sandnes camping mandal

Campings in Noorwegen: onze adresjes

Heb je mooie vakantieplannen en ben je op zoek naar campings in Noorwegen? Om je te helpen bij het plannen van je kampeervakantie in Noorwegen, heb ik onze campings in Noorwegen voor je op een rijtje gezet. 

Camping bij Oslo: Utvika Camping

Camping Utvika was onze camping bij Oslo. Het was ongeveer 35 minuten rijden van deze camping naar Oslo. We vonden het heerlijk om een camping buiten de stad te hebben, op een prachtige plek aan de Tyrifjord, het op vier na grootste meer van Noorwegen. Bovendien lag de camping al mooi op onze route naar de Sognefjord.

De camping had gratis wifi (code ophalen bij de receptie), hoewel die niet altijd werkte. Er was een speeltuin met onder andere twee grote trampolines en je kon er kajaks huren en zwemmen bij het strandje. Om te douchen kon je een tegoed op een pasje laten zetten. Wat je over had, kreeg je weer terug.

Deze camping kostte ons in 2016 €33,67 per nacht (caravan, stroom, 5 personen).

Camping Utvika bij Oslo

Wat ik indrukwekkend vond, is dat de camping gelegen is tegenover het eiland Utøya, waar Anders Breivik op 22 juli 2011 een bloedbad aanrichtte. Bij de camping stonden verschillende gedenktekens. Op één ervan stond dat er die dag 250 mensen zijn opgevangen op Camping Utvika. Er stonden regelmatig mensen bij het monument, pratend over wat er toen is gebeurd of juist in stilte naar de overkant turend.

Camping Utvika bij Utoya
Links het eiland Utoya

Camping bij de Sognefjord: Lærdal ferie og Fritidspark

Lærdal Ferie og Fritidspark was wel onze favoriete camping in Noorwegen. De locatie is prachtig: tussen de bergen aan een fjord, vlak bij mooie toeristische routes, eeuwenoude staafkerken en gletsjers. Je ruikt de zee en hoort de meeuwen. Er zijn ook huisjes te huur op deze camping

Camping Laerdal fjord
Het strandje bij de camping in Laerdal

De oude houten huisjes van Gamle Lærdalsøyri liggen op loopafstand, net als twee goede supermarkten (Coop en Kiwi). Verder kun je op deze camping zwemmen of kajakken bij het strandje aan de fjord, of fietsen huren. Er was een speeltuin en ook deze camping had gratis wifi. Douchen ging met munten van 5 kronen voor 4 minuten.

Camping Laerdal houten huisjes
Gamle Lærdalsøyri

Wel merkten we hier goed hoe druk het op campings in Noorwegen kan zijn. ’s Avonds bleven er maar mensen aankomen en soms sta je echt behoorlijk dicht op elkaar. Het was natuurlijk ook hoogseizoen.

Deze camping kostte ons in 2016 €34,25 per nacht (caravan, stroom, 5 personen).

Camping bij Bergen: Bratland Camping

Op weg naar Bergen sloeg het weer om en een camping waar je in de stromende regen aankomt, ziet er altijd wat minder gezellig uit. Maar wat ik nog het ongezelligst vond, is dat Bratland Camping maar weinig gras heeft. Eigenlijk is het een soort parkeerplaats van grind met hier en daar wat gras eromheen. Niet zo handig als je graag een voortent wilt opzetten… Ook lag de camping vlak aan een best drukke weg. Douchen kostte hier geen 5, maar 10 kronen en de wasgelegenheid was niet zo uitgebreid, dus er stonden vaak rijen bij het servicegebouw.

Camping bij Bergen

Pluspunten: gratis wifi, de bus naar Bergen stopt voor de camping en met de auto ben je er binnen 20 minuten. Je staat hier niet op één groot veld dat ’s avonds zij aan zij wordt volgezet, maar er zijn duidelijk gemarkeerde plekken met voldoende afstand ertussen.

Deze camping kostte ons in 2016 €33,64 per nacht (caravan, stroom, 5 personen).

Camping bij Stavanger: Sokn Camping

Sokn Camping was een beetje een geval apart. Eigenlijk was het vooral een camping met stacaravans, en een servicegebouw dat ook voor de jachthaven werd gebruikt. Een klein stukje grasveld met wat elektriciteitsaansluitingen en een parkeerplaats mochten worden gebruikt door passerende kampeerders. Op zoek naar de receptie stapte ik het restaurant bij de jachthaven binnen. “There is no reception,” kreeg ik te horen. “I think you should just find a place and someone will come in the evening.”

Een van de vaste gasten was zo aardig om ons te wijzen waar we onze caravan mochten parkeren. ’s Avonds kwam er inderdaad iemand langs voor de betaling. Pinnen was mogelijk.

De gratis wifi werkte hier supergoed: het stortregende op de dag dat we aankwamen onafgebroken en de kinderen hebben de hele middag Netflix kunnen kijken.

