Nieuw Noors Nationaal Museum vanaf 11 juni 2022 open in Oslo

Niet alleen museum MUNCH krijgt een nieuwe locatie. Noorwegen krijgt ook een nieuw Nationaal Museum voor kunst, architectuur en design, dat op 11 juni 2022 de deuren zal openen. Het wordt het grootste kunstmuseum van alle Noordse landen. Deze zomer kunnen bezoekers het gebouw al komen bekijken tijdens een rondleiding.

Duurzaam gebouwd

Het nieuwe Noorse Nationale Museum is ontworpen door de Duitse architecten Kleihues + Schuwerk en gebouwd door het Noorse staatsbouwbedrijf Statsbygg. Het gebouw moet eeuwenlang meegaan en mensen van kunst laten genieten. Daarom is gekozen voor robuuste materialen die met de jaren alleen maar mooier worden, zoals eikenhout, brons en marmer. De gevel is afgewerkt met Noorse leisteen. Deze FutureBuilt-pilot moet, vergeleken met de huidige bouwnormen, de uitgestoten hoeveelheid broeikasgassen met minstens 50% terugdringen.

In totaal heeft het gebouw een oppervlakte van 54.600 m2, waarvan 13.000 m2 tentoonstellingsruimte. Dat is ongeveer twee keer zoveel als op de oude locatie van het museum en groter dan bijvoorbeeld het Rijksmuseum in Amsterdam en het Guggenheim in Bilbao.

Meer dan 5000 werken

Het Noorse Nationale Museum ontstond in 2003-2005 door een fusie van vier musea op het gebied van moderne, hedendaagse en oudere kunst, design, architectuur en volkskunst. In totaal heeft het museum een collectie van zo’n 400.000 objecten, van middeleeuwse wandtapijten tot moderne kunst en wereldberoemd modern design.

In het nieuwe Nationale Noorse Museum is plek voor meer dan 5000 werken. Dat is de grootste verzameling kunst, architectuur en design van het land, van eeuwenoud tot modern. Verspreid over twee verdiepingen kun je als bezoeker struinen door bijna 90 zalen. Er komen zalen die gewijd zijn aan bijvoorbeeld Edvard Munch (met De Schreeuw), 19e-eeuwse landschappen, gewaden van de twee Noorse koninginnen en ontwerpen van de Noorse architect Sverre Fehn. Andere kunstenaars van wie werk is zien is, zijn Harald Sohlberg, Harriet Backer, Theodor Kittelsen, Gustav Vigeland, Hannah Ryggen, Lucas Cranach, Claude Monet, Vincent Van Gogh en Ida Ekblad.

Tijdelijke exposities krijgen een plek in de spectaculaire Light Hall op het dak. Daarnaast krijgt het gebouw een groot dakterras, meerdere cafés, een winkel en de grootste kunstbibliotheek van de Noordse landen. Het museum komt te staan in de haven van Oslo, vlak bij de promenade. Het is een centrale plek waar je een mooi uitzicht op Oslo hebt.

noors nationaal museum oslo
Foto: Borre Hostland via Visit Norway

Op naar de opening

Voor de opening wordt de Light Hall gevuld met een verzameling topwerken uit de Noorse moderne kunst van bijna 150 kunstenaars en kunstenaarscollectieven van alle leeftijden in alle categorieën werken die het museum vertegenwoordigt.

Tot die tijd kunnen bezoekers het gebouw alvast van binnen komen bekijken terwijl de kunstwerken één voor één een plekje krijgen. Dit kan (zodra de corona-maatregelen het toelaten) tijdens een rondleiding die je van tevoren moet boeken, maar die wel gratis is.

Het volledige programma voor het openingsjaar wordt later dit jaar bekendgemaakt.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.