Het Olavspad fietsen: deze fietsgids voor het Olavspad wijst je de weg

Laatst las ik met veel plezier het boek Onderweg – Alleen over het Olavspad van Francine Postma. En nu kwam het Olavspad opnieuw op mijn pad. Ik kwam namelijk een interessante gids tegen, die je de weg wijst als je op de fiets het Olavspad tussen Oslo en Trondheim wilt afleggen. Ken jij deze fietsgids voor het Olavspad in Noorwegen al?

Fietsen door de druppel van Noorwegen

In de middeleeuwen was Trondheim in Noorwegen net zo’n belangrijke pelgrimsbestemming als Santiago, Rome en Jeruzalem. De pelgrims liepen naar het graf van de heilige Olav in Trondheim, dat toen nog Nidaros heette.

De laatste jaren zijn steeds meer van die oude routes opnieuw toegankelijk gemaakt voor moderne pelgrims. Wie op pelgrimage gaat naar Trondheim, komt in vergelijking met bijvoorbeeld de route naar Santiago de Compostella terecht een oase van rust vol zuivere lucht en uitgestrekte natuur.

Van het deel van het Olavspad dat van Oslo naar Trondheim loopt, heeft Gea van Veen een fietsroute gemaakt. Deze ‘Scandinavische camino’ is ruim zeshonderd kilometer lang en doorkruist de ‘druppel’ van Noorwegen: het bredere deel in het zuiden dus. Je fietst er door boerenland, langs het grootste meer van Noorwegen en door het bosrijke Gudbrandsdal, dat steeds hoger en smaller wordt. Vervolgens trek je over de ruige hoogvlakte Dovrefjell en daal je af naar de Trondheimfjord en de kathedraal van Nidaros.

Over de gids

Deze Nederlandstalige fietsgids voor het Olavspad heeft een handig formaat, dat past in een stuurtas of zelfs in de kaarthoes er bovenop. Dankzij de spiraalrug kun je de gids makkelijk op de juiste plek opengeslagen houden. De fietsgids is vormgegeven in fullcolor en rijk geïllustreerd met foto’s en kaarten.

In de gids vind je:

  • Zeven beschreven trajecten, onderverdeeld in etappes
  • Drie extra fietsroutes
  • Kaartjes van de hele route (1 : 50.000)
  • Stadsplattegronden (1 : 25.000)
  • Hoogteprofielen
  • Achtergronden bij de bezienswaardigheden
  • Accommodaties, fietsenmakers, (outdoor)winkels en horeca
  • Alle informatie om de tocht naar eigen voorkeur in te delen

De fietsgids is geschreven door Gea van Veen, die sinds 2007 elk jaar een lange afstandsfietstocht maakt ergens in Europa – en soms ook daarbuiten. Begin 2020 besloot Gea van twee passies (fietsen en schrijven) haar werk te maken en fietsroutes te gaan maken, met als resultaat deze fietsgids.

Hier is de fietsgids voor het Olavspad verkrijgbaar

Het Olavspad: van Oslo naar Trondheim – Fietsgids bij de pelgrimsroute naar Nidaros van Gea van Veen (ISBN 978-90-831026-0-3) heeft 248 pagina’s en kost € 24,95. Van de bijbehorende Facebook-pagina krijg je al helemaal zin om op de fiets te stappen! Er is ook een speciale Facebook-groep voor mensen de het Olavspad op de fiets (willen) afleggen: Het Olavspad op twee wielen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.