Reine op de Lofoten

De mooiste dorpjes op de Lofoten: dit zijn leuke tussenstops

Waar je ook kijkt en in welk seizoen je er ook bent – de Lofoten zijn schitterend. Maar wat zijn nou de mooiste dorpjes op de Lofoten? Ik neem je mee op een roadtrip van het oosten naar het westen van de Lofoten en laat je de leukste tussenstops zien – van Svolvaer tot Å. Rij je mee?

Svolvaer

Svolvaer op het eiland Austvågsøya wordt wel de hoofdstad van de Lofoten genoemd. Het is een belangrijk transport- en handelsknooppunt en er komen veel toeristen. Ook de boten van Hurtigruten leggen hier aan.

Hurtigruten in Svolvaer

Rondom Svolvaer tekenen zich de scherp gerande bergen van de Lofoten af. Een opvallende berg vlak bij Svolvaer is de 569 meter hoge Svolvaergeita, die is genoemd naar de bijzonder gevormde top. Die splitst zich op in twee uiteinden en is daarom vernoemd naar een geitenpoot. Echte waaghalzen beklimmen de rotsen en springen (als het goed is wel gezekerd) van de ene naar de andere rots.

Svolvaer op de Lofoten

Zelf bleef ik met beide benen in de straten van Svolvaer en zocht ik vooral de klassieke vissershuisjes (rorbuer) op. Daarvoor kun je het beste vanaf de kade van Svolvaer ofwel de kleine brug over lopen naar de huisjes van Anker Brygge…

Svolvaer op de Lofoten

… of de lange brug over lopen naar de huisjes van Svinøya Rorbuer.

Svolvaer op de Lofoten

Maak je een langere tussenstop, dan is het leuk om Svolvaer ook eens vanaf het water te bekijken, bijvoorbeeld door te gaan kajakken in Svolvaer.

Ik heb ook nog wel wat tips voor je om lekker te eten in Svolvaer, en om te overnachten in Svolvaer.

Powered by GetYourGuide

Kabelvåg

Kabelvåg ligt ook op het eiland Austvågsøya. Je kunt dit plaatsje niet missen, want de hoofdweg over de Lofoten loopt langs Vågan Kirke in Kabelvåg. Dat is een van de grootste houten kerken in Noorwegen (uit 1898) en hij wordt ook wel de ‘kathedraal van de Lofoten’ (Lofotkatedralet) genoemd. In de 19e eeuw was Kabelvåg het belangrijkste vissersdorp van de Lofoten. Maar met de komst van motorboten werd Svolvaer steeds belangrijker voor de visserij.

Zelf bezocht ik in Kabelvåg het Lofotakvariet, waar je kunt zien wat hier zoal in zee leeft. Er zijn onder andere zeehonden, otters en natuurlijk ook kabeljauw te zien. Het aquarium ligt ook nog eens op een mooie plek.

Lofotakvariet in Kabelvag op de Lofoten

Beelden van de binnenkant van het Lofoten-aquarium zie je in de video over mijn week op de Lofoten.

Lofotakvariet in Kabelvag op de Lofoten

Bij het Lofotakvariet vind je ook het Lofotmuseet (een museum over de cultuur en geschiedenis van de Lofoten) en Galleri Espolin.

En ik had een hele fijne accommodatie in Kabelvåg: Skårungen.

Henningsvaer

Henningsvaer wordt wel ‘het Venetië van het noorden’ genoemd en ik vond het een heel gezellig plaatsje.

Henningsvaer op de Lofoten

Er zijn leuke winkeltjes en cafeetjes te vinden. Stap bijvoorbeeld zeker even binnen bij Engelskmannsbrygga.

Henningsvaer op de Lofoten

Een van de bekendste plekken in Henningsvaer is het voetbalveld, dat er vooral vanuit de lucht bijzonder uitziet omdat het bijna helemaal wordt omgeven door water. Bij het voetbalveld staan ook – zoals op zoveel plekken op de Lofoten – visrekken om stokvis te drogen.

Henningsvaer op de Lofoten

Vanaf de bergen die je op de achtergrond ziet, heb je een prachtig uitzicht op Henningsvaer – kijk maar eens in deze blogpost over wandelen op de Lofoten.

