haven van honningsvag

Op bezoek in Honningsvåg in Noord-Noorwegen

“Welcome in Honningsvåg – 2110 km to the North Pole” staat met grote letters op een bord in de haven. Zo is meteen duidelijk hoe belangrijk die noordelijke ligging is voor het eiland Magerøya, waar jaarlijks veel toeristen de Noordkaap komen bezoeken. Ook op de rest van het eiland wordt het woord ‘northernmost’ veel gebruikt om te benadrukken hoe bijzonder het hier is. En dat terwijl de Noordkaap eigenlijk niet het noordelijkste punt van Europa is, zoals Remco Timmermans van Travels in Orbit in deze blogpost uitlegt.

Noordelijkste rotonde

Maar het gekke is: het maakt niet uit. De bewoners van Magerøya komen ermee weg omdat het er toch wel bijzonder is, maar ook omdat ze over humor en zelfspot beschikken. De theatervoorstelling ‘Our northenmost life’ in Perleporten Kulturhus bevat zelfs een grappig lied over alle ‘northernmost’ dingen die je hier kunt tegenkomen, tot de noordelijkste rotonde aan toe. Die zelfspot maakt dit (net niet) noordelijkste plekje van Europa erg sympathiek.

Haven-van-Honningsvag

Samen tegen kou en donker

Maar dat is niet het enige wat sympathiek is in dit afgelegen vissersplaatsje. Marjolein, een Nederlandse die zich in Honningsvåg heeft gevestigd en nu als gids werkt, vertelt dat de gemeenschap hier erg hecht is. De mensen zijn veel hartelijker dan in het zuiden van Noorwegen en ook voor haar als ‘nieuwkomer’ voelt het hier als een warm bad. De bewoners van Magerøya zoeken elkaar op bij koren, sportclubs en toneelverenigingen. Samen kunnen ze de koude, donkere wintermaanden prima doorstaan.

Voor wat extra warmte stellen de mensen hier hun thermostaat in op een kamertemperatuur op 26 graden, zodat ze binnen ook eens met blote armen of benen kunnen rondlopen. Daardoor is het wel steeds een flinke omschakeling tussen binnen en buiten en vindt Marjolein het als ze in Nederland is maar koud bij mensen thuis. Maar de behoefte aan warmte is wel voor te stellen, want zelfs in de zomer wordt het hier soms wel een paar dagen warmer dan 20 graden, maar nooit lange tijd achter elkaar. Het water bij het plaatselijke strandje is ‘s zomers zo’n 5 graden. Als je er te lang in gaat pootjebaden, krijg je kramp in je voeten.

Leven met sneeuw en ijs

Leven op 71 graden noorderbreedte is wezenlijk anders dan het leven in Nederland. De invloed van de natuur is veel groter. Door het snel omslaande weer kun je zomaar vast komen te zitten in je auto of een ander dorp. In de berm staan sneeuwhekken tegen de stuifsneeuw en als het toch te gevaarlijk wordt, worden hele wegen afgesloten met een slagboom en mag je er alleen in een konvooi overheen. Wie van huis gaat met de auto, neemt altijd een noodpakket mee met spullen om warm te blijven en los te komen uit sneeuwduinen.

Sneeuwschuiver-in-Honningsvag

De bewoners van Magerøya hebben zich dus aangepast aan omstandigheden die bij ons waarschijnlijk zouden leiden tot het advies om binnen te blijven. Ze doen rubbers met spikes onder hun schoenen en dankzij speciale banden rijden auto’s en bussen over de ijskorst op de wegen alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Ook Marjolein is er al aardig aan gewend, al moet ze er nog regelmatig aan worden herinnerd dat je bij het naar buiten gaan nooit zomaar het autoportier of de voordeur moet loslaten, want door de harde wind waaien die zo uit de sponningen.

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

Warme golfstroom

Normaal gesproken vind je niet eens nederzettingen op 71 graden noorderbreedte. Maar door de warme golfstroom is het op Magerøya zo’n twintig graden warmer dan op andere plekken op dezelfde breedtegraad. De zee blijft het hele jaar ijsvrij en in de winter is het aan de kust gemiddeld maar zo’n -4. Bovendien zorgt de golfstroom voor veel zuurstof in het water, en dus ook voor veel plankton en veel vis. De visserij is hier dan ook al eeuwenlang erg belangrijk en bepaalt het straatbeeld, van de deinende vissersboten in de haven tot stokvis die te drogen hangt op de veranda’s van de huizen.

Stokvis-op-Mageroya

Bereikbaarheid houdt het bruisend

Gelukkig voor de plaatselijke bewoners, maar ook voor toeristen die dit (bijna) noordelijkste stukje Europa met eigen ogen willen bekijken, is Magerøya tegenwoordig goed bereikbaar. Tot 1999 was het eiland alleen per boot of via het kleine vliegveldje te bereiken. Maar nu is er de bijna 7 kilometer lange en ruim 200 meter diepe tunnel die Magerøya met het vasteland verbindt. Rolluiken aan de uiteinden van de tunnel zorgen ervoor dat de tunnel in de winter niet onbegaanbaar wordt door sneeuw en ijs. Zo kun je dus ook met de auto of camper naar de Noordkaap rijden.

De Hurtigruten, een bootdienst langs de kust van Noorwegen die aanlegt in Honningsvåg, is ook nog steeds een belangrijk vervoermiddel voor bezoekers van Magerøya. Elke dag leggen hier twee boten van de Hurtigruten aan: één die richting zuiden vaart en één die verder gaat naar Kirkenes bij de Russische grens. Daarnaast leggen in de zomer veel cruiseschepen aan, zodat het stadje overdag kan vollopen met wel 6000 gasten, waarna ‘s avonds de rust weer terugkeert. 

Dankzij al die manieren om Magerøya te bereiken is het toerisme, naast de visserij, een belangrijke bron van inkomsten. De toestroom van toeristen en seizoenswerkers zorgt er bovendien voor dat de saamhorigheid op het eiland niet beklemmend wordt voor de inwoners zelf. Want ook al loopt het inwonertal terug, Magerøya blijft creatieve en ondernemende geesten aantrekken, zoals de Spanjaard die de souvenirwinkel en ijsbar in Honningsvåg beheert, kunstenaars uit de VS en Duitsland die hier een galerie zijn begonnen en natuurlijk de Nederlandse Marjolein. Die veelzijdigheid zorgt er samen met de humor van de Noren voor dat Magerøya blijft bruisen.

Ik werd uitgenodigd om winters Noord-Noorwegen te bezoeken voor Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.