kajakken op de Lofoten

Kajakken op de Lofoten: bekijk de eilanden vanaf het water

De Lofoten zijn prachtig. Tijdens mijn week op de Lofoten bleef ik ervan versteld staan hoe mooi het er is. Elk nieuw plekje dat je bezoekt, elke bocht die je om gaat, en zelfs dezelfde plekjes maar dan onder andere weersomstandigheden… Wauw! En hoewel je met de auto een heel eind komt op de Lofoten, is het in zo’n archipel natuurlijk ook een heel goed idee om de eilanden eens vanaf het water te bekijken. Dan ziet het er alweer anders – en ook alweer zo mooi – uit! Zelf ging ik onder andere kajakken op de Lofoten en hieronder kun je zien hoe dat eruitzag.

Kajakken vanuit Svolvaer

Kajakken op de Lofoten kan op meerdere plekken. Ik zag onder andere mensen met de kajak op pad gaan in Nusfjord en Henningsvaer. Zelf maakte ik een kajakexcursie vanuit Svolvaer. Daarvoor ging ik naar XX Lofoten, een excursiebedrijf aan de kade in het centrum van Svolvaer. Je vindt ze heel makkelijk: je ziet vanzelf de kajaks, RIB-boten en vissersboot Simra voor de deur liggen (als ze er niet mee op pad zijn natuurlijk). Maar houd er wel rekening mee dat de excursies regelmatig volgeboekt raken. Het is dus verstandig om van tevoren te boeken.

Geen ervaring nodig

Heb je nog nooit in een kajak gezeten? Dat is geen probleem. XX Lofoten gebruikt tweepersoonskajaks die heel erg stabiel zijn. Het spannendste vind ik zelf altijd het in- en uitstappen zonder in het water te vallen, maar daar helpen ze je bij, dus dat gaat eigenlijk ook altijd goed.

Toch krijg je voor de zekerheid wel eerst een drijfmiddel om. Iets anders dat je voor vertrek aantrekt, is het ‘schort’. Dat zit om je middel en bevestig je om de opening van de kajak waar je in zit. Zo blijf je onder het schort lekker droog, ook al spat er soms water op de boot door het peddelen. Verder kun je gewoon je eigen kleren dragen. Kies voor lekker zittende kleding waar je soepel in kunt bewegen, en die je warm en droog houdt op het water, waar het wat frisser en winderiger kan zijn dan aan wal.

Bij mooi weer is het zeker ook verstandig om een zonnebril te dragen (het water glinstert prachtig als de zon schijnt) en om je in te smeren – ook als het bewolkt is. Zelf bij een grijs ogende lucht had ik aan het einde van de dag altijd een rood gezicht toen ik op de Lofoten was. Het kan ook zijn dat ik rozig was van het heerlijke buiten zijn, of onder de indruk van alle mooie plekjes die ik die dag weer had gezien, maar het voelde toch een beetje als zonnebrand. Na een dag of twee ben ik dan ook begonnen om me sowieso maar in te smeren, ook al leek het grijs. Bovendien kan het weer erg snel omslaan op de Lofoten, dus de zon kan altijd doorbreken.

Tips voor het kajakken

Ook al had ik zelf wel eens eerder gekajakt, ik was toch blij met de instructies. Ik was namelijk gewend om mijn richting met de kajak te bepalen door aan de linker- of rechterkant harder te peddelen. Maar deze kajak had een roer, dat je kon bedienen met je voeten. De achterste van de twee personen in de kajak bedient dat roer.

Verder werd ik er nog een keer aan herinnerd dat je niet alleen op armkracht moet peddelen – dan wordt kajakken namelijk wel vrij snel zwaar. Maar als je je hele lichaam erbij gebruikt, in ieder geval vanuit je middel, gaat het een stuk makkelijker. Een andere tip die ik ooit kreeg, was om bij het peddelen niet te concentreren op het naar je toe trekken van de peddel door het water, maar juist op het van je af duwen van de peddel aan de andere kant.

kajakken op de Lofoten

Met je billen op het water

Het leuke aan kajakken is, dat je zo’n beetje met je billen op de zeespiegel zit. Je voelt je daardoor meer één met de natuur dan wanneer je op een gewone boot zit, waarbij je toch wat verder van het water bent. Al gauw hadden mijn kajakmaatje en ik de slag te pakken en peddelden we achter de gids van XX Lofoten aan, richting zee.

Natuur, cultuur en geschiedenis

Het leuke aan deze kajaktrip vond ik dat je én lekker actief bezig bent, en van alles te weten komt over de natuur, cultuur en geschiedenis van Svolvaer en omgeving. Zo peddelden we langs de Svolvaergeita, een bijzondere rotsformatie die lijkt op een geitenpoot. Er zijn mensen die hem beklimmen en zelfs mensen die van de ene naar de andere teen springen. Zoals mijn gids al zei: de inwoners van de Lofoten zijn praktisch ingesteld, dus het kerkhof ligt er recht onder. Niks voor mij om die geitenpoot op te gaan! Maar het was wel leuk om hem vanaf het water te kunnen zien.

kajakken op de Lofoten

Verder wees de gids ons op het monumentale pand onder de grote brug van Svolvaer. De brug is zelfs extra hoog gemaakt om over het pand heen gebouwd te kunnen worden, zodat het behouden kon blijven. Daarna wees ze ons de weg naar een rij traditionele rorbuer (vissershuisjes). En ook vlak bij Svolvaer bleken mooie strandjes te liggen. Tot slot wees de gids ons op het beeld van de vrouw op de kade van Svolvaer, die wacht tot de schippers veilig terugkeren van zee.

kajakken op de Lofoten
Foto: Vegeir Selboe, Destinasjon Lofoten

Ook kajakken op de Lofoten?

De twee uur vlogen om en voordat ik het wist, was het alweer tijd om terug te peddelen.

Lijkt zo’n kajakexcursie op de Lofoten jou ook leuk? Je kunt hem boeken bij XX Lofoten. Maar als je net als ik met reisorganisatie Nordic naar de Lofoten gaat, kunnen zij ook alles in één keer voor je regelen. Bovendien kennen de medewerkers van Nordic de Lofoten goed, dus ze hebben zeker nog veel meer tips voor je. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

En natuurlijk kun je ook terecht op de website van Visit Lofoten voor nog meer informatie.

Had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien? (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reisvideo’s, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.