noorwegen laerdalstunnel

Met de caravan naar Noorwegen: onze route en ervaringen

Dit jaar zijn we voor het eerst met de caravan naar Noorwegen gegaan. En eerlijk gezegd maakte ik me daar van tevoren best zorgen over. Ik hoorde dat je zomaar op steile, smalle, onverharde weggetjes terecht kunt komen. Op een forum over Noorwegen schreven mensen dat ze met de caravan of camper stukken achteruit hadden moeten rijden, omdat ze een tegenligger tegenkwamen op een te smal stuk. Ik hoorde verhalen over auto’s met caravans en campers die moeizaam een steile helling op kropen en – als er dan eindelijk een parkeerhaventje was – dankbaar aan de kant gingen om even bij te komen en de hele slinger auto’s erachter te laten passeren. En dan hadden we ook nog eens een andere auto waarmee we nog niet met de caravan hadden gereden. Ik kneep ‘m een beetje.

Met de caravan naar Noorwegen: de voorbereiding

Gelukkig waren er mensen in onze omgeving die vorig jaar ook met de caravan naar Noorwegen waren geweest. Zij verzekerden ons dat het, als we maar op de E-wegen zouden blijven, echt wel goed zou komen. Dat zijn immers ook de routes die vrachtwagens rijden, dus daar moeten de wegen breed genoeg zijn om twee vrachtwagens elkaar te laten passeren. Verder haalden we een wegenkaart bij de ANWB waarop verschillende soorten wegen stonden aangegeven, van ‘geen probleem met een caravan’ via ‘alleen voor bestuurders die ervaring hebben met het rijden met een caravan’ tot ‘verboden voor caravans’. Visit Norway had een gedetailleerde routekaart voor me met ook de kleine weggetjes erop.

Ik nam het zekere voor het onzekere en stippelde met veel hulp van Google Maps een route uit over de Noorse E-wegen. Ook de campings zocht ik zo dicht mogelijk aan die route uit (ik reserveerde geen plekken, maar maakte wel alvast een lijstje met adressen). Omdat ik de ritten niet te lang wilde maken, hield ik in Noorwegen een dagafstand aan van 200-300 kilometer. Inmiddels zijn we terug en de route is ons uitstekend bevallen!

Vind je het toch een beetje te spannend? Je kunt ook overwegen een rondreis te maken langs vakantiewoningen in Noorwegen – die vind je hier.

Route naar Noorwegen

Eerst moesten we natuurlijk in Noorwegen zien te komen. We konden het niet laten en begonnen met een stukje Zweden waar we al vaak zijn geweest. In twee dagen (met een tussenstop van 1 nacht op een camping in het Deense Nyborg) reden we naar Trollhättan. Na 2 nachten en dus een dagje pauze op een van onze bekende campings in Zweden reden we over de E6 van Göteborg richting Oslo.

De camping waar we zouden verblijven om Oslo te bekijken, lag ten noorden van Oslo aan de E16. Maar om van de E6 (vanuit Zweden) naar de E16 (richting Bergen) te komen, moet je in Oslo eerst een stukje over de E18. Dat ging bij ons even mis: het was behoorlijk druk op de weg en er werd flink aan de weg gewerkt, waardoor de navigatie het ook even niet meer wist. Ik zag wel borden E18, maar het leek me onlogisch dat we richting Kristiansand moesten – dan gingen we toch weer terug naar het zuiden?! Maar het was wel zo.

Dus: E6 Göteborg-Oslo, in Oslo een klein stukje E18 richting Kristiansand en dan de E16 richting Bergen op.

Uiteindelijk waren we om een uur of half vier op de camping. Hier bleven we drie nachten, zodat we twee hele dagen hadden voor een stedentrip Oslo

E16 van Oslo naar Laerdalsøyri (ca. 300 km)

Nadat we Oslo hadden bekeken, reden we richting de Sognefjord. Google Maps vond dat we wel over de 7 konden, maar we kenden mensen die daar na een tijdje maar zijn omgekeerd om alsnog de E16 te nemen, dus we kozen meteen voor de E16.

