Museum MUNCH verhuist naar nieuwe plek in Fjordbyen Oslo

Er wordt hard gewerkt in Oslo. Op 22 oktober 2021 gaat daar namelijk het nieuwe museum MUNCH open in de wijk Bjørvika. Deze week is daarom begonnen met een enorme, complexe operatie: het verhuizen van de kunstwerken van de Noorse kunstenaar Edvard Munch naar hun nieuwe thuis aan de Oslofjord.

Een kunst op zich

Het verhuizen van al die kunstwerken is een kunst op zich. Sommige zijn namelijk heel groot, wat het niet bepaald makkelijk maakt om ze te verplaatsen. Ze worden door het dak van het oude museum in Tøyen naar buiten getild, en dan weer naar binnen op de nieuwe locatie van MUNCH aan de Oslofjord (bij de nieuwe opera van Oslo). Twee schilderijen van Edvard Munch (Solen en Alma Mater) zijn zelfs zo groot,, dat er een grote opening voor is gemaakt in de gevel op de zesde verdieping van het nieuwe museum.

De kunstwerken worden per vrachtwagen vervoerd in speciaal hiervoor gemaakte kratten. Dan worden ze overgeladen op een platbodem op het water. Een hijskraan tilt ze dan door de opening op 21 meter hoogte het gebouw in. Hierbij moet wel rekening worden gehouden met de soms felle wind op de nieuwe locatie.

Na de verhuizing wordt de 60 meter brede opening die hiervoor in het gebouw is gemaakt definitief afgesloten. De schilderijen zullen er dan dus blijven zo lang als het museum bestaat en deel uit maken van de vaste collectie van het museum. De tentoonstellingsruimte is dan ook speciaal voor deze schilderijen gemaakt en strekt zich uit over twee verdiepingen.

MUNCH museum
Foto: Rift via Visit Norway

Over de schilderijen

Edvard Munch schilderde De Zon en Alma Mater in 1909 voor de aula van de Universiteit van Oslo. Munch won de wedstrijd die hiervoor was uitgeschreven. De schilderijen voor de aula behoren tot meest veeleisende projecten uit zijn carrière.

De Zon is een van Munchs belangrijkste werken. De versie die in het bezit is van MUNCH en nu dus naar Bjørvika wordt verhuisd, is een schilderij in olieverf op canvas op volledige grootte, dat hij maakte als voorbereiding op de uiteindelijke fries in de aula die hij in 1910-11 maakte. Het werk is ongeveer 4,5 x 7,5 meter groot – ongeveer 35 vierkante meter dus.

Alma Mater is het grootste werk: het heeft een afmeting van 4,3 bij 11 meter. Op het schilderij zijn kinderen te zien die aan het graven zijn op het strand en de wereld om zich heen onderzoeken. In het midden zit een vrouw borstvoeding te geven. Edvard Munch maakte dit schilderij in olieverf op canvas tussen 1911 en 1925.

Over MUNCH

MUNCH huisvest de grootste collectie kunstwerken van de Noorse kunstenaar Edvard Munch. Op 22 oktober 2021 opent MUNCH de deuren op een nieuwe locatie aan de Oslofjord in Oslo. Het nieuwe gebouw is ontworpen door estudio Herreros en biedt plaats aan meer dan 26.000 werken die Edvard Munch heeft nagelaten aan de stad Oslo. Daarnaast beheert het museum ook nog de collecties die zijn geschonken door Rolf Stenersen, Amaldus Nielsen en Ludvig Ravensberg. Behalve de wereldberoemde werken van Munch uit de permanente collectie zijn er ook tijdelijke exposities te zien die zijn blijvende invloed op moderne kunst en kunstenaars belichten.

Zo kom je als bezoeker dus alle hoogtepunten van het oeuvre van Edvard Munch tegen. Daarnaast biedt het museum een uitgebreid programma met culturele evenementen voor bezoekers van alle leeftijden. Het nieuwe museum in de wijk Bjørvika heeft 13 verdiepingen en bied een geweldig uitzicht op de Oslofjord.

Oslo als ‘fjordstad’

Lange tijd sloten wegen, spoorwegen en afgesloten containerhavens de Oslofjord af van de rest van de stad Oslo. Dat wordt nu helemaal anders. Oslo werkt op dit moment namelijk aan project Fjordbyen (‘fjordstad’). Hierdoor ontstaan allerlei nieuwe locaties op het gebied van cultuur en recreatie, waarvan zowel toeristen als de inwoners van Oslo veel plezier gaan beleven.

Oslo’s nieuwe opera en de hoogbouw van het Barcode Project in Bjørvika zijn al gebouwd. Langs de fjord zijn nieuwe wijken ontstaan, zoals Tjuvholmen en Sørenga. Ook loopt er nu een nieuwe promenade langs het water door het gebied, die erg populair is bij de inwoners van Oslo. Dat geldt ook voor de sauna’s, restaurants, winkels en hotels zoals The THIEF en Clarion Hotel Oslo. In juni 2020 opende openbare bibliotheek Deichman Bjørvika zijn deuren en het nieuwe Nationale Museum zal in 2022 volgen. Beide gebouwen staan maar een paar meter van het water.

Meer hierover lees je op de website van Visit Oslo.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.