camping op de Lofoten Lofoten Beach Camp

Hier vind je de mooiste stranden op de Lofoten

Als ik aan de Lofoten denk, denk ik toch vooral aan de scherpe bergtoppen die het ruige landschap tekenen. Maar verscholen in kleine baaitjes hebben de Lofoten af en toe – als een soort verrassing – ook witte zandstranden voor je in petto, met daaraan grenzend turquoise water. Dat komt doordat zich hier het grootste koudwaterkoraalrif ter wereld bevindt. Dat koraalrif ligt zo’n 4000-6000 m in de donkere diepte onder water, maar piepkleine deeltjes ervan komen terecht in beschutte baaien. Dat zorgt voor de witte zandstranden en de lichte kleur van het water op die plekken. Hieronder heb ik een paar van die stranden op een rijtje gezet, inclusief de stranden op de Lofoten die ik zelf bezocht tijdens mijn week op de eilanden en nog een paar extra.

stranden op de Lofoten

Hauklandstranda

Ik begin toch even met een strand dat al meerdere keren door Lonely Planet is uitgeroepen tot het mooiste strand in Europa. “Haukland Beach is out of this world, with spiky granite peaks thrusting above creamy sands and sapphire sea,” schrijft Lonely Planet. En toch heeft onze gids op de Lofoten besloten ons juist NIET mee te nemen naar dat strand. Er zijn namelijk nog zoveel meer mooie stranden op de Lofoten – inclusief een paar stranden die de plaatselijke bewoners liever geheim houden. Vegeir laat me trots een foto zien van een prachtig strand waar hij zelf graag komt op de Lofoten, maar de locatie deelt hij niet met me.

Hovsvika

Waar Vegeir me wel mee naartoe neemt, is het strand aan de baai Hovsvika. Dit strand is echt een aanrader om te bezoeken bij zonsondergang – of als de zon niet ondergaat, om de middernachtzon te bewonderen. Er is ook een camping bij dit strand, dus je kunt er de hele nacht blijven. Daarnaast kun je er paardrijden – lees hier hoe dat bij mij ging.

paardrijden op de Lofoten

Lofoten Beach Camp

Ook het strand van Lofoten Beach Camp is een hele fijne plek om te bezoeken. Je kunt er net als bij Hovsvika kamperen en er is een restaurant met ‘beach food’. Daarnaast kun je in dit ‘stukje Californië op de Lofoten’ surfles nemen of de sauna afhuren waarin je uitkijkt op zee.

Surfen op de Lofoten bij Lofoten Beach Camp

Unstad

Unstad is ook een surfstrand. Maar er is nog iets waarom dit strand bekendstaat: de lekkere kaneelbroodjes van Unstad Arctic Surf. Het zouden zelfs de lekkerste kaneelbroodjes ter wereld zijn, maar of je het daarmee eens bent, moet je zelf maar proeven.

kaneelbroodjes op het strand van Unstad

Eggum

Vanaf het witte zandstrand van Eggum kun je een strandwandeling van 1,2 km maken naar het kunstwerk Hode: een hoofd dat van vorm lijkt te veranderen afhankelijk van uit welke hoek je ernaar kijkt. Wil je langer wandelen, dan kun je ook wandelen tussen de stranden van Eggum en Unstad.

Ytresand

Ook het strand Ytresand is te bewonderen tijdens een wandeling – maar dan van boven. Tijdens de beklimming van Røren heb je namelijk een prachtig uitzicht op dit witte zandstrand.

Meer stranden op de Lofoten

Andere stranden op de Lofoten die een aanrader schijnen te zijn, maar die ik niet met eigen ogen heb gezien, zijn:

  • Ramberg
  • Utakleiv
  • Kvalvika (een mooi uitzicht op dit strand heb je met wandeling Ryten)
  • Skagsanden

Ga je net als ik met Scandinavië-expert Nordic naar de Lofoten? Kijk dan ook nog even in de Vamoos-app (waartoe je toegang krijgt na het boeken van je reis), want daarin staat behalve alle nodige informatie over je (rechtstreekse) vlucht naar de Lofoten, je huurauto en je overnachtingen ook tips voor in de omgeving. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

Nog meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

En had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien? (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reisvideo’s, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.