holllandsk gjestehus

Det Hollandske Gjestehus: Hollands Gasthuis in Noorwegen

Tien jaar geleden verhuisden Bernadine (Berny) en Maarten Kroon samen met hun 2 kinderen van het Noord-Hollandse Spaarndam naar het hart van Noorwegen. Sinds de zomer van 2005 zijn ze eigenaar van een historisch hotel: Het Hollandse Gasthuis (Det Hollandske Gjestehus). Het hotel stamt al uit 1905 en zelfs de Noorse koninklijke familie kwam regelmatig in het toenmalige Amundsen Hotell.

Hollandsk Gjestehus
Foto: Det Hollandske Gjestehus

Vakantie en familie

Voor de familie Kroon begon het allemaal met gezinsvakanties in Noorwegen. Ook ging het gezin in Noorwegen op familiebezoek bij een tante, neef en nichten.

Toen ze besloten om zelf ook in de rust en natuur van Noorwegen te gaan wonen, was juist het achterlaten van familie en bekenden in Nederland een van de moeilijkste dingen. Ook afscheid nemen van hun huis en werk was best even slikken.

Zelfstandig aan de slag

Eenmaal in Noorwegen beviel het zelfstandig ondernemen, met de vrijheid om dingen op je eigen manier aan te pakken, uitstekend. Wel is het in Noorwegen als ondernemer in de horeca bijzonder gecompliceerd om je weg te vinden, vertelt Maarten.

De eerste paar jaar werkten Maarten en Berny keihard aan het opknappen van het hele pand. Alle hotelkamers werden in de oorspronkelijke staat opgeknapt en kregen een unieke inrichting. Ook is er een vakantiewoning ingericht voor gasten.

Hollandsk Gjestehus
Foto: Det Hollandske Gjestehus

Die ingrijpende renovatie is nu achter de rug. Het hotel is traditioneel huiselijk Noors ingericht en heeft een frisse, moderne uitstraling gekregen.

Maarten en Berny doen samen alle werkzaamheden in Hollandsk Gjestehus. Daarbij hoort ook het verzorgen van een dagmenu in het bijbehorende restaurant. Soms hebben ze het druk, andere keren is het rustig. Ze maken van alles mee en vervelen zich nooit.

Midden in de natuur

Det Hollandske Gjestehus ligt ongeveer 3 uur van Oslo. Het gastenverblijf ligt aan de rivier de Lågen en op loopafstand van het plaatsje Vinstra. Het is een mooie uitvalsbasis voor gasten die willen gaan wandelen, fietsen, varen of vissen. In de winter kun je er allerlei wintersporten beoefenen, want er ligt van begin december tot midden april sneeuw.

Hollandsk Gjestehus
Foto: Det Hollandske Gjestehus

Het Hollandse Gasthuis is een goede tussenstop op weg naar Noord-Noorwegen of de westelijke fjorden. Ook het Olavspad, een pelgrimsroute van Oslo naar Trondheim, komt hierlangs.

Leven is het meervoud van lef

Voor mensen die er ook van dromen om deze stap te zetten en te emigreren naar Scandinavië heeft Maarten maar één tip: als je het graag wilt, doe het dan! Beleef je eigen avontuur: het meervoud van lef is leven.

Hollandsk Gjestehus

 

Past Det Hollandske Gjestehus in jouw vakantieplannen? Je vindt het hier:

Hollandsk Gjestehus
Maarten & Berny Kroon
Nordre Byre 3
2640 Vinstra, Noorwegen

Meer emigratieverhalen lezen? Bekijk dan deze boeken over emigreren naar Zweden en Noorwegen vol tips van ervaringsdeskundigen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.