paddenstoel

Mag je eigenlijk wel Lapland zeggen?

In de voorbereidingen op mijn vakantie naar Noord-Noorwegen stuit ik op een dilemma: het woord Lapland. Want mag je dat eigenlijk nog wel zeggen? 

Geen Lappen maar Sami

Het woord Lappen wordt nauwelijks meer gebruikt om de inwoners van deze regio aan te duiden. Dat wordt namelijk als denigrerend ervaren. We noemen ze daarom liever Samen of Sami. De Sami zelf noemen hun woongebied, dat in het noorden van Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland ligt, Sápmi.

Maar op de website van Visit Norway wordt gewoon Lapland gebruikt. Ook reisgidsen en brochures van reisorganisaties hebben het over Lapland. Sápmi lijkt in Nederland niet of nauwelijks ingeburgerd, net zo min als Norkalotten of de Barents Regio, twee namen die ook wel worden gebruikt voor (ongeveer) hetzelfde gebied.

Om het allemaal nog ingewikkelder te maken, heb je ook nog:

 • De Finse provincie Lapin lääni
 • De verzameling Noord-Zweedse nationale parken Laponia
 • Het Noord-Zweedse berglandschap Lappland

Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel mensen zouden weten waarover ik het had als ik vertelde dat ik naar Sápmi ga. Ik durf zelfs toe te geven dat ik niet zeker weet of ik het zelf tot voor kort had geweten. Daarom gebruik ik toch maar het woord Lapland, maar wel elke keer met een aarzeling. Want het laatste wat ik wil, is de Sami beledigen.

Ik kijk er juist ontzettend naar uit om meer te weten te komen over hun geschiedenis en cultuur. Misschien kan ik dan pas goed beoordelen welke woorden ik wel en niet wil gebruiken.

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

Bron: Wereldwijzer Noord-Scandinavië: Lapland, Noordkaap, Lofoten, Spitsbergen – Henk Filippo & Elio Pelzers.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

4 reacties

  • Nee, ik zeg dat nooit! De mensen zélf noemen zich Sámi en dat dient gerespecteerd te worden. Dit volk heeft het heel lang heel zwaar te verduren gehad, dus: kleine moeite, groot plezier! Al het andere zijn smoezen van mensen die er maling aan hebben, dat is ook een keuze,
   maar niet de mijne!

   • Er lijkt een groot verschil te zijn tussen de aanduiding van het volk, waar jij het over hebt, en de aanduiding van het gebied waar de Sámi leven. Ik merk ik Nederland dat Sámi wel is ingeburgerd, maar dat Sápmi maar weinig wordt gebruikt. Het woord ‘Lappen’ kom ik gelukkig eigenlijk niet tegen, maar ‘Lapland’ wordt volop gebruikt, ook om reizen aan te prijzen bijvoorbeeld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.