Ook in Henningsvaer kun je weer slapen in oude vissershuisjes – andere zijn getransformeerd tot restaurant.

Nusfjord

De volgende stop is Nusfjord, maar op weg daarnaartoe kom je al een uitzicht tegen dat de moeite waard is om even te stoppen. Ik zie het in Google Maps staan als Storvatnet View Point.

weg naar Nusfjord

Daarna kwam ik dan echt aan in Nusfjord op het eiland Flakstadøya. Nusfjord is een van de best bewaarde vissersdorpjes op de Lofoten. Tegenwoordig zijn er maar 16 mensen die er het hele jaar door wonen. Nusfjord staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst en is nu een museumdorpje waarvoor je eerst een kaartje moet kopen. Daarna kun je vrij rondlopen.

nusfjord op de lofoten

Als ergens een deur openstaat, mag je ook binnen kijken.

nusfjord op de lofoten

Stap zeker ook even de oude bakkerij binnen, of de winkel waar je kunt koffiedrinken met een geweldig uitzicht. Je kunt ook overnachten in Nusfjord.

Sund

Vanuit Nusfjord rij je terug naar de hoofdweg. En hoe verder je naar het westen rijdt, hoe mooier deze weg wordt – ook al denk je steeds dat je het mooiste van de Lofoten nu wel moet hebben gezien. Niet dus!

Fredvangskrysset op de Lofoten
Fredvangskrysset

Sund ligt weer even van de hoofdweg af. Hier vind je een visserijmuseum en smederij. Het is een leuke plek om even rond te kijken en er worden ook demonstraties gegeven.

Sund op de Lofoten

Ook het café is een aanrader – simpel maar smaakvol.

Reine

Dan kom je aan in Reine op Mosknesøya – ook alweer zo’n schilderachtig plaatsje vol met rode vissershuisjes. Op het laatste stukje rijden naar Reine zijn nog heel veel plekjes waar het mooi is om te stoppen, zoals Hamnøy Scenic Viewpoint (zoals het op Google Maps wordt genoemd) en Anita’s Sjømat. Ook Reinehalsen, de brug die je over gaat om in het centrum van Reine te komen, is een mooie plek om een foto te maken.

Reine op de Lofoten

In Reine kun je gewoon wat rondlopen tussen de rode huisjes, een van de restaurants of het supermarktje bezoeken, of binnenstappen bij het bezoekerscentrum van nationaal park Lofotodden, waar ook souvenirs verkrijgbaar zijn.

Reine op de Lofoten

Zelf bleef ik ook slapen in Reine en maakte ik een mooie wandeling op de Reinebringen.

Å

Helemaal aan het einde van de hoofdweg over de Lofoten ligt het dorpje Å. Ik had het voor mijn bezoek al vanaf het water bekeken tijdens de RIB-safari over de Maalstroom die ik maakte. Å is een van de best bewaarde en meest complete oude vissersdorpjes in Noord-Noorwegen.

dorpje A op de Lofoten

Het is nu een museumdorpje, dus als je het boothuis, de levertraanfabriek, de smederij, het postkantoor en het vissershuisje wilt bekijken, moet je wel even een kaartje kopen. De kaneelbroodjes van de traditionele bakkerij hier zijn zo populair, dat ze steevast uitverkocht raken in de loop van de dag.

Visserijmuseum in A op de lofoten

Behalve het Norsk Fiskevaersmuseum is hier ook nog het Tørrfiskmuseum (stokvismuseum) gevestigd.

De meeuwen zijn waarschijnlijk de luidruchtigste bewoners van Å!

Ook roadtrippen op de Lofoten?

Zie jij zo’n mooie roadtrip langs de mooiste plekjes op de Lofoten ook wel zitten? Zelf reisde ik met Scandinaviëspecialist Nordic naar de Lofoten. Zo heb je in één keer je vervoer, verblijf en als je wilt ook activiteiten geregeld. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten. De travel designers van Nordic gaan regelmatig met eigen ogen de bestemmingen bekijken, dus ze kunnen je goed adviseren bij het boeken. Tijdens de reis heb je alle reisinformatie plus nog een heleboel handige tips voor de omgeving bij de hand in de Vamoos-app.

Nog meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.