Noorse breireizen: breien en borduren op een prachtige plek in Noorwegen

Naar aanleiding van mijn blogpost over Scandinavische truien kwam ik in contact met Hadewych van der Werf, die elk jaar een brei- en borduurreis naar Noorwegen organiseert. Wat een geweldig initiatief! Ik wilde wel eens wat meer van weten over deze Noorse breireizen en gelukkig wilde Hadewych er ook graag over vertellen.

Een jaar naar Noorwegen

Het begon allemaal toen Hadewych in september 1977 voor een jaar naar de Akademiet i Rauland vertrok. Op die Noorse Volkshogeschool in Rauland (Telemark) zag ze haar medeleerlingen allemaal rondbreien en de meest mooie Noorse patronen gebruiken. Dat werkte aanstekelijk en al gauw ging ze zelf ook zo breien. Haar eerste trui, een donkerblauwe met petrol en turquoise, werd niet zo enthousiast ontvangen. Het kleurgebruik was niet bepaald traditioneel Noors was. Gelukkig kreeg Hadewych later wel steeds meer complimenten over haar kleurgebruik.

Terug in Nederland

Eenmaal weer terug in Nederland ging Hadewych werken in het onderwijs. Maar ook Noors breien bleef ze doen. Ze ging er zelfs allerlei cursussen en workshops in geven in binnen- en buitenland. Zo kwam ze op de Faeroereilanden en sinds 2016 elk jaar op Shetland voor de Shetland Wool Week.

Plannen voor een eigen breireis

Tijdens een wintersportvakantie in de Hovringen Fjellstue vatte Hadewych het plan op om in dat heerlijke hotel op die prachtige plek een reis te organiseren die breien en wintersport in Noorwegen met elkaar zou combineren. De bereikbaarheid van het hotel is daarvoor ideaal: vanaf vliegveld Gardemoen bij Oslo is in het ongeveer 3,5 uur rijden per bus. Dankzij de ligging aan de rand van nationaal park Rondane (tussen Trondheim en Lillehammer) is de omgeving schitterend.

Zo gezegd, zo gedaan: in 2012 vond de eerste reis plaats en deze was met 8 deelnemers meteen een succes. In 2013 reisden 12 deelnemers af naar Noorwegen en in 2014 waren dat er 14.

Breien én borduren

In 2014 begon Hadewych voor de reizen samen te werken met Tammy van der Stelt van Tammy’s Treasures. Zij is borduurdocent en gespecialiseerd in Hardanger-borduren. Sindsdien worden er tijdens de reis dus Noorse brei- en borduurlessen gegeven.

Steeds meer deelnemers

De reizen zijn een groot succes en het aantal geïnteresseerden blijft groeien. In 2018 waren er 24 deelnemers en omdat Hadewych en Tammy de sfeer graag gemoedelijk houden, zijn ze sindsdien overgestapt naar twee aaneengesloten weken (van zaterdag tot zaterdag) met in elke week één groep van maximaal 16 deelnemers.

De deelnemers van deze reizen zijn vaak al liefhebbers van Noorwegen. Meestal hebben ze al flink wat ervaring met breien, maar ook beginnende breisters zijn van harte welkom. De reizen bevallen zo goed, dat sommige deelnemers meerdere keren meegaan: ééntje zelfs al zes keer! Maar er gaan ook altijd mensen mee die de reis nog niet eerder hebben gemaakt. Dat zorgt voor een gezellige mix.

Lessen en activiteiten

Tijdens de reis kunnen de deelnemers van 9.30 tot 12.30 uur les volgen in breien, borduren of eventueel een combinatie van beide.

Voor de lunch wordt tijdens het ontbijtbuffet een lunchpakket gemaakt, dat bij mooi weer buiten wordt opgegeten en bij minder mooi weer in het hotel.

De middagen zijn ter eigen besteding, maar omdat het vanwege de snel veranderende weersomstandigheden niet verstandig is om alleen de bergen in te gaan, gebeurt dit wel altijd in groepjes.

In de omgeving van het hotel kunnen de gasten allerlei activiteiten ondernemen. Maar ook een rondje door het dorp wandelen is erg leuk. Andere mogelijke activiteiten zijn langlaufen, een sneeuwschoenwandeling met gids, een bezoek van Noorse gastdocenten of een enthousiast vertellende schapenboer met zijn wolproducten en misschien komend jaar wel een hondensledetocht. Elke reis wordt afgesloten met een bijzondere tocht per rupsvoertuig (beltebil) naar Smuksjøseter fjellstue.

Ook is het heerlijk om ‘s middags gewoon een tijdje in de gezellige salon van het hotel te zitten, uitkijkend over de besneeuwde bergen in de omgeving.

Vanaf 15.00 uur is er koffie, thee, warme chocolademelk of warm sap met huisgemaakt lekkers. Dan is het tijd voor het avondeten in de vorm van een driegangendiner of buffetavond (inclusief waanzinnig dessert).

‘s Avonds zijn het souterrain en de open haard favoriete plekjes om te zitten. Intussen wordt er goed in de gaten gehouden of het noorderlicht zich misschien nog laat zien.

De docenten zijn trouwens ook ‘s middags en ‘s avonds aanwezig. Er wordt dan geen les gegeven, maar vragen staat vrij!

Meer informatie of boeken?

Lijkt zo’n Noorse brei- en borduurreis je wel wat? Dan vind je bij Tammy’s Treasures alle informatie die je nodig hebt. Op het moment van schrijven van deze blogpost is de tweede week al volgeboekt, maar er is nog plek op de reis van 14 t/m 21 maart.

En volg zeker ook Hadewych op Instagram voor mooie staaltjes breiwerk!

Nordisk Strikke Symposium

Voor alle liefhebbers van Noors breien heeft Hadewych nog een extra tip: het Nordisk Strikke Symposium. Dit wordt elk jaar door het Deense breigilde GAVSTRIK georganiseerd en vindt steeds in een ander Noords land plaats. De afgelopen jaren vond het onder andere plaats in Setesdal, Kiruna, de Faeroereilanden, Denemarken en Estland. Komend jaar is Tjörn bij Göteborg in Zweden de locatie.

Dank je wel Hadewych voor alle informatie en de prachtige foto’s!

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

3 reacties

 1. Goedmiddag,
  Deze zomer voor het eerst in Noorwegen geweest en heel blij terug gekomen.
  Nu ben ik een brei muts en was zeer onder de indruk van de Noorse manier van breien,
  Zoekende naar meer info hierover kwam ik op deze site en was helemaal enthousiast toen ik las dat er workshops waren naar het prachtige Rondane park.
  Nu heb ik geprobeerd om in contact te komen met Tammy van der Stelt maar krijg steeds een foutmelding .
  Zijn de reizen er nog ?
  Graag zou ik hier iets meer over weten.

  met vriendelijke groet,
  Anna Mosterman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.