig worden. Tijd om de slaap-lavvu op te zoeken. Ook daar staat in het midden van de tent een houtkachel. De schoorsteen steekt door het puntje van het dak naar buiten. Om het stoken hoeven we ons geen zorgen te maken, dat komt iemand om de paar uur voor ons doen. Er staat een thermosfles water met wat bekertjes erbij om buiten in de sneeuw je tanden mee te poetsen.

Ik en de andere gasten in Camp Tamok die het aandurven om niet in een houten verblijf, maar in een lavvu te slapen, liggen als taartpuntjes in de tent. Om de twee slaapplaatsen is een tussenschot opgehangen. We liggen op stro en rendierhuiden, die met hun holle haren goed isoleren. Drie slaapzakken moeten ons warm houden: een van laken, een van fleece en een met een donsvulling.

Camp Tamok 03

Als ik ’s nachts wakker word, hebben de slaapzakken hun werk uitstekend gedaan. Alleen het stukje van mij dat boven de slaapzakken uitsteekt, is koud geworden. Gauw trek ik de slaapzak helemaal over mijn hoofd heen. Ik warm mijn mobiel een beetje op in de slaapzak en zet hem aan om op de klok te kijken. Half vier. Eigenlijk moet ik naar de wc, maar ik zie het wandelingetje naar het buitenhuis zonder stromend water even niet zitten en blijf liever in mijn puntje liggen. Dan is er gestommel in de tent. Er komt iemand binnen om de kachel op te stoken. Ik hoor hout knisperen en even later sneeuw van het tentdoek boven me glijden. Nog even lekker verder slapen.

Een eerste blik op Camp Tamok

Om half zeven word ik wakker door het blaffen en janken van de sledehonden. Ik kijk door het raampje van de tent en zie tot mijn verbazing dat het al helemaal licht is. Ik had gedacht dat het nog veel donkerder zou zijn in Noord-Noorwegen in februari. We zijn in het donker aangekomen in Camp Tamok en nu ben ik erg nieuwsgierig hoe het er hier eigenlijk uitziet. Slapen lukt toch niet meer, dus ik kleed me aan en ga naar buiten.

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

Buiten zie ik dat ik op een magische plek ben. Er is verse sneeuw gevallen en het licht in dit witte landschap is prachtig. Ik word gegrepen door een buitenvirus dat me de hele reis niet meer zal loslaten. Steeds als ik binnen ben, wil ik weer naar buiten. Het is alsof de natuur me roept en boeit door er steeds weer net anders uit te zien. In de eet-lavvu staat een lekker ontbijt klaar voor mij en mijn collega’s. Maar als de zon boven de bergen komt, moeten we toch echt weer naar buiten. Ik maak mijn eerste sneeuwschoenwandeling en kom zo op nog mooiere plekjes met in de diepe sneeuw allerlei sporen van dieren. Ik weet niet waar ik het warmer van krijg: van het licht op de bergen om ons heen, of van het sneeuwschoenlopen zelf. Koud heb ik het in ieder geval niet.

Later, tijdens een rendiersledetocht, geeft de laagstaande zon de bevroren watervallen een bijzondere glans. En zo wordt mijn reis naar Noors Lapland niet gekenmerkt door kou en duisternis, maar juist door warmte en licht. Een overdonderende ervaring.

Wil je dit ook meemaken? Hier kun je een verblijf in Camp Tamok boeken.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

8 reacties

  1. Wat een bijzondere reis Sandra, fijn dat de kachel ’s nachts wordt bijgestookt. Ik vind dat altijd zo leuk als je ’s avonds ergens aan komt en je dan de volgende dag wakker wordt en pas echt ziet hoe het er is. Mooie foto’s!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.