aquavit trondelag noorwegen

Lekker eten in Noorwegen: de lekkerste food-bestemmingen

Dat er in Noorwegen een waanzinnig mooie natuurbeleving op je wacht, weten we eigenlijk allemaal wel. De fjorden en hoogvlaktes, het noorderlicht of juist de middernachtzon, het is de reis naar Noorwegen allemaal dubbel en dwars waard. Maar wist je dat je in Noorwegen ook heel lekker kunt eten? Hieronder vind je een paar heerlijke food-bestemmingen in Noorwegen – en die mooie natuur krijg je er natuurlijk ook nog gewoon bij. Daardoor is het heel makkelijk om al dat lekkere eten te combineren met een wandel- of fietstocht door de natuur.

Extra lekker door lastig klimaat

Het lijkt misschien onlogisch dat een land met een klimaat dat soms best bar kan zijin zulk lekker eten kan voortbrengen. Bij lekker eten en drinken denken we toch vaak aan veel zon en warme temperaturen. Aan de andere kant levert de manier waarop gewassen en dieren in Noorwegen leven en groeien juist een unieke smaak op. Zo heb ik me laten vertellen dat aardbeien uit het Hoge Noorden de lekkerste van de wereld zijn vanwege hun geconcentreerde smaak. Door de lage temperaturen blijven ze klein, maar omdat de zon in de zomermaanden niet of nauwelijks ondergaat, krijgen ze wel heel veel licht.

Trondheim: Home of Nordic Flavours

Als je het zo bekijkt, is het niet zo gek dat lekker eten en drinken in Trondheim heel belangrijk is. De stad noemt zich zelfs Home of Nordic Flavours. In onderstaande video zie je onder andere de eigenaar van restaurant Credo in Trondheim, die foto’s aan de muur heeft hangen van de koeien die bijdragen aan haar gerechten.

Golden Road op Inderøy

Ook in de provincie Trøndelag ligt het schiereiland Inderøy. Daar vind je de Golden Road (Den Gyldne Omvei): een route langs ateliers, galeries, kunstmusea, beeldenparken en historische monumenten, maar ook langs boeren die van hun zelf geproduceerde ingrediënten lokale gerechten maken. Zo kun je hier bijvoorbeeld de allereerste aquavit proeven die alleen Noorse ingrediënten bevat. Maar er is ook een kwekerij, een slagerij en een brouwerij.

aquavit uit trondelag in noorwegen

Hike/Bike & Eat in de Mountains of Norway

Ook in de regio Mountains of Norway (zeg maar tussen de fjorden en Oslo) kun je de Noorse natuur goed combineren met lekker eten en drinken. Zo vind je in Valdres microbrouwerij Små Vesen, met ambachtelijk bier dat genoemd wordt naar verschillende magische wezens uit oude Noorse volksverhalen.

Er worden speciale routes samengesteld die een bezoek aan dit soort kleinschalige ondernemingen combineren met bijvoorbeeld wandelen of fietsen. Als je wilt, kun je zelfs mee gaan vissen of plukken – erg leuk om als gezin te doen.

Lekker eten op andere plekken in Noorwegen

Natuurlijk zijn dit niet de enige plekken in Noorwegen waar je lekker kunt eten en een bijzondere food-ervaring kunt hebben. Zelfs in het uiterste noorden, vlak bij de Russische grens, kun je tijdens een bezoek aan een rendierhouder bijvoorbeeld rendierworst proeven die op een traditionele manier is verwerkt, waarbij de buitenkant gerookt is, maar de binnenkant nog rauw. En zo zijn er nog talloze andere bijzondere plekken en smaken te vinden in Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.