kleding voor lapland

Warme kleding voor Lapland – mijn 5 tips uit eigen ervaring

Hoera, je gaat in de winter naar het noorden van Noorwegen. Een geweldige ervaring. Maar hoe blijf je – zelfs als je een koukleum bent, zoals ik – lekker warm in Lapland? Ik bereidde me goed voor toen ik naar Noors Lapland ging en het lukte: ik heb het nauwelijks koud gehad. Daardoor kon ik volop genieten. Mijn beste tips voor warme kleding voor Lapland zet ik hier nog even voor je op een rij. Enne, natuurlijk kun je ze ook gebruiken voor een winterse reis naar Noord-Zweden of Noord-Finland.

1. Kleed je in laagjes

Het klimaat in Noors Lapland schommelt heen en weer tussen uitersten. De temperatuur kan van plek tot plek en van uur tot uur flink verschillen. Aan de kust matigt het zeewater de temperaturen, terwijl het in het binnenland in de winter flink kan vriezen. Maar ook daar komen warme en koude dagen voor. Laagjes luidt het advies wat betreft kleding voor Noors Lapland daarom. Genoeg laagjes om je warm te houden als het echt koud is. Laagjes die je uit kunt doen als het warmer is. En zeker als je binnen bent, want in Noorwegen bleek flink te worden gestookt. Het leek soms wel tropisch binnen! Zorg dus dat je dan makkelijk iets uit kunt trekken. Zweten moet je voorkomen: nat van het zweet krijg je het buiten opeens heel snel koud.

Ook in andere delen van Lapland is het verstandig om kleren in laagjes te dragen. Visit Finland maakte dit filmpje over warme kleren in laagjes om warm te blijven in Lapland:

2. Begin met warme armen, benen en romp

Basislaag

Als onderste laag wordt vaak thermo-ondergoed van merinowol geadviseerd. Veel mensen zweren bij de onderlagen van Icebreaker en Woolpower. Inmiddels ben ik ook een groot fan geworden van wollen (onder)kleding. Maar tijdens mijn eerste reis naar Lapland paste voordeligere thermokleding beter bij mijn budget. Synthetische thermokleding is ook goed maar schijnt wel sneller een luchtje te krijgen dan wol, dus heb ik tijdens mijn reis naar Lapland gezorgd voor genoeg exemplaren om dat voor te zijn. Kies in ieder geval niet voor katoen.

Tussenlaag

Als tussenlaag droeg ik aan mijn bovenlichaam over mijn thermoshirt een fleecevest. Maar je kunt ook kiezen voor een dun donsjasje, afhankelijk van hoe warm of koud het is en wat je het prettigste vindt zitten.

Buitenlaag

Voor over mijn thermobroek had ik 3 verschillende broeken bij me: een gevoerde outdoor-broek, een softshell-broek en een dikke skibroek (met van die bretels) waarin ik me net een Teletubbie voelde. Maar wat was ik blij met alle 3! De gevoerde outdoor-broek gebruikte ik op dagen waarop ik grotendeels binnen was, de warme skibroek op dagen waarop ik juist vooral buiten was en de softshell-broek voor daartussenin.

Maar het allerlekkerste aan mijn outfit was toch wel mijn jas van Fjällräven. Deze Barents Parka heeft een lekker lang model, waarin ik voor mijn gevoel helemaal kan wegkruipen. De jas is prima winddicht. De heerlijke, ruime capuchon kwam goed van pas bij snijdend koude wind (als ik even geen zin had om mijn muts(en) op te zetten) en de vele grote zakken waren heel handig om alles (telefoon, pen en papier, camera) bij de hand te houden. Oh ja, mocht je het je afvragen, die rand aan de capuchon is van nepbont.

Deze jas van Fjällräven is geweldig, maar zeker niet goedkoop. Wil je toch liever wat minder besteden? Kijk dan eens bij deze ski-jassen op bol.com.

DSC_0731

3. Bedek je hoofd en gezicht

Op het Noordkaapplateau kan een nogal snijdende wind staan en ik kreeg van een Lapland-ganger dan ook het advies dat ik ook mijn gezicht zoveel mogelijk moest kunnen bedekken als dat nodig was. Die tip kwam goed van pas – en aan dek van de Hurtigruten waaide het trouwens ook flink. Daarom heb ik een bivakmuts gekocht fijn om je gezicht te kunnen bedekken bij koude wind. Die droeg ik dan onder mijn ‘gewone’ muts (ik had er één met van die oorflappen). Je kunt trouwens ook kiezen voor een nekwarmer in combinatie met een muts in plaats van een bivakmuts.