Over dit stuk had ik me het meest zorgen gemaakt: hoe zou het rijden langs de fjorden zijn, met al die bergen? Maar de E16 van Oslo naar Laerdalsøyri is mij erg meegevallen. (Ik hoefde dan ook niet zelf te rijden, maar ik ben snel bang in de auto en dat was ik deze keer dus niet.)

In Laerdalsøyri lieten we de caravan vijf nachten staan. Toen we met alleen de auto de kleine weggetjes op gingen, kwamen we in de mooiste landschappen terecht -ik heb onze routes hier omschreven. Maar ik was blij dat we hier niet met een caravan of camper reden. Wegen kunnen hier inderdaad heel smal en steil zijn, met reeksen haarspeldbochten. Eén keer kwamen we een hele tijd vast te staan omdat de campers die het weggetje wilden rijden elkaar letterlijk centimeter voor centimeter moesten passeren. Wat was ik blij dat ik daar niet in zat! Maak je geen zorgen: dat soort toestanden maak je op de E-wegen echt niet mee.

E16 van Laerdalsøyri naar Bergen (ca. 215 km)

De etappe over de E16 van Laerdalsøyri naar Bergen begon met de Laerdalstunnel: een tunnel van wel 24,5 km met om de 6 km een stuk met blauwe verlichting.

Tunnel bij Laerdal in Noorwegen

Maar daar bleef het niet bij: er volgden op dit traject nog veel meer tunnels, lange (zoals de Gudvangatunnel van 11,4 km) en korte. Als je niet in een tunnel rijdt, kijk je uit op de prachtige fjorden. Ook deze etappe viel erg mee: we waren zo vroeg op onze camping bij Bergen dat we die middag al Bergen in gingen. We bleven hier twee nachten en hadden dus anderhalve dag voor een stedentrip Bergen. Oorspronkelijk hadden we een nacht langer ingepland, maar het weer was zo slecht dat we besloten er maar een rijdag van te maken. 

E39 van Bergen naar Stavanger (ca. 210 km)

Op dit stuk vroeg ik me vooral af hoe het met de veerponten zou gaan. Daarvan moesten we er twee hebben onderweg. Dat ging allemaal probleemloos: we hoefden niet lang te wachten en er was plek genoeg. Je krijgt duidelijk een plek aangewezen op de boot. Voor de overtochten waren we 800 kronen (ca. 85 euro) en 520 kronen (ca. 55 euro) kwijt. Contant geld was niet nodig: wij konden gewoon pinnen op alle veerboten die we in Noorwegen hebben genomen.

Over geld gesproken: voor de tolwegen in Noorwegen hoef je niets te doen – je krijgt vanzelf de rekening thuisgestuurd. Voor onze vakantie van 3 weken was dat 68 euro. Hetzelfde geldt trouwens voor eventuele snelheidsovertredingen, waarop flinke boetes schijnen te staan. Er staan best veel flitspalen langs de weg, dus hou je snelheid in de gaten.

veerpont in Noorwegen
Onze caravan (midden voor) op de veerboot

Wat ik wel een beetje vervelend vond, waren een paar lange tunnels onder de zee door. Dan reden we bijvoorbeeld eerst 4 km lang omlaag met een hellingspercentage van 9% en dan 4 km lang omhoog met hetzelfde hellingspercentage. Er leek geen einde aan de klim te komen, maar het ging allemaal goed. Het landschap vond ik ook mooi: groene weiden met stenen en schapen erin en op de achtergrond de bergen.

Ook bij Stavanger kwamen we al vroeg op de camping aan èn was het helaas baggerweer. We bleven weer twee nachten zodat we anderhalve dag hadden voor een stedentrip Stavanger. Toen reden we (eerder dan oorspronkelijk gepland) door naar Kristiansand, waar de weersvoorspelling er het beste uitzag. 

