bakkerij in Nusfjord

Lekker eten op de Lofoten: noteer deze adresjes

Zoals ik al eerder schreef in het overzicht van mijn vakantie op de Lofoten, is visserij al honderden jaren heel belangrijk op de Lofoten. Of je nu verse vis wilt eten, of de traditionele gedroogde stokvis (die daarna weer kan worden geweekt, zodat hij weer zacht wordt), het kan dan ook bijna overal op de Lofoten. Maar wees gerust: ook als je niet van vis houdt, kun je goed terecht in de restaurants op de Lofoten. Er is namelijk ook al heel lang landbouw op de Lofoten, dus ook plantaardige voeding heeft hier een lange traditie. En – ook leuk om te weten – op de Lofoten kun je buitengewoon veel soorten Aquavit en Noorse gin proeven. Loopt het water je al in de mond? Lees dan hieronder mijn tips voor lekker eten op de Lofoten.

Restaurants in Svolvaer

Svolvaer is een belangrijke stad op de Lofoten – zowel voor handel en transport als voor het toerisme. Ook de Hurtigruten legt er aan. Geen wonder dus dat je in Svolvaer genoeg goede restaurants tegenkomt. Ik probeerde er drie:

Powered by GetYourGuide

Bacalao

Bacalao ontstond door een vermenging van Noorse vis met Mediterrane kruiden. Restaurant Bacalao aan de kade van Svolvaer is dé plek om dit gerecht te proeven – en dat deed ik dan ook om op te warmen na een RIB-safari op zoek naar zeearenden. De tweede keer dat ik er ging lunchen (na het zeevissen), koos ik voor de fish & chips en ook die smaakte erg goed. Of ga voor een broodje garnaal of traditionele vissoep. Het interieur van dit restaurant mocht er ook zijn, met mooie foto’s van de Lofoten en op een krijtbord wat tips om te wandelen op de Lofoten.

Nordis

Toen ik overnachtte bij Nordis Appartments, ging ik ook eten in het bijbehorende restaurant. Hier at ik voor het eerst stokvis. En ik moest even navragen of dit nu echt stokvis was, of dat ik misschien het verkeerde had besteld, want omdat hij weer geweekt wordt, is de vis echt net zo zacht als verse vis. Wat me wel verbaasde, is dat ik tijdens mijn vakantie op de Lofoten meerdere malen meemaakte dat er spekjes over de vis zaten – iets om op te letten als je geen (varkens)vlees wilt eten. Dit feestmaal sloot ik af met een glaasje Aquavit.

Brasseriet

Bij Brasseriet, het restaurant van Thon Hotel Svolvaer, nemen ze eten heel serieus. Ze hebben zelfs een daktuin waar ze hun eigen fruit, groente, kruiden en eetbare bloemen kweken. Ook heeft het restaurant een speciale zijvleugel aan het water waar door vissers binnengebrachte vis wordt gefileerd. Korte lijntjes dus! De zeevisexcursie die ik deed, kun je ook boeken in combinatie met een diner hier. Het eten wordt bij Brasseriet in een open keuken bereid – superleuk om even een kijkje te nemen. De gerechten worden ook echte kunstwerkjes.

Lekker eten bij Skårungen in Kåbelvag

Tijdens mijn verblijf bij Skårungen in Kåbelvag kreeg ik ook allerlei lekkers voorgeschoteld. Je bent hier op de goede plek voor een plaatselijk biertje en ze hebben heel veel soorten gin-tonics (deze roze heette Elsker). Ik at er (alweer) vis, deze keer in de vorm van een heerlijke vissoep. Maar de vegetarische burger smaakte ook uitstekend. Ook klassiekers zoals bacalao en gehaktballetjes staan hier op de kaart.

Koffie en friet in Henningsvaer

In Henningsvaer hield ik het eenvoudiger, met een portie ‘dirty fries’ in het plaatselijke klimmerscafé (Klattrekafeen) en een kop koffie bij Lysstøperiet. Minstens net zo lekker! Lysstoperiet is een kaarsenmakerij en café in één en het schijnt dat je hier de lekkerste koffie van Henningsvaer drinkt. Er zijn ook lekkere zoete broodjes voor bij de koffie.

Restaurant Låven bij Hov Gård

Voordat ik ging paardrijden op de Lofoten at ik eerst in het restaurant boven de stallen: Låven. Hier at ik de vis van de dag en een heerlijk toetje: banoffee. Het uitzicht vanuit het restaurant is fantastisch.

Kaasboerderijen

Ik ging op de Lofoten langs bij twee kaasboerderijen – in beide gevallen ging het om geitenboerderijen. Maar ze maakten ook kaas met koeienmelk, die ze dan ergens anders inkochten.

De eerste was Aalan Gård en op de parkeerplaats rook ik de geiten(kaas) al. Dat klopt helemaal, vertelt Tove terwijl ze ons hartelijk verwelkomt. Er wordt namelijk net wei gekookt voor brunost (de bekende bruine, gekaramelliseerde kaas uit Noorwegen). Op haar kleine boerderij met zo’n 200 geiten maakt Tove niet alleen kaas, maar ook thee van de kruiden die hier (in de tuin en in het wild) groeien. In de winter staan de kruiden in de kas, maar als het zomer wordt, richt Tove daar een zomercafé in. Dat doet ze met vintage-meubels – en dat deed ze al voordat vintage hip werd, vertelt ze trots. Het is een hele leuke plek om even te stoppen! De Nordland-thee die Tove onder andere aan de schepen van de Hurtigruten en de Thon Hotels levert, is net als haar Vikingkrydder te koop in het winkeltje bij het zomercafé.

