4 goede redenen om in de lente naar Noorwegen te gaan

Waarom zou je wachten tot het zomer is voordat je naar Noorwegen gaat? Ook – of moet ik zeggen juist? – in het voorjaar vormen de Noorse fjorden een prachtige bestemming. De natuur wordt wakker uit haar winterslaap, de watervallen vullen zich en als de zon schijnt, kun je in de steden Stavanger, Ålesund en Bergen soms al op het terras zitten. Tegelijkertijd kan er op bepaalde plekken nog geskied worden. Kortom: zoek je een dosis positieve energie als tegengif tegen de gevreesde voorjaarsmoeheid, dan zit je in Fjord Noorwegen goed. Hieronder vind je minstens vier goede redenen om juist in de lente naar Noorwegen te gaan.

Noorse natuur in de lente

De natuur in Noorwegen is eigenlijk het hele jaar door een belangrijke reden voor veel mensen om naar Noorwegen te gaan. Ook in de lente is dit het geval.

Het voorjaar in Fjord Noorwegen is één grote explosie van geuren en kleuren. Rondom de fjorden vind je in de lente een vrolijk gekleurde bloemenzee. Dat komt omdat hier veel fruitboomgaarden staan. De pruimenbomen zijn in mei de eerste fruitbomen die in bloei komen te staan. Al snel volgen de appel- en kersenbomen.

Maar de fruitbomen zijn niet de enige factor in de explosie aan geuren en kleuren die je in de lente in Noorwegen aantreft. Alle planten, struiken en bomen leven na de winter weer op en veranderen daarbij het gebied rondom Stavanger en Ålesund in een kleurrijk en heerlijk geurende landschap. Tel daar de schone lucht in Fjord Noorwegen bij op en elke wandeling is een ware wellnessbehandeling. (Hier vind je alvast een paar mooie wandelingen in Fjord Noorwegen.)

En wat denk je van de watervallen? Die zijn in geen enkel jaargetijde zo indrukwekkend als in het voorjaar. Tegen het einde van de winter begint de sneeuw in de lagere delen van de Noorse bergen langzaam te smelten. Hierdoor zijn de watervallen in het voorjaar het grootst en het krachtigst. De lente is dus de perfecte periode om de watervallen van Fjord Noorwegen te bewonderen. Wist je dat negen van de tien hoogste watervallen ter wereld in Noorwegen te vinden zijn? (Hier vind je enkele mooie autoritten langs watervallen en fruitboomgaarden.)

De beste tijd voor wintersport

Elke keer als ik in Noord-Europa op wintersport ben, vertellen de Noren, Zweden en Finnen me hetzelfde: de beste tijd voor een wintersport in Scandinavië is het voorjaar. De dagen zijn langer, de zon is krachtiger en hoger in de bergen ligt nog genoeg sneeuw. En wat is er nou mooier dan skiën in je t-shirt met op de achtergrond het getsjilp van de vogels? De Noren zelf weten dit natuurlijk maar al te goed; zij gaan bij voorkeur rondom Pasen op wintersport. Wat ruimer zou je kunnen zeggen dat de wintersportgebieden in Noorwegen op hun best zijn in maart, april en mei. Hier vind je concrete tips voor een wintersport in Fjord Norway in het voorjaar.

Festivals en terrasjes

Maar de wintersport is niet de enige manier waarop de Noren genieten van het voorjaarszonnetje. Ook de parken en terrassen in de steden raken langzaam steeds meer gevuld en de eerste evenementen staan alweer op de planning. Want voorjaar in Fjord Noorwegen betekent festivals – en dan met name muziekfestivals!

  • Hou je van klassieke muziek? Dan is er het Bergen International Festival.
  • Jazzliefhebbers kunnen hun hart ophalen bij Natjazz in Bergen en Balejazz, een knus jazzfestival in het dorpje Balestrand.

En er is nog meer te beleven. Op de website van Fjord Norway vind je een overzicht van alle evenementen.

Rustiger dan het hoogseizoen

Nog één voordeel dan van een voorjaarsvakantie in Noorwegen: de rust en de ruimte. Ook dit is iets waarvoor toeristen het hele jaar naar Noorwegen komen. Maar in het voorjaar profiteer je extra van de rust en de ruimte rondom de Noorse fjorden. Het is dan namelijk een stuk rustiger dan in de zomer. De lente is dus de perfecte tijd om de steden Ålesund, Bergen en Stavanger te verkennen, maar ook om de fjorden (zoals de Sognefjord, waar wij zelf wel in het hoogseizoen waren en op weg naar een uitkijkpunt in een file terechtkwamen) in alle rust te ontdekken.

Ook in de lente naar Noorwegen?

Zie je het wel zitten, de lente vieren in Fjord Noorwegen? Wat let je? Hier vind je informatie over verschillende mogelijke routes naar Noorwegen. Een complete reis boeken kan op boek.fjordnorway.com. En hier vind je nog meer reizen naar Noorwegen, onder andere ook met de trein.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.