Powered by GetYourGuide

E39 van Stavanger naar Mandal/Kristiansand (ca. 190 km)

Dit stukje rijden naar onze laatste camping in Noorwegen was qua weg niet zo spannend, maar er was wel veel verkeer. We reden eigenlijk de hele tijd in een rijtje. Op een gegeven moment ken je de vrachtwagens voor je wel zo’n beetje en dat geldt ongetwijfeld ook voor de mensen die achter onze caravan reden. Ook schoot het voor het gevoel niet zo op omdat de weg meerdere keren door bebouwde kom ging, waar we natuurlijk langzamer moesten rijden.

Doordat we bij Bergen en Stavanger sneller dan gepland waren doorgereisd, hadden we in Kristiansand 5 nachten. De uitstapjes die we maakten, staan in deze blogpost

Veerboot Kristiansand – Hirtshals (DE)

Ons Noorwegen-avontuur eindigde met de boot van Kristiansand naar Hirtshals in Denemarken. We hadden gereserveerd op de boot van 8.00 uur, wat betekende dat we uiterlijk 7.00 uur aanwezig moesten zijn. Heel stilletjes vertrekken van de camping dus. Het inchecken ging heel soepel: we kwamen aanrijden, werden blijkbaar op basis van ons nummerbord herkend en verwelkomd met de vraag “Sandra?” Inderdaad, dat was ik en onze identiteitsbewijzen en reserveringsbevestiging konden in de tas blijven. Als je deze overtocht ook gaat maken, houd dan wel het prijsverschil in de gaten: sommige dagen zijn veel duurder dan andere. Wij hadden geen zitplaatsen gereserveerd. Misschien doen we dat de volgende keer wel, want nu was het zo druk dat we de hele overtocht in een hoekje op de grond hebben gezeten.

Om 11.15 uur waren we in Hirtshals. Van daar reden we met een tussenstop van 1 nacht op onze favoriete camping in Aabenraa naar huis.

Wat viel mee en wat viel tegen?

Tot mijn verbazing vielen de bergwegen en tunnels in Noorwegen me dus alles mee. Ook de veerponten binnen Noorwegen werkten perfect. Wat mij een beetje tegenviel, was de drukte op de weg op sommige plekken (in vergelijking met Zweden) en de drukte op de boot van Kristiansand naar Hirtshals. Ook de campings liepen ‘s avonds voller dan we in Zweden gewend zijn – maar met zo’n prachtig landschap om je heen neem je dat al snel voor lief. Noorwegen is dus goed bevallen, maar we hebben Zweden ook wel een beetje gemist.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

53 reacties

 1. Mooi land, he, Noorwegen. Wij vonden die lange tunnel met dat blauwe licht echt een bijzondere ervaring. De oude weg over de tunnel is echt schitterend. Hebben jullie die ook gedaan met de losse auto? Dat waren best veel steile haarspeldbochten maar uiteindelijk zelfs met een camper haalbaar.

  • Ja, die hebben we met de auto gedaan, maar daar wel ruim een uur vastgestaan omdat voor ons campers waren vastgelopen en elkaar echt centimeter voor centimeter moesten passeren. Een hele sliert auto’s werd een flink stuk omlaag gedirigeerd en moest daar maar wachten. Voor andere mensen in de rij werd het al twijfelachtig of ze hun boot nog zouden halen. Maar voor keren was ook geen ruimte. Een van de mindere momenten van onze vakantie, maar toen de opstopping eenmaal was opgelost, was het boven echt prachtig!

   • Beste Sandra,
    Dank voor je duidelijke en enthousiast me verhaal. We laten ons zeker inspireren door jouw route. Fijn te lezen dat je toch goed met de caravan kan reizen in Noorwegen.

 2. Hallo, ook wij, echtpaar van 64 en 62, hebben dit jaar in juli en augustus voor het eerst Noorwegen bewonderd d.m.v. Auto+caravan. Wij hebben, ondanks het erg slechte weer gedurende de gehele tour gedurende 3 weken, fantastisch genoten ! De Noren zijn erg aardige mensen en wij ondervonden geen enkel communicatieprobleem omdat heel veel mensen Engels spreken. Ook in het verkeer zijn de Noren een voorbeeld voor velen,werkelijk een verademing! Wij hebben de route goed voorbereid en zijn geen enkel probleem tegengekomen. Zeker, het is een duur land maar dit is bekend en daarop kun je anticiperen. Met een goede voorbereiding adviseer ik iedereen, met of zonder caravan, dit wonderschone land te bezoeken !