De tweede kaasboerderij op de Lofoten die ik bezocht, was Lofoten Gårdsysteri. Ook op deze boerderij worden geiten gehouden – ze grazen op de berghelling. Ik proefde er onder andere kaas met fenegriek en met zeewier. Deze kazen worden geleverd aan de beste restaurants in heel Noorwegen. Ze hebben een milde smaak, mede dankzij het zoontje van de twee (Nederlandse) eigenaren, die niet hield van te scherp smakende geitenmelk in zijn flesje. Mede met zijn hulp zijn de geiten geselecteerd op melk met een zachte smaak. Je kunt bij Lofoten Gårdsysteri langskomen voor een kaasplankje, een rondleiding of een workshop kaasmaken. Mijn favoriete kaas: de superzachte ‘sneeuw in de zomer’.

Vikinglunch in museum Lofotr

Een wel heel bijzondere lunch is die in Vikingmuseum Lofotr. Daar kun je aanschuiven bij de vrouw des huizes voor een stoofpotje van lamsvlees en een glaasje mede erbij.

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Lofoten Beach Camp

Voor een lekkere Noorse wafel kan ik je Lofoten Beach Camp – waar ik ging surfen op de Lofoten – aanbevelen. Na het surfen had ik het geluk dat het (zoals elke vrijdag in Noorwegen) Taco Friday was. Perfect ‘beach food’! Hier lees je alles over de Lofoten Beach Bar.

Koffie drinken in Nusfjord

Nusfjord is een prachtig plaatsje en de perfecte plek om een tussenstop te maken en lekker koffie (of thee) te drinken. Ga bijvoorbeeld naar bakkerij Hansines Bakeri Veronica Olaisen en leg je hand bij binnenkomst op de muur aan je rechterhand. Die voelt warm aan, omdat daar een enorme oven achter zit waarin heerlijke kaneelbroodjes gebakken worden.

Of zoek een plekje in de Landhandel & Kafe – een combinatie van een nostalgische winkel en een perfecte plek om koffie te drinken met zicht op zee en bergen.

Reine

In Reine kun je niet alleen heel lekker uit eten, maar ook goed traditionele gerechten van de Lofoten inslaan om mee naar huis te nemen.

Anita’s Sjømat bij Reine

Vlak bij Reine vind je namelijk Anitas Sjømat. Dit is niet alleen een café (met een geweldig uitzicht) maar ook een uitgebreide winkel met veel houdbare levensmiddelen om mee naar huis te nemen. Ik nam wat stukjes stokvis mee als borrelhapje (spoiler alert: de kat vindt ze het lekkerst hier thuis), maar je vindt hier ook vleeswaren, jam, honing en nog veel meer. In het café kun je (hoe kan het ook anders) kaneelbroodjes bestellen, maar ook bijvoorbeeld een broodje garnaal. Die zagen er ook erg lekker uit.

Gammelbua in Reine

Maar ik at mijn buikje rond in Gammelbua, het restaurant van Reine Rorbuer (een van de plekken waar ik overnachtte op de Lofoten). Het is een traditioneel ingericht restaurant met traditionele Noorse gerechten zoals stokvis en walvis. Er waren ook interessante desserts: het ‘Llofoten traditional dessert’ met bergbramen en Aquavit, en een dessert met brunost-ijs.

The Tide in Sørvågen

Na mijn RIB-excursie naar de maalstroom ging ik lunchen bij The Tide in Sørvågen (niet ver van Reine). Ik bestelde Noorse garnalen en kreeg er genoeg om zo’n beetje de hele tafel te laten mee-eten! Iedereen smulde ervan.

Overal kaneelbroodjes

Ik heb ze al een paar keer genoemd en je komt ze dan ook overal tegen in Noorwegen: kaneelbroodjes. Bij Unstad Arctic Surf beweren ze de lekkerste ter wereld te hebben, maar het kaneelbroodje dat ik in Sund at tijdens een bezoek aan het museum smaakte ook uitstekend. Ook in de bakkerijen en cafés die ik heb genoemd in Nusfjord, Skårungen en Henningsvaer kun je ze bestellen. De kaneelbroodjes van Bakeriet på Å (een 150 jaar oude bakkerij in het vissersdorpjesmuseum in Å) zijn zo populair dat je er bijtijds bij moet zijn, anders zijn ze uitverkocht.

Boodschappen doen op de Lofoten

Je kunt heus wel boodschappen doen op de Lofoten, maar je moet het wel iets beter plannen dan in Nederland, want je komt niet als vanzelf om de paar minuten een supermarkt tegen als je rondrijdt op de Lofoten. Grote supermarkten kwam ik tegen in Svolvaer en in Leknes, waar zelfs een echt winkelcentrum is (Lofotsenteret). In Reine zat een wat kleiner supermarktje vlak bij de rorbu waar ik verbleef.

Ook proeven van de Lofoten?

Hou jij ook van lekker eten en drinken, zeker als je het kunt combineren met de sprookjesachtig mooie landschappen die de Lofoten voor je in petto hebben? Waar wacht je dan nog op? Ik denk dat ik dit echt het mooiste stukje Scandinavië vind, dus als je kunt: gaan! Zelf reisde ik met Scandinaviëspecialist Nordic naar de Lofoten. Dat beviel heel goed, want met die reis had ik in één keer mijn rechtstreekse vlucht naar de Lofoten, huurauto, verschillende accommodaties en activiteiten geregeld. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

Meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

En had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien? (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reisvideo’s, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.