Omdat de schittering van sneeuw in de zon erg fel kan zijn aan je ogen, is het ook verstandig om een zonnebril mee te nemen (ook al is dat misschien niet het eerste waar je aan denkt als je kleding inpakt voor Lapland).

4. Vergeet je handen en voeten niet

Voeten

Voor aan mijn voeten heb ik skisokken en snowboots met dikke zolen en extra warme inlegzooltjes (tipje van een van mijn Facebook-vrienden). Ik heb deze snowboots van Helly Hansen al jaren op mijn verlanglijstje staan, maar voor mijn reis naar Noors Lapland heb ik me gered met een goedkoper paar snowboots.

Toen ik in de winter naar Helsinki ging, koos ik trouwens voor een paar warme en waterdichte wandelschoenen met zolen die goede grip boden op een ondergrond van sneeuw en ijs. Die bevielen uitstekend en het voordeel vind ik dat ik ze thuis ook draag als ‘gewone’ schoenen, terwijl snowboots het grootste deel van de tijd in de kast staan. Tijdens het wandelen draag ik trouwens geen skisokken, maar warme wandelsokken met een voetgedeelte van merinowol.

Voor de nachten nam ik nog een paar heerlijk zachte ‘huissokken‘ mee. In combinatie met de rendiervellen en winterslaapzak hielden die me warm tijdens mijn overnachting in de Sami-tent in Camp Tamok. Ook handig voor je voeten: neem een paar sloffen of slippers mee voor als je je snowboots uitdoet. Met waterdichte onderkant, zodat je niet meteen natte sokken hebt als je in een plasje gesmolten sneeuw stapt. Zelf ben ik enorme fan van die van Glerups.

Handen

Koude handen heb ik zelfs als ik bij kamertemperatuur achter de computer zit. Tegelijkertijd lukt het me maar niet om met van die speciale handschoenen voor het bedienen van je mobiele telefoon echt handig met dat apparaat om te gaan. Daarom heb ik gekozen voor een paar met fleece gevoerde wollen handschoenen zonder vingertoppen. Je hebt ze ook waar een extra stukje stof aan zit dat je over je vingertoppen kunt doen en makkelijk weer daar vanaf kunt halen zonder de handschoenen helemaal uit te doen (zoals deze). Maar ik had voor over de vingerloze handschoenen een paar heerlijke warme wanten, waarmee ik vooral tijdens de rendier- en hondensledetocht erg blij was.

Van een lezer kreeg ik nog de tip om altijd een extra paar handschoenen mee te nemen, zodat je ze kunt omwisselen als het ene paar nat of klam geworden is. Slim!

5. Smeer tegen een droge huid

Geen kleding, maar wel een extra tip: neem iets mee tegen een droge huid. Ik kreeg na 24 uur in Lapland al kloofjes in mijn lippen en handen. Gelukkig had ik Lemony Flutter van Lush bij me. Deze crème is eigenlijk bedoeld voor je nagelriemen, maar werkte ook heel goed tegen droogheid van mijn handen, gezicht en lippen. Bijkomend voordeel: elke keer als ik nu Lemony Flutter opsmeer, brengt de geur me in gedachten terug naar Noors Lapland.

Extra tip van Marjan Spijkers van Fru Amundsen: gebruik geen crèmes op waterbasis, want die bevriezen en dat is nu juist wat je niet wilt. Anderen zweren bij de wonderpotjes ‘Tender Care’ van het Zweedse merk Oriflame.

Met deze warme kleding heb ik dus geen last gehad van de kou in Lapland. Bovendien krijg je ter plekke nog speciale kleding te leen voor veel buitenactiviteiten, zoals rijden met een honden- of rendierslede. De hondensledetocht was sowieso veel inspannender dan ik dacht, dus ik had het eerder warm dan koud. Tijdens een rendiersledetocht kun je het wel wat kouder krijgen, omdat dat heel relaxt is en je dus alleen maar stil om je heen zit te kijken. Ook daar had mijn gids een oplossing voor: zijn rendieren liepen zo rustig, dat je makkelijk kon afstappen en even een stukje naast de slee kon lopen om op te warmen.