 3. Wij willen komende zomer misschien naar Noorwegen. Wij zijn van plan een groot deel van jullie route te volgen, echter in in omgekeerde richting, of is dat een slecht idee?
  Is de route in 3 weken goed te doen? Hoe lang stonden jullie gemiddeld op een camping?

  • Ja hoor, lijkt me prima kunnen! Wij reden in 2 dagen naar Trollhättan in Zweden en bleven daar 2 nachten. Daarna 3 nachten bij Oslo en 5 nachten bij de Sognefjord. Bergen en Stavanger deden we kort vanwege het slechte weer: allebei 2 nachten. In Kristiansand was het weer beter en daar bleven we 5 nachten en dan nog een nacht in Denemarken op de terugweg.

 4. Beste Sandra,

  Erg leuk en duidelijk je verhaal, krijg al zin om zelf naar Noorwegen te gaan. Wij twijfelen ook om dit met de caravan te doen, wij hebben een vrij lange caravan. Is het te doen met een grote caravan?
  En is deze reis ook geschikt om met kinderen te doen? Wij doen altijd trek-vakanties, maar zoeken dan wel plekken uit waar voor de kinderen ook wat te doen is.
  Als iemand het wiel al uitgevonden heeft, hoef je zelf niet helemaal op nieuw te beginnen toch, ik zou graag in ieder geval een deel van deze reis willen gebruiken 🙂

  groetjes
  Debby

  • Als je de E-wegen aanhoudt, moet het goed gaan, Debby. Die zijn er namelijk op gebouwd dat twee vrachtwagens elkaar ook moeten kunnen passeren. Heb je mijn post met Noorse campings gezien? Op de eerste en tweede camping waren flinke speeltuinen en ook een strandje waar je ook kajaks kon huren. Oh ja en bij Laerdal verhuurden ze ook van die fietsen waar je met zijn vieren op kunt zitten en skelters. De campings bij Bergen en Stavanger waren minder kindvriendelijk, al moet ik zeggen dat we door de regen ook niet veel over de camping hebben rondgelopen. De camping bij Mandal had een strandje, maar daar moest je wel een weg voor oversteken. Geen uitgebreide speeltoestellen. Wij nemen altijd wat buitenspeelgoed mee en dat vermaken ze zich eigenlijk altijd wel. (onze kinderen waren 10, 8 en 13 tijdens deze route, maar we hebben ook toen ze jonger waren wel op campings zonder ‘kindervoorzieningen’ gestaan)

   • Dank je voor je reactie! Onze kinderen hebben vaak niet veel nodig om zich te vermaken, maar het moet ook wel kunnen dan, daar doelde ik meer op. Ik ga er eens wat verder in duiken, ik krijg er erg veel zin in!

 5. Ik kwam op je site omdat wij deze zomer ook naar Noorwegen willen. Nu valt het mij zo tegen om een mooie prijs voor de boot te vinden. Ik had een offerte van €278, maar toen ik wilde betalen en alle gegevens doorgegeven had, kreeg ik per ommegaande een mail dat de prijs nu €549 zou zijn. Vreemd en ik ben dus niet akkoord gegaan. Jullie waren ook met de caravan, dus mijn vraag is nu; waar kan ik een ticket boeken op een manier dat ik meteen de goede prijs zie? Al vast bedankt, Ria PEtersen

  • Wat vervelend Ria. Wij hebben de overtocht geboekt via de website van Colorline. Datum en tijd gekozen en de prijs die toen werd weergegeven meteen betaald. De prijs kan enorm verschillen per periode in het jaar en dag van de week. Succes!

