Boek in de lengte

In de lengte: 3000 km solo door de Noorse bergen

Eigenlijk had ik het nog erg druk toen het boek In de lengte – 3000 km solo door de Noorse bergen bij ons thuis op de mat viel. Maar toen ik het eenmaal in mijn handen had, kon ik het niet laten om het even door te bladeren. Daar kon ik vervolgens maar moeilijk mee stoppen: wat een mooie foto’s staan erin! Vandaag had ik eindelijk tijd om dit boek beter te bekijken. Opnieuw was ik onder de indruk – van de inhoud én van de vormgeving.

Met Myra de Rooy door Noorwegen

In het boek In de lengte vertelt Myra de Rooy over haar voettocht door Noorwegen en Zweden. Myra loopt Norge på langs oftewel Noorwegen in de lengte – de Noorse tocht der tochten. De route loopt van het zuidelijkste puntje van het Noorse vasteland, de vuurtoren van Lindesnes, naar de Noordkaap of eigenlijk nog iets noordelijker.

Aan de tocht ging uiteraard een goede voorbereiding vooraf. Eerst hield Myra, die flink wat ervaring heeft met bergtochten, haar plan voor een nieuw avontuur nog een tijdje voor zichzelf. Maar langzaam maar zeker, met veel inlezen, trainen en de aankoop van een slee, kreeg het plan steeds duidelijker vorm. De hike zal beginnen vlak voor Myra’s 60e verjaardag.

Boek in de lengte

Trektocht in etappes

Om tijdens haar trektocht alle seizoenen te ervaren, deelde Myra haar tocht op in etappes, die ze in verschillende jaargetijden aflegde.

 • 11 januari-24 februari 2017: Lindesnes-Haugastøl
 • 8 augustus-27 augustus 2017: Haugastøl-Otta
 • 2 maart- 29 maart 2018: Otta-Storlien
 • 26 juli-29 augustus 2018: Storlien-Hemavan
 • 3 maart-9 april 2019: Hemavan-Abisko (Kungsleden door Zweden)
 • 18 juli-2 september 2019: Abisko-Noordkaap-Kinnarodden

De winterse delen legde Myra af samen met Kees, de (wel wat fijngevoelige) slee waar bij gebrek aan sneeuw ook wielen onder gemonteerd kunnen worden.

In totaal – tussen de kennismaking met de Vidar in Lindesnes en Vidar de Viking op het noordelijkste stukje vasteland van Noorwegen – legde Myra 3031 km af. Onderweg sliep ze in haar tent, in trekkershutten of bij mensen thuis.

Boek in de lengte

Veelzijdig inkijkje

Myra’s indrukwekkende avontuur geeft een inkijkje in de verschillende aspecten daarvan:

 • fysiek: ga er maar aanstaan, zoveel lopen en al je spullen zelf meedragen of -trekken!
 • mentaal: wat is er een moed en het doorzettingsvermogen nodig om aan zo’n avontuur te beginnen, om door te zetten op moeilijke momenten én om op het juiste moment te kunnen stoppen!
 • spiritueel: je komt tijdens zo’n tocht niet alleen jezelf tegen, maar ook allerlei personen, culturen en verschijnselen die je aan het denken zetten en ervoor zorgen dat je bij thuiskomst niet meer dezelfde bent als bij vertrek.
 • nostalgisch: Myra treedt met haar trektocht in de voetsporen van haar vader, die 1949 op een stadsfiets naar het Hoge Noorden fietste. Daar houden de familiebanden met Scandinavië nog niet op: haar oom woonde in Stockholm en komt ook nog voorbij in het boek.
Boek in de lengte

Als een spannend boek

De manier waarop Myra vertelt, zorgt ervoor dat je als lezer ontzettend veel te weten komt over al die aspecten. Hoe bereidt Myra zich voor en wat eet ze om op de been te blijven? Wat gaat er door haar heen als ze alleen in haar tentje ligt, terwijl de wind aan de scheerlijnen rukt? Ze ontmoet Mari Boine, voelt de grond trillen als gevolg van de mijnbouw in Kiruna, merkt het verschil in trekkershutten in Noorwegen en Zweden én de verschillen tussen tussen alleen en samen lopen.

De veelzijdige en persoonlijke manier waarop Myra dit boek heeft geschreven, zorgt ervoor dat haar avontuur wegleest als een spannend boek. Ik heb het nog lang niet helemaal kunnen lezen – daar neem ik tijdens de feestdagen eens lekker de tijd voor. Voor het schrijven van deze review heb ik – net als soms als een boek me gewoon té spannend wordt – een beetje valsgespeeld en behalve het begin ook alvast de laatste pagina’s gelezen. En wat stukjes ertussenin. Wanneer ik het boek ergens opensloeg, was ik zo een paar pagina’s verder. Het boek leest als een ontdekkingsreis: spannend, maar ook heel persoonlijk vanaf de eerste pagina’s .

En dan zijn er nog de schitterende foto’s – soms klein, soms paginagroot, soms zwart-wit, soms in kleur. Ze zorgen ervoor dat je dit boek steeds wilt oppakken en openslaan.

Alle gegevens over het boek, zoals het ISBN-nummer en het aantal pagina’s, vind je hier bij de uitgever.

Dank je wel Myra, voor dit cadeau en het delen van je prachtige verhaal!

(Inmiddels heb ik alle reacties bij elkaar gegooid en een winnaar van de winactie geloot. Dat is een reactie op Facebook geworden.)

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

12 reacties

 1. Hi Sandra, ik ben heel benieuwd en maak graag kans op het boek! Reizen in Noorwegen vond ik fantastisch vorig jaar. En alleen op reis is echt wel anders op reis. De combinatie van die twee moet wel tot een heerlijk boek leiden 🙂

 2. Dit soort verhalen zijn favoriet bij mij. Iemand die zichzelf een beproeving laat doorstaan en daar iets moois uithaalt. Noorwegen staat op ons lijstje voor 2021 als de situatie rondom corona het toelaat. Ik zou maar wat graag van de winter, met een choclademelk met slagroom, wegkruipen met dit boek op de bank. Gewoon thuis natuurlijk. Maar toch even op reis.

 3. Het lijkt me een prachtig boek. Dan zie ik Noorwegen eens van een andere kant. Ik ben een makkelijke reizigster: met auto en te voet alleen over makkelijk begaanbare paden.😉

 4. Wow! Dat lijkt me een heerlijk en prachtig boek om in te duiken deze vakantie. Uiteraard om daarna plannen te maken voor een trip naar Scandinavië…. voor als we weer mogen 🍀
  Groetjes, Joyce

 5. Ik doe erg graag mee, het lijkt mij zelf een mooi boek maar zou hem graag cadeau geven aan iemand die helemaal weg is van Noorwegen en er elk jaar op vakantie gaat, ik weet zeker dat het boek veel gelezen zou worden

 6. Ik heb zelf de wens om Kungsleden nog een te lopen, maar dit is de overtreffende trap… Ik ben heel benieuwd naar haar verhaal! Wie weet geeft dit het definitieve zetje

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.