Ga je binnenkort naar Lapland? Dan zou ik zeggen: zorg dat je warm blijft en vooral heel veel plezier!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

13 reacties

 1. Hoi Sandra, wat een handige tips allemaal. Ik heb alles eens even goed doorgelezen en realiseer me dat ik nog van alles moet inslaan 🙂 Bedankt, nu ga ik het in elk geval niet koud krijgen.

 2. Beste Sandra, je schrijft over een gevoerde broek, een softshell-broek en een skibroek. Wat heb je daar het meest gewaardeerd? Ik heb alleen een skibroek en een wollen thermo legging. Is dit voldoende of heb je nog een tussenlaag nodig?

  Vriendelijke groet,

  Richard

  • Het hangt er heel erg vanaf waar je precies naartoe gaat en wat je gaat doen. Aan de kust is het minder koud dan in het binnenland. Bij sommige georganiseerde activiteiten krijg je ook nog een extra overall te leen (heerlijk warm). Ik vond het fijn om te variëren: op een dag dat ik veel binnen was de gevoerde broek, op een dag met wat meer korte stukjes buiten de softshell en bij de koudste dingen (op het water, outdoor-activiteiten) de skibroek. Ik had geen tussenlaag tussen mijn thermolegging en de bovenbroek. Maar laagjes zijn wel erg handig. Binnen kan het erg warm zijn en dan is het goed om wat uit te doen (zo adviseerde onze gids ook in de bus onze snowboots niet te dragen, anders krijg je zweetvoeten en die natte voeten zijn dan weer snel koud als je buiten komt), zodat je lekker weer wat aan kunt doen als je naar buiten gaat. Veel plezier!

 3. Dit jaar ga ik in de maand mei naar de Noordkaap en ik weet, ervaring!, dat dan de sneeuw en kou in het hoge Noorden aan het verdwijnen zijn.
  Het kan nog erg koud zijn, met veel sneeuw, maar ook is het mogelijk dat de lente dan voorzichtig begonnen is.
  Ik wil in ieder geval niet in het hoogseizoen dit keer, dus dikke kleren mee. Het zuiden van Noorwegen is dan prachtig, weet ik ook uit ervaring, want
  daar is de lente al eerder begonnen. Een collega van mij die jarenlang in Rurøs heeft gewoond, dat ligt in het grensgebied tussen Noorwegen en Zweden, meldde temperaturen overdag in de winter -25 tot -30 graden. Dan werden alle scholen en bedrijven afgeblazen en ging hij buiten skiën.
  Een Noorse die ik ken en al jaren in mijn stad woont, vermaakte zich als kind urenlang in de sneeuw na schooltijd, goed ingepakt en glijbaantjes maken en spelletjes in de sneeuw. Zij komt uit Alta/Finnmark: 7 maanden sneeuw en weinig zon. Zij vindt Rotterdam fijn, ha, ha! Hilsen, Maria

 4. Het is of ik mezelf zie schrijven/hoor praten. Heb zojuist mijn kledingadviezen (verkregen door ervaring in Lapland – Inari) aan mijn zus en haar dochter doorgegeven die lekker volgende maand ook afreizen naar Fins Lapland. Nu ben ik zelf een koude liefhebber, maar met temperaturen van rond de – 30 graden is het verstandig om toch iets met de adviezen te doen. Dat zijn temperaturen die we hier niet kennen, en dus weinig weet hebben hoe daar op te te kleden.

  groet

 5. Beste mensen, even heel wat anders. Ik ben van plan om mei dit jaar (2021) met de motor van Rovaniemi naar Grense Jakobselv (noorden) te rijden en dan weer terug naar het zuiden naar Riga. We volgen de grens met Rusland. Nu hoor ik tegengestelde berichten, de ene zegt geen probleem, de ander zegt niet te doen. Weten jullie hoe de wegen zijn? We nemen de asfaltwegen en ik heb een vlucht geboekt op 12 mei 2021. De motoren worden naar Rovaniemi gebracht door een transportbedrijf. Alvast bedankt! Michel van Hagen

 6. Hallo
  We vertrekken volgende week naar Lapland nu is mijn vraag draag ik niet beter een pelzen jas in plaats van een anorak die ook wel warm aanvoelt maar waar ik weinig kan onder dragen omdat die jas niet te ruim zit
  Graag jullie reactie
  Mvg
  Magda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.