   • Hou Sandra, we hebben met bewondering naar je omschrijving op rijs door noorwegen zitten lezen.
    Wij zijn dat van pan om 5 weken zweden en noorwegen te doen, maar wij hebben echter weinig campings gevonden waar een hond welkomis heb jij misschien informatie of een kaart waar echter meerdere campings op staan ook in het hoge noorden van zweden en noorwegen alvast bedankt voor de geweldige info van je .
    Met vriendelijke groet Bert.

 6. Bedankt voor je mooie verslag, helpt ons zeker om ons over de streep te trekken met de caravan naar Noorwegen te gaan ipv rondreis met hotels. Zou het een handig zijn om een eigen kano/kayak mee te nemen of beter te huren?

 7. Wij nemen altijd fietsen mee op de caravan.
  Als we (ongeveer) dezelfde route volgen als jullie, heeft het dan zin om de fietsen mee te nemen, kun je er nog enigszins gewoon fietsen

  • Noorwegen is geen fietsland, zoals Nederland, maar er zijn wel fietsers. Ik heb in Trondheim en Tromsø waar ik begin deze maand was fietsers halsbrekende toeren zien uithalen, hield mijn hart vast. Tegen het verkeer inrijden, dus hele stukken links, dan de stoep op, waar het ook druk was enz. Ik ben het verkeer in Rotterdam gewend, mijn woonstad, maar dit was heftiger. Want fietspaden en fietsstoplichten heb ik er nog nooit gezien. Heb dezelfde herinneringen aan Oslo, een paar jaar geleden van fietsers.
   Niet overal zijn buitenwegen in Noorwegen van goede kwaliteit. Wellicht eerst internet raadplegen voor de regio waar u bent.

 8. Beste Sandra,

  Mooi verhaal heb je geschreven! Wij willen dit jaar met de caravan naar Zuid-Noorwegen. Nu heeft mijn vrouw het idee om in Noorwegen op max 3 campings te staan en van daaruit uitstapje te maken. Zou jij een suggestie hebben qua campings?

 9. Wat fijn om dit te lezen! De knoop is definitief doorgehakt om met caravan i.p.v. camper te gaan. We gaan volgend jaar zomer 3 maanden met de kids (bijna 4 en 1,5 jaar) die kant op! Ga jouw tips voor campings en dergelijke eens goed bekijken

 10. Hoi Sandra,

  Een vraagje, hoe druk is het in Noorwegen in augustus?
  Doen we er verstandig aan campings van tevoren te reserveren of is het (ook kijkend naar het weer) verstandig om juist niet te reserven?

  Groetjes Sandra (naamgenootje)

  • Hoi Sandra 🙂 Wij vonden Noorwegen best druk, zeker als je het vergelijkt met Zweden. Maar we hadden niets gereserveerd (fijn om die vrijheid te hebben, wij hebben inderdaad onze plannen aangepast aan het weer) en vonden altijd een plek. Wel stonden we meestal vrij bijtijds in de middag al op de camping. Tegen de avond liep het behoorlijk vol en hebben we ook wel mensen weer zien wegrijden. Veel plezier alvast!

 11. Hallo Sandra,

  Per toeval kwam ik terecht op je site en wat heerlijk om je enthousiaste verhalen zo gedetailleerd te lezen! Wij gaan deze zomer met de camper voor de eerste keer naar Noorwegen ( sowieso zijn we nog nooit in Scandinavië geweest ) dus je tips zijn meer dan welkom. Evenals de campings! Het is dus niet persé nodig om te reserveren in de zomer?
  Wat betreft de veerboten richting Bergen; campers hoeven ook niet te reserveren?
  Hebben jullie ook wild gekampeerd? Ik was al reisgidsen en sites aan het uitpluizen maar jouw route past helemaal in mijn wensenlijstje ☺️.
  Heel hartelijk dank.
  Groetjes, Pleuni

