Reine rorbuer

Overnachten op de Lofoten: huisjes, hotels en campings

Overnachten op de Lofoten kan op veel verschillende manieren. Je ziet er veel campers rondrijden en er zijn fijne hotels. Maar als je het mij vraagt, hoort slapen in een oud vissershuisje (een rorbu) eigenlijk wel echt bij een vakantie op de Lofoten. Zelf was ik een week op de Lofoten (hier kun je zien wat ik allemaal deed in die week) en combineerde ik overnachten in een hotel met overnachten in vissershuisjes. Een mooie mix, die ik trouwens niet zelf samenstelde, want Scandinavië-reisorganisatie Nordic regelde alles in één keer voor me. Hieronder zet ik alle plekken waar ik overnachtte op de Lofoten voor je op een rij – plus nog wat extra tips zoals de campings op de Lofoten die ik tegenkwam. Hopelijk heb je er iets aan!

Overnachten in Svolvaer: Nordis Apartments

Svolvaer is een van de belangrijkste plaatsen op de Lofoten. Het ligt redelijk aan het begin van de Lofoten, dus de kans dat je er komt, is groot. Wil je ook overnachten in Svolvaer, dan kun je op verschillende plekken terecht. Zelf sliep ik bij Nordis Apartments aan de haven van Svolvaer. Het was een prachtige suite met twee hotelkamers die apart afgesloten konden worden en een gezamenlijke woonkamer met balkon en een keukentje. Ik kon zo vanuit mijn raam zien hoe de Hurtigruten aanlegde!

Nordis suites in Svolvaer
Nordis Apartments zit in het hoogste gebouw aan de kade van Svolvaer

Nadeel van die centrale ligging was wel dat het ’s nachts behoorlijk luidruchtig was. En als de zon op de grote ramen stond, werd het wel erg warm binnen.

Nordis Apartments Svolvaer

Nordis heeft ook een geweldig restaurant met een groot terras aan het water.

Wil je toch liever overnachten in een (vissers)huisje in Svolvaer? Dan kun je terecht bij Anker Brygge (ook vlak bij het centrum) of Svinøya Rorbuer (verder van het centrum).

Overnachten in Kabelvåg: Skårungen

Of kies voor Kabelvåg, zo’n 10 minuutjes van Svolvaer. Daar sliep ik bij Skårungen, dat aan een mooie baai tussen de bergen ligt. Ook hier staan van die leuke rode huisjes aan het water.

overnachten bij Skarungen in Kabelvag op de Lofoten

Behalve deze huisjes heeft Skårungen ook grotere vakantiehuizen die hoger gelegen zijn en een nog mooier uitzicht bieden, en een vakantievilla voor grotere reisgezelschappen.

overnachten bij Skarungen in Kabelvag op de Lofoten

In het hoofdgebouw zijn ook nog hotelkