cruise naar Noorwegen

Eerste keer op cruise: wat neem je mee?

Voordat ik voor het eerst op cruise ging, zocht ik het Internet af naar tips. Wat neem je mee op een cruise? Wat moet je aan? Wat is wel en niet inbegrepen? De tips die ik vond, zette ik voor je bij elkaar in deze blogpost. Inmiddels ben ik op cruise naar Noorwegen geweest en weet ik een stuk meer. Daarom een update uit eigen ervaring – hopelijk heb je er wat aan voor je eigen cruise!

Handige informatiebronnen over cruisevakanties

Voorafgaand aan mijn cruise vond ik een paar websites vol handige informatie over cruisevakanties:

 • Cruise Critic: Engelstalige website met reviews en de handige rubriek How to cruise. Met onder andere deze handige artikelen over inpakken voor je (eerste) cruise.
 • Shorebee.nl: Nederlandstalige website met interessante info voor wie voor het eerst een cruise maakt.

Wat neem je mee op een cruise?

Nu werk ik deze blogpost dus bij op basis van mijn eigen ervaringen. Maar schepen en rederijen verschillen van elkaar. Neem deze tips dus niet klakkeloos over, maar gebruik je verstand en raadpleeg de informatie van jouw cruiserederij.

Wat neem je niet mee op cruise?

Even kort iets over wat je niet moet meenemen: neem geen wapens of handboeien mee. Dat lijkt voor de hand te liggen, maar wat als je zoontje helemaal gek is op ninja’s en zijn speelgoed-nunchuck heeft ingepakt? Of als je tijdens Halloween een cruise maakt en voor je politiekostuum een stel namaak-handboeien bij je hebt? Niet doen. De cruisegasten die het hebben meegemaakt en hun ervaringen op cruiseforums deelden konden er nu om lachen, maar niet op het moment dat ze door de beveiliging op het matje werden geroepen. De grens tussen een nagelschaartje of -vijl en een mogelijk wapen is ook niet altijd even voor de hand liggend en ook voor eten en drinken, elektronische apparaten (zoals strijkijzers) en koelboxen (was niet in me opgekomen, maar kwam ik regelmatig tegen) gelden soms strenge regels, die per rederij verschillen. Kijk dus goed wat er wel en niet is toegestaan bij de rederij waarmee je reist.

Handbagage voor een cruise

Bij aankomst bij het schip check je je bagage in. Deze wordt bij je hut bezorgd. Op je laatste avond aan boord zet je je koffer bij je hut, zodat deze de volgende ochtend voor je van boord kan worden gebracht.

Het is dus belangrijk dat je alles wat je nodig kunt hebben in de tijd dat je bagage nog niet bij je hut is bezorgd, of je je bagage al hebt afgegeven om van boord te laten brengen, in je handbagage hebt. Lijkt weer logisch, maar ik heb toch echt gelezen over mensen die ‘s avonds in hun pyjama hun koffer buiten hadden gezet en er de volgende ochtend achter kwamen dat ze geen broek hadden klaargelegd voor de volgende dag. Ook niet handig: dat je je koffer al hebt afgegeven om aan boord te brengen en dat blijkt dat je paspoort erin zit. Dat heb je toch echt nodig om aan boord te komen!

Zorg daarom dat je in ieder geval dit in je handbagage hebt:

 • paspoort
 • cruiseticket
 • portemonnee met creditcard/pinpas/geld
 • mobiele telefoon, camera en laptop – inclusief laders
 • alle andere waardevolle spullen en spullen die kapot kunnen gaan in een koffer (net als op het vliegveld kan je bagage wel eens een opdonder krijgen).
 • kleding voor het diner en als je diezelfde dag nog wilt gaan zwemmen, hardlopen of zoiets ook kleding daarvoor. Het kan namelijk zijn dat je koffer pas na het diner in je hut wordt bezorgd.
 • broodnodige toiletartikelen en medicijnen
 • er zijn mensen die thuis alvast een plattegrond van het schip afdrukken, want verdwalen kan makkelijk zo’n enorm schip. Maar ook aan boord zijn meestal wel plattegronden en wegwijzers te vinden.

Wat neem je verder mee voor een cruise?

Tot zover dus de dingen die je beter gewoon bij je kunt dragen. Maar wat kan er dan wel in je koffer – en wat zijn dingen die juist op een cruise heel handig zijn om mee te nemen? Deze tips geven ervaren cruisereizigers:

 • Neem kleding in laagjes mee: zelfs op mooiweerbestemmingen kan het ‘s avonds koud zijn aan dek en de airco kan het binnen ook fris maken. Zorg ook dat je de kleding die je meeneemt op verschillende manieren kunt combineren. Zo hoef je niet veel mee te nemen om toch genoeg verschillende outfits bij je te hebben voor verschillende omstandigheden. Denk aan kleding om aan boord te sporten, kleding voor als je aan wal gaat en verzorgde kleding voor het diner. Hetzelfde geldt voor schoenen: sportschoenen voor als je wilt sporten aan boord, wandelschoenen voor tijdens excursies, nette schoenen (voor bij het diner) en slippers (voor bij het zwembad) zijn handig. Een extra tip die ik tegenkwam: een spray om je kleren op te frissen zodat je ze nog een keer kunt dragen.
 • Een stekkerdoos kan handig zijn vanwege het beperkte aantal stopcontacten per hut. Om allerlei apparatuur te laden heb je ook stekkers waarin je meerdere USB-snoertjes kunt steken. Sommige mensen nemen ook een ethernetkabel mee. Update: een stekkerdoos heb ik niet nodig gehad, want er waren genoeg stopcontacten. Een ethernetkabel had ik niet mee.
 • Omdat het echt stikdonker schijnt te zijn in binnenhutten, adviseren meerdere mensen een nachtlampje op een batterij, de stopcontacten heb je misschien nodig voor andere dingen). Ook handig in een binnenhut is een luchtverfrisser – je kunt nu eenmaal geen raampje openzetten.  
 • Een kopie van je paspoort is altijd fijn om bij je te hebben. Je kunt ook een foto van je paspoort maken met je telefoon, en deze eventueel ook nog naar jezelf mailen.
 • Geluidsoverlast kan overal voorkomen, dus ook op een cruiseschip. Ik sliep bijvoorbeeld (zo te horen) best dicht bij de machinekamer. Tips op dit gebied variëren van oordopjes tot duct tape om rammelende deuren mee vast te zetten. (Nou vind ik duct tape sowieso altijd handig om bij me te hebben – we hebben er ook wel eens een gescheurde skibroek mee ‘gerepareerd’ toen deze flink scheurde op onze laatste wintersportdag.)
 • Trucjes om optimaal gebruik te maken van de beperkte bergruimte zijn: magneetjes meenemen om dingen mee aan de wanden te hangen; een schoenenzak voor meerdere paren schoenen meenemen die je over de deur kunt hangen en waarin je kleine dingen kunt opbergen; extra hangers
 • Moderne cruiseschepen zijn heel stabiel, maar 100% garantie dat je niet zeeziek wordt, heb je niet. Je kunt daarom overwegen om iets tegen zeeziekte mee te nemen, zoals tabletjes of een armband op basis van acupressuurUpdate: ik moet toegeven dat het schip soms meer bewoog dan ik van tevoren had verwacht,dus ik heb deze armbandjes omgedaan. Ik ben niet zeeziek geworden op het cruiseschip.  
 • Let op de zon! Als het mooi weer is, ben je waarschijnlijk veel buiten. Neem dus bescherming tegen de zon zoals een zonnebril, zonnehoed of pet, zonnebrandcrème en een dunne sjaal voor over je schouders mee, zeker als je (net als ik) snel verbrandt. Update: inderdaad. Het is heerlijk aan dek en je wordt zo relaxt van cruisen dat de uren voorbij glijden zonder dat je het merkt. Hou de zon in de gaten!
 • Op bepaalde schepen kun je drankjes zoals koffie en thee, water en sap zelf tappen. Veel mensen nemen dan ook een bidon en/of (thermos)beker (zelf ben ik fan van doppers omdat je die goed tot op de bodem kunt schoonmaken) mee die ze kunnen vullen en meenemen. Anderen nemen ook een brooddoos of hersluitbare plastic zakjes mee om eten van het buffet in te doen. Dat vond ik zelf niet zo nodig, want het schip legde zo dicht bij de bezienswaardigheden aan dat ik ervoor heb gekozen om even aan boord te gaan om te lunchen, of anders aan wal iets te kopen (ook wel zo leuk toch?).  
 • Je vertrekt waarschijnlijk van huis met een koffer en een flinke tas als handbagage. Maar het is handig om ook een klein handtasje voor aan boord en een makkelijk draagbare tas voor aan land mee te nemen. Je hebt hier van die handige opvouwbare rugzakjes voor, zodat ze nauwelijks ruimte innemen als je ze weer in je koffer stopt.
 • Er is ontzettend veel te doen aan boord en de tijden waarop je in de haven aankomt, van en aan boord kunt of kunt gaan dineren zijn natuurlijk ook belangrijk. Sommige mensen nemen een markeerstift mee om die dingen te markeren in het dagprogramma dat je elke dag krijgt. Update: hiervoor had de HAL een handige app waarin je elk moment kunt zien wat er te doen is. 
 • Tijdens een cruise kun je erg veel bestemmingen aandoen. Denk aan een extra geheugenkaart voor je camera of de mogelijkheid om foto’s over te zetten naar je laptop. Ook handig: informatie over je bestemmingen (reisgids, plattegrond).
 • Een cruiseschip is net een varend hotel, dus handdoeken hoef je niet mee te nemen. Meestal is er ook wel shampoo en douchegel. Toch kom ik hier en daar wel mensen tegen die zeggen altijd wc-papier mee te nemen (dat zou ik dan weer niet verwachten), of shampoo omdat ze nu eenmaal graag hun eigen merk gebruiken. Update: echt niet nodig!
 • Andere, meer algemene inpaktips die ik tegenkom zijn: oprollen in plaats van opvouwen, kleine dingen in je schoenen stoppen, zakken of ‘packing cubes‘ voor je vuile schoenen of om je bagage overzichtelijk te sorteren; dingen met lekrisico in een afsluitbare plastic doos of hersluitbare plastic zakjes.

Zo was mijn allereerste cruise

Zo, nu ben je helemaal goed voorbereid voor jouw eerste cruise. Ik hoop dat je het net zo leuk vindt als ik. Eerlijk gezegd wist ik van tevoren niet of een cruise wel iets voor mij zou zijn. Maar ik heb genoten. Om je mijn cruise naar Noorwegen een beetje mee te laten beleven, heb ik deze video gemaakt. (Als je in de toekomst meer reisvideo’s van Noorwegen wilt zien, kun je je meteen abonneren.)

Ik werd uitgenodigd om op de Koningsdam te verblijven voor Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

15 reacties

 1. Sandra,Bedankt voor de nuttige en praktische tips. Je zou een ideale reisleidster kunnen zijn. Binnen 14 dagen vertrekken we op onze eerste zeecruise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.