 12. Hoi Sandra,
  Leuk verhaal! Wij willen volgend jaar naar Noorwegen met de camper die wij net anderhalf jaar hebben, door te googelen kwam ik op jou verhaal uit. Nu hadden we afgelopen zomer in België moeite met de 10% helling en daar erg van geschrokken. Maar om met de camper 2 1/2 mtr breed incl spiegels en 6,5 mtr lang alleen maar op de E wegen te blijven is wel een beetje zonde lijkt mij omdat de campings aan het water natuurlijk een eind van de E wegen af liggen zal er ook vanaf geweken moeten worden lijkt mij? Bovendien hebben wij kano’s mee en moeten daarvoor wel bij het water komen. Mijn vraag is dan ook is de 9% die jullie hebben gehad de steilste % weg of zijn er nog wegen die steiler zijn. Vriendelijke groeten Renate Bongertman

  • Ik kan me niet herinneren dat we nog steilere wegen zijn tegengekomen. Wel hebben we campers gezien die elkaar tegenkwamen op een smal weggetje en elkaar daar niet konden passeren. De Noorse chauffeur van de camper aan onze kant dirigeerde ons en de hele slinger auto’s achter zich achteruit de haarspeldbochten af om het op te lossen. Dat was geen leuk moment…

 13. hallo, ook wij willen graag Noorwegen volgend jaar bezoeken met een auto en caravan. Maar ook gaat onze groot vriend Noortje mee. Een hond. Wat voor ons zeer belangrijk is is dat we Noortje bij de overtocht per boot niet in de auto hoeven laten maar dat zij mee mag op dek. Weten jullie welke maatschappijen-overtochten dit toelaten?

 14. Beste Sandra,

  Ook wij hebben afgelopen weken de reis door Noorwegen gemaakt zoals door jou enthousiast is beschreven. We kwamen nog meer gezinnen tegen die ook een kopie van jouw blog mee hadden. De reis is prima te doen met caravan mits inderdaad je op de E wegen blijft. Met de losse auto is er verder geen beperking. Wat betreft de camping in Stavanger: er is sinds dit jaar een nieuwe mooie camping vlakbij het centrum. De camping heet Mosvangen camping. Deze liep wel vol aan het einde van de dag met name door campers.

 15. Goedemiddag.
  Wat een duidelijk omschreven reis, hartstikke fijn om hiermee rekening te houden.
  Ik heb nog een vraag, is het ook mogelijk deze reis te maken wanneer je lichamelijk beperkt bent en met een rollator loopt??

  Ik verneem graag van u.

 16. Wat leuk om te lezen, dank hiervoor. Ik ben erg benieuwd waarom jullie na bagn toch van de e16 zijn afgegaan, terwijl je juist aangeeft dat je op de e wegen beste kan blijven. We willen namelijk ook deze route gaan rijden😊

  • De nummers heb ik niet precies meer in mijn hoofd, maar ik weet dat we een kaart hadde van de ANWB waarop bij elke weg aangegeven stond of hij geschikt was om te rijden met de caravan. Die geschikte wegen hebben we gebruikt om een rondje te maken (alleen het laatste stukje naar de camping was soms een kleiner weggetje).

 17. Hallo. Fantastische website met veel goede informatie, mijn complimenten!
  Ik heb een vraag. Je schreef “Verder haalden we een wegenkaart bij de ANWB waarop verschillende soorten wegen stonden aangegeven, van ‘geen probleem met een caravan’ via ‘alleen voor bestuurders die ervaring hebben met het rijden met een caravan’ tot ‘verboden voor caravans’”.
  Ik vroeg me af welke kaart dat is. Ik heb een (gratis) routekaart van de ANWB en ook een wegenkaart. Maar ik kon dit er niet op vinden.

 18. Beste Sandra,

  Ook wij, mijn man en ik, hebben grotendeels jouw route gevolgd. En op enkele van de campings gestra waar jullie ook hebben gestaan. In Stavanger stonden we op camping Mosvangen en bij Bergen op camping Lone. Bedankt voor je uitgebreide verhaal en jullie daguitjes vanuit Laerdal. Wij hebben er twee van gedaan. Erg mooi!! Morgen stappen we op de boot naar Denemarken. Staan nu nog op camping Sandnes. Vlakbij het strand is nog een camping, een Topcamping, waarschijnlijk wel duurder en op grotere afstand van de E39. Wij hebben mede dankzij jouw reisverslag een heerlijke vakantie gehad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.