Via een tolvrije tunnel ben je van de camping in 25 minuten in Stavanger. De wasgelegenheid voor de dames zag er goed uit, maar uit betrouwbare bron heb ik vernomen dat veel dingen bij de heren nogal vies en kapot waren. Douchen werd steeds duurder en was hier 20 kronen.

Camping bij Stavanger
Ons veldje: drassig en vol hobbels en kuilen

Maar de rest van de prijs was ongekend laag. Deze camping kostte ons in 2016 €19,00 per nacht (caravan, stroom, 5 personen). Ook hadden we hier volop ruimte: deze camping liep ’s avonds niet zo vol.

Camping bij Kristiansand: Sandnes Camping in Mandal

Sandnes Camping in Mandal was onze camping bij Kristiansand, waar we de boot naar Hirtshals zouden nemen. Van vroeg vertrekkende of laat aankomende gasten i.v.m. de boot hebben we weinig last gehad, behalve dat het veld zonder afgebakende plaatsen ’s avonds soms wel heel erg vol werd gezet. Maar daar raakten we inmiddels wel al een beetje aan gewend na 3 weken kamperen in Noorwegen.

De camping heeft geen slagboom en één keer kwamen er ’s nachts om half vier mensen aan die vervolgens nog luidkeels een heel gesprek gingen voeren, maar dat was het enige. Zelf hebben we er natuurlijk ook alles aan gedaan om zo geruisloos weg te gaan toen we om 7.00 uur bij de boot moesten zijn (ongeveer 40 minuten rijden vanaf de camping).

Camping bij Kristiansand

Deze camping kostte ons in 2016 €37,44 per nacht (caravan, stroom, 5 personen). Douchen kostte 5 kronen per 2 minuten of 10 kronen per 4 min. Eigenlijk waren er echt te weinig douches en wc’s als de camping goed vol stond. Voor het eerst was de wifi niet gratis: je betaalt 10 kronen per apparaat per 24 uur. Ook voor het eerst: betalen met pin was niet vanzelfsprekend. Volgens de campingbeheerder werkt het pinapparaat ‘soms wel, soms niet’. Wij hadden geluk: het werkte. Maar een ander echtpaar dat op deze camping verbleef, kreeg te horen dat ze alleen contant konden betalen. Tot slot: dit is een camping met veel bordjes met regeltjes en veel Nederlanders. Als op een camping een Nederlandstalig bordje staat met Oost, west, hier is ’t best, wil ik toch het liefst omkeren en wegwezen…

Maar de camping had ook een paar flinke pluspunten en we zijn er lang gebleven, onder andere omdat de weersvoorspelling in Noorwegen voor deze regio het gunstigst was. De camping ziet er leuk uit met het sanitair in blokhutten en allemaal handgemaakte houten bordjes. Er is een strandje, waarvoor je wel de weg moet oversteken. Ook zijn er mooie wandelingen uitgezet vanaf de camping naar een meertje en een uitkijkpunt.

Camping bij Kristiansand
Uitzicht op Mandal en de zee tijdens een wandeling vanaf de camping

Vergelijking campings in Noorwegen, Denemarken en Zweden

Over het algemeen kun je zeggen dat de campings in Noorwegen wel wat duurder waren dan de campings in Zweden die wij kennen, maar goedkoper dan campings in Denemarken. In 2016 stonden we ook één nacht in Zweden à 25 euro (geen wifi beschikbaar maar wel gratis douchen) en twee nachten in Denemarken à €49,36 (inc. gratis douchen en wifi) en €53,98 (wifi en douchen apart betalen). Deze campings vind je terug in mijn overzichten van campings in Zweden en campings in Denemarken.

Noorwegen loopt duidelijk voorop als het gaat om het aanbieden van gratis wifi. Wel waren de plekken kleiner dan we in Zweden en Denemarken gewend zijn – dat wil zeggen, vaak zijn er geen duidelijk aangegeven plekken en dus kunnen er mensen heel dicht bij je komen staan als de camping vol raakt. En dat gebeurde tijdens onze vakantie in Noorwegen nogal eens. Het waanzinnige landschap in Noorwegen weegt daar natuurlijk weer tegenop. Geen wonder dat zo veel mensen dat willen komen bekijken.

Ten slotte: niet dat mensen in Zweden en Denemarken niet vriendelijk zijn, maar de vriendelijkheid van de Noren op campings, in winkels en in andere situaties waarin ik een (toeristische) vraag had vond ik echt opvallend. Zeker als je zo vaak hoort dat Noren zo nors zijn.

Bij de ACSI vind je meer campings in Noorwegen, waaronder ook kleine campings in Noorwegen. 

Veel plezier met de voorbereidingen van jouw vakantie in Noorwegen!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

4 reacties

  1. Heb zojuist je blog over Noorwegen gelezen en vind dit heel interessant, wij gaan dit jaar voor het eerst met een camper weg en de wens van mijn vrouw was Noorwegen.
    De campings en indrukken van jou heb ik gebruikt om te overnachten, mijn vrouw wil niet “wild” overnachten.
    We vertrekken vanuit Vriezenveen om 2 1/2 tot 3 weken door zuid- Noorwegen, Zweden en Denemarken te trekken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.