gjesteheim havdal olavspad

Wandelen door Noorwegen vanuit Gjesteheim Havdal

Negen jaar wonen Anja en Ruud Vermeer nu in Midden-Noorwegen. In die tijd zijn ze erin geslaagd om een voormalige school om te bouwen tot een gastenverblijf waar gasten het hele jaar door van harte welkom zijn.

Wachten op de loodgieter

Vanzelf ging dat absoluut niet. Het moeilijkste vonden (en vinden) Ruud en Anja de laksheid waarmee Noorse ondernemers werken als ze merken dat een project niet genoeg oplevert, bijvoorbeeld omdat je nog maar een startend bedrijf bent of als je veel zelf wilt doen.

Na 2 jaar wachten op een loodgieter kwam er gelukkig een Nederlandse loodgieter die in Noorwegen woonde langs. Hij hielp Anja en Ruud verder en zo kwam alles toch nog op z’n pootjes terecht.

Gjesteheim Havdal
Foto: Gjesteheim Havdal

Rekening houden met tegenslagen is dan ook de belangrijkste tip die Anja en Ruud hebben voor mensen die erover denken om te emigreren naar Noorwegen. Ook al dachten ze alles nog zo goed te hebben voorbereid en geregeld, het heeft 3 jaar langer geduurd dan gepland voordat ze kamers konden gaan verhuren.

Wandelen in Noorwegen

Het gastenverblijf is uiteindelijk zo geworden als ze voor ogen hadden. In de zes kamers voor 1-6 personen verblijven gasten die op doortocht zijn, maar ook veel wandelliefhebbers. Gjesteheim Havdal ligt namelijk in een prachtige omgeving vol bossen, bergen, planten en dieren, op een hoogte van 480 meter. Bij de receptie is apparatuur te huur voor GPS-wandelingen en mensen die een wandelvakantie boeken in Gjesteheim Havdal, worden ’s morgens na het ontbijt naar het startpunt van de wandeling gebracht en aan het einde van de wandeling, zo’n 6 tot 8 uur later, weer opgehaald.

Het Olavspad lopen

Wandelaars die een deel van het Olavspad van Oslo naar Trondheim (een pelgrimsroute van 643 km) willen lopen, kunnen vanuit Gjesteheim Havdal tijdens een 9-daagse wandelvakantie in 7 etappes de laatste 123 km naar de Nidaros-kathedraal afleggen, eventueel met bagagevervoer.

Gjesteheim Havdal Olavspad
Foto: Gjesteheim Havdal

Vissen, varen en wintersport

Maar niet alle gasten van Gjesteheim Havdal zijn wandelaars. Dit gebied in Noorwegen biedt ook volop mogelijkheden om te vissen, bijvoorbeeld op zalm en forel in de rivier de Orkla, of in een van de vele meertjes. Raften, kajakken, klimmen en canyoning behoren ook tot de mogelijkheden. In de winter begint in de achtertuin van Gjesteheim Havdal een verlichte langlaufroute en kunnen gasten verder op pad met de sneeuwscooter, de hondenslede of een piste in de buurt opzoeken om te skiën en snowboarden. Zo heeft elk jaargetijde in Noorwegen zijn eigen gezelligheid.

Van ontbijt tot avondmaaltijd

Met al die actieve gasten zijn Ruud en Anja vaak vroeg uit de veren. Normaal gesproken begint hun dag met het zorgen voor het ontbijt vanaf 7 uur. Maar als er gasten zijn die om 5 of 6 uur al op pad willen, laten ze die niet met een lege maag vertrekken.

Gjesteheim Havdal
Foto: Gjesteheim Havdal

’s Avonds staat er een avondmaaltijd klaar voor nieuwe gasten en terugkerende wandelaars. Liefhebbers kunnen in de zomer nog een elandsafari maken en op lange zomeravonden wordt er in de avonden ook dankbaar gebruikgemaakt van de speeltuin en de buitengrill. Maar rond 23.30 uur wordt het voor Ruud en Anja toch echt tijd om de deuren van Gjesteheim Havdal te sluiten, tenzij er nog reizigers in aantocht zijn natuurlijk.

Hier vind je Gjesteheim Havdal in Midden-Noorgwegen:

Gjesteheim Havdal
7397 Rennebu
Noorwegen

Let op: mensen die de Facebook-pagina van Gjesteheim Havdal leuk vinden, krijgen 10% korting op een overnachting.

Meer emigratieverhalen lezen? Bekijk dan deze boeken over emigreren naar Zweden en Noorwegen vol tips van ervaringsdeskundigen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.