cruise noorwegen flam schip

Cruise naar Noorwegen (Flam, Stavanger, Kristiansand en Oslo): mijn ervaring

Normaal gesproken houd ik van een eenvoudige manier van reizen, waarbij je vrij bent om je eigen route te bepalen. Animatie of all-inclusive resorts zijn niets voor mij. Toch droomde ik van een cruise naar Noorwegen, al vroeg ik me wel af hoe ik dat nou echt zou vinden. Toch deed ik het: ik ging op fjordcruise van Amsterdam naar Flåm, Stavanger, Kristiansand en Oslo. Hoe ik het vond, kun je hier lezen.

Dag 1: Mijn cruise naar Noorwegen begint

Wauw, wat een drukte is het als ik aankom bij de Passenger Terminal Amsterdam! Wat dat betreft is een cruise net een vliegvakantie: koffer afgeven, inchecken, paspoortcontrole en door de beveiligingspoortjes. Via Dock C Cruisepartners is alles goed geregeld en al snel loop ik over de loopplank de Koningsdam van Holland America Line op – mijn thuisbasis voor de komende 8 dagen. Ik prijs me gelukkig dat ik vanuit Nederland vertrek en niet eerst hoef te vliegen of ver hoef te rijden. Dit is wel heel gemakkelijk zo.

Ik neem een een kijkje in mijn hut, maar ga dan gauw weer rondlopen over het schip. Daar valt zoveel te ontdekken! Het is rond het middaguur, dus eerst neem ik maar eens plaats in het buffetrestaurant voor de lunch. De keuze is reuze. Daarna ga ik op zoek naar plekken waar ik buiten kan wandelen. Dat kan op de bovenste dekken, maar ook op dek 3, waar je helemaal rondom het schip kunt lopen. Hier en daar staan bankjes voor als je in alle rust buiten wilt zitten, ver van de zwembaden en horeca. Ik heb mijn favoriete plekjes voor de komende week gevonden!

Lees ook: Eerste keer op cruise – wat neem je mee?

Intussen liggen we nog steeds aan de kade. Voordat we kunnen vertrekken, is er eerst een veiligheidsoefening waaraan alle passagiers verplicht moeten meedoen. Braaf bekijk ik de veiligheidsinstructies op de televisie in mijn hut (waar mijn koffer inmiddels is bezorgd) en begeef me na het betreffende geluidssignaal naar het verzamelpunt waar ik me moet melden als er zich een noodgeval zou voordoen. Een griezelige gedachte, maar ook fijn om te weten dat er zo grondig wordt omgegaan met de veiligheid aan boord.

Dan, aan het einde van de middag, is het eindelijk tijd om te vertrekken. De scheepshoorn klinkt en op de kade en op bootjes die we passeren staan mensen te zwaaien. Langzaam varen we langs Amsterdam CS en vanaf de veerpont over het IJ hoor ik een meisje roepen: “Veel plezier!” Verderop staan zelfs mensen met een vlag te zwaaien. Misschien zwaaien ze naar bekenden aan boord, maar ook voor mij voelt het wel heel feestelijk zo. Bij IJmuiden passeren we een sluis. Tijdens de hele cruise vertelt de kapitein over de intercom af en toe over bijzondere plekken en momenten op de route, zodat je op tijd naar een buitendek kunt gaan om alles te zien. Handig!

Fjordcruise Noorwegen

Dan verdwijnt de kust in de verte en zijn er alleen nog maar golven om ons heen. Als mijn telefoon aangeeft geen netwerk meer te hebben, heb ik echt het gevoel helemaal ‘weg’ te zijn.

Tijd voor mijn eerste diner tijdens deze cruise. Daarvoor ga ik naar de (best wel chique) eetzaal, waar ik gewoon kan binnenlopen wanneer ik wil tijdens de openingstijden. Ook mag ik kiezen of ik een eigen tafeltje wil, of bij anderen aan tafel wil zitten. Ik word dan bij andere Nederlanders aan tafel geplaatst, want daarvan zijn er bijna 1000 aan boord. Er staan heerlijke voor-. hoofd- en nagerechten op de kaart. Het gaat niet goed voor mijn lijn worden om hier elke avond te komen dineren, maar het is wel heel verleidelijk… En hoewel ik normaal gesproken niet zo van chic houd, is het eigenlijk wel leuk om eens op deze manier te dineren. Nog even buiten wandelen en dan duik ik voor het eerst mijn bed in.

Dag 2: op zee

Een hele dag op zee, wordt dat niet saai? Ik ben er niet bang voor. Ik ben zoals altijd alweer vroeg op en zoek meteen de buitenlucht op. De zon schijnt en dat levert prachtige plaatjes op. Bovendien is het heerlijk rustig aan dek. Het schip deint trouwens best vandaag. Het door een schuifdak overdekte zwembad aan boord lijkt wel een golfslagbad! Regelmatig pak ik een leuning vast of doe ik even een stapje opzij om in balans te blijven. Maar last van zeeziekte heb ik gelukkig niet en ik zie dat ook niet bij anderen om me heen.

Cruise naar Noorwegen

Ik ontbijt in het buffetrestaurant en sluit dan aan voor de rondleiding door de keuken. Wat een immense operatie om zoveel mensen van zulk lekker eten te voorzien en wat leuk om een kijkje achter de schermen te krijgen.

Cruise naar Noorwegen

Dan ga ik naar het theater, waar een lezing wordt gegeven over de bestemmingen die we zullen aandoen. Verder is er een rondleiding door de openbare ruimtes op de Koningsdam en bekijk ik de vele kunstwerken die aan boord van dit schip te vinden zijn.

Saai is mijn dag op zee dus absoluut niet. Ik kom eerder tijd tekort en mijn geplande bezoekje aan de sportschool schiet erbij in. Voor ik het weet, is het alweer tijd voor het diner, gevolgd door een musical-achtige show in het theater. Normaal gesproken niet echt mijn ding,. Maar daarom juist wel eens leuk om toch een kijkje te gaan nemen. Wil je dat niet, wordt er op verschillende plekken aan boord ook muziek gespeeld en heb je op de televisie in je hut de keuze uit allerlei films. Maar ik duik er vroeg in. De kapitein heeft aangegeven dat we om 2 uur ‘s nachts de Sognefjord in zullen varen en dat rond een uur of 4 de zon opkomt. Daar wil ik eigenlijk wel bij zijn…

Dag 3: Flåm

De wekker heb ik niet gezet. Toch sta ik om 4.15 uur aan dek om te genieten van de stilte op de Sognefjord – de langste fjord ter wereld en de een na diepste. Eerst zijn er roze wolkjes aan de horizon, terwijl de rest van de fjord nog donker is.

cruise naar Noorwegen: Flam

Dan valt er zonlicht op de bergtoppen en daarna op steeds grotere delen van de bergen. We glijden langs dorpjes en watervallen.

cruise naar Noorwegen: Flam

Wauw! Mijn dag is nu al goed. Tussendoor loop ik even het buffetrestaurant in voor een kop koffie en een snel ontbijtje. Maar verder ben ik urenlang te vinden op de buitendekken om te fotograferen en te genieten.

Het kan me dan ook niet echt deren dat ik in Flåm een beetje pech heb. Flåm is natuurlijk de plek van de beroemde Flåm-spoorweg, een van de mooiste treintrajecten ter wereld. Iedereen wil die rit wel maken – en het lukt me deze keer niet om nog een kaartje te bemachtigen.

Tip: hier kun je de treinrit online boeken

cruise naar Noorwegen: Flam

Wel loop ik even het kleine museumpje binnen. Ook maak ik een ritje met het toeristentreintje. Eerlijk gezegd stelt dat niet veel voor, maar ik zie wel dit mooie kerkje…

cruise naar Noorwegen: Flam

…en dit huis met een grasdak.

cruise naar Noorwegen: Flam

Ik koop wat drinken in de supermarkt en ga op een bankje aan het water zitten. De zon schijnt en de plek waar de Koningsdam ligt is schitterend. Meer heb ik niet nodig voor een heerlijke dag.

cruise naar Noorwegen: Flam

Voor de lunch ga ik even aan boord en ik eet bijtijds in de eetzaal, zodat ik daarna weer volop buiten kan rondlopen als we de Sognefjord weer uit varen. Wat een prachtige dag!

Dag 4: Stavanger

De volgende dag kan ik het weer niet laten. Al vroeg sta ik aan dek.

cruise Noorwegen: Stavanger

We krijgen nog even gezelschap van dit bootje.

cruise Noorwegen: Stavanger

Dan leggen we aan in Stavanger – mijn favoriete stad tijdens onze route met de caravan door Noorwegen. Toen viel het ons al op hoe mooi cruiseschepen hier aanleggen: direct bij het centrum en de witte, houten huisjes van de oude stad.

cruise Noorwegen: Stavanger

Op mijn gemakje loop ik door Stavanger, langs de plekjes die ik eerder al beschreef in deze blogpost over een stedentrip Stavanger.

cruise Noorwegen: Stavanger

Behalve de witte zijn er ook gekleurde huisjes, die extra vrolijk zijn omdat de zon zo schijnt.

cruise Noorwegen: Stavanger

‘s Middags stap ik op een boot voor een rondvaart over de Lysefjord om de Preikestolen te zien. Daarover lees je in deze blogpost over een rondvaart naar de Preikestolen. Het is in ieder geval mooi binnenvaren aan deze kade.

cruise Noorwegen: Stavanger

Het ontbijten en lunchen in het buffetrestaurant en dineren in de eetzaal begint routine te worden: ik voel me al aardig thuis aan boord. De vrijheid om wanneer ik maar wil van en aan boord te gaan, te eten, wel of niet het entertainment te bekijken en te slapen bevalt prima. Niets hoeft tijdens een cruise, maar er kan wel van alles!

Dag 5: Kristiansand

Helaas, het kan niet altijd feest zijn. Kristiansand heb ik vorig jaar ook bezocht en vond ik de minst leuke stad op onze route. Bovendien begint het, zodra ik van boord ga, te miezeren. En dat terwijl deze stad ook wel de hoofdstad van de Noorse Rivièra of de Zomerstad wordt genoemd! Kan gebeuren…

cruise Noorwegen: Kristiansand

Al gauw gaat de miezer over in regen. In eerste instantie laat ik me niet kisten en loop ik wat rond door de stad: langs Fiskebrygga (de vismarkt) naar het fort…,

cruise Noorwegen: Kristiansand

… en de houten woningen van Posebyen.

cruise Noorwegen: Kristiansand

Na een korte wandeling over Odderøya (een voormalige marinebasis maar nu recreatiegebied) besluit ik aan boord te gaan om droge kleren aan te trekken. Kan ik mooi weer een paar uurtjes werken – de rustige plekjes aan boord weet ik inmiddels wel te vinden, zelfs als er meer mensen zijn die besluiten de dag aan boord door te brengen. Bovendien krijgen we goed nieuws: morgen in Oslo schijnt de zon weer!

Dag 6: Oslo

Hoewel de Oslofjord lang niet zo lang is als de Sognefjord, zorg ik wel weer dat ik bijtijds aan dek ben. Terwijl de meeuwen spelen met de luchtstromen en een tijdje naast het schip blijven zweven, komt de hoofdstad van Noorwegen in zicht.

cruise Noorwegen: Oslo

Het Rådhus tekent zich duidelijk af en we leggen aan tegenover Akershus Festning. Wat een aanlegplaats weer!

cruise Noorwegen: Oslo

Net als in Stavanger bezoek ik dezelfde plekken die ik eerder beschreef in deze blogpost over een stedentrip Oslo.

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Oslo kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Kijk ook eens bij Bajabikes voor een fietstour door Oslo.

cruise Noorwegen: Oslo

Dan is het weer tijd om een fijn plekje te vinden om iets te drinken en uit te kijken over het water. In de schaduw wel te verstaan, want het is gewoon heet in Oslo!

Dag 7: op zee

De laatste dag is weer een dag op zee, al is er veel minder deining dan op de heenweg. ‘s Morgens schijnt de zon, maar dan varen we de mist in en klinkt regelmatig de misthoorn van de Koningsdam. Dat geeft wel een echt scheepsgevoel! Ik maak van de gelegenheid gebruik om alvast de foto’s die ik heb gemaakt uit te zoeken en de filmpjes die ik onderweg heb gemaakt samen te voegen tot een videoverslag. Het resultaat zie je hier.

‘s Middags is er nog een erg leuk en leerzaam evenement in het theater: de kapitein komt vertellen over het schip. Op de grote schermen krijgen we een virtuele rondleiding door de machinekamer en over de brug. Wat hij vertelt over de veiligheid van het schip laat me versteld staan: zo heeft de Koningsdam allerlei losstaande systemen voor de besturing, zodat het schip gewoon nog ‘thuis’ kan komen als er iets uitvalt. Ook is het schip in de testfase bij optimale snelheid vol ‘de bocht om’ gegooid om te kijken hoeveel het zou kantelen. Dat was niet veel. Fijn om te weten allemaal!

‘s Avonds zet ik mijn koffer voor de deur van mijn hut, met daaraan het label dat past bij het ontschepingstijdsvak dat ik zelf heb mogen kiezen. Na nog een laatste diner en show (comedy in dit geval) ga ik voor de laatste keer slapen in mijn hut. Op de televisie in mijn hut is te zien dat we al best dicht bij de Nederlandse Waddeneilanden zijn. Ik kijk terug op een prachtige reis, maar ook uit naar de hereniging met mijn gezin natuurlijk!

Dag 8: aankomst in Amsterdam

Gelukkig verloopt het van boord gaan gesmeerd. Ik had inmiddels ook niets anders verwacht. Omdat ik voor een van de laatste tijdvakken heb gekozen, heb ik nog alle tijd om voor de laatste keer te ontbijten in het buffetrestaurant. Dan loop ik zomaar de loopplank af. Mijn koffertje staat keurig op me te wachten in de terminal en binnen de kortste keren sta ik op straat in Amsterdam, weer buiten de bubbel van mijn droomcruise. Ik twijfel niet meer: ook als kampeerder is een cruise naar Noorwegen een geweldige ervaring!

Ook zin gekregen in een cruise naar Noorwegen? Hier zet ik cruises naar Noorwegen op een rij.

Ik werd uitgenodigd om deze cruise naar Noorwegen te maken voor Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

8 reacties

   • Ålesund is prachtig, maar de z.g. Jugendstilarchitektuur valt qua omvang nogal tegen, een paar huizen. Ik was er vorige maand nog, voor de tweede keer en deze architectuur wordt vooral als toeristische magneet gebruikt.
    Ik heb er heerlijk een paar uur buiten gelopen en gezeten, van het schip dus af, want we maakten een cruise.
    De Noren zijn er nu al weken apetrots op, dat het in het zuiden warmer is dan in Spanje.
    In het centrum van Ålesund bij het water staan bankjes die uit buizen bestaan waar warm water doorheen loopt, dus in alle jaargetijden, vooral de winter, warme billen als je er bent! Qua architectuur deden sommige straten me aan Trondheim denken: gekleurde huizen op palen in het water, heel gezellig.
    Verder aan Rotterdam: een hele drukke haven en heel veel verkeer, toeristen!

 1. Vorig jaar las ik in de krant dat men in Friesland huizen bouwt met grasdaken. Omdat men daar geen ervaring mee heeft, bedacht men al tijdens het ontwerpen enige Noren met kennis in de arm te nemen als adviseurs. Ik moest grinniken, toen ik het hoorde: menigmaal ben ik in Noorwegen al in oude nederzettingen geweest, zeg maar: een openluchtmuseum, waar men oude grasdaken op de huisjes ziet liggen. Kan men echt wel aan de Noren overlaten, eeuwenlang ervaring! Hoewel de Ieren dat bijv. ook deden en doen, dus niet typisch Noors.
  Ik veronderstel dat veel meer volkeren het deden en doen, omdat gras vaak voorhanden is én efficiënt.

 2. Dank voor je mooie blog. Wij hebben reeds 25 cruises gemaakt en onlangs van Barcelona naar de Noordkaap en uiteindelijk in Amsterdam.Een aanrader!! Zoals jij het vertelt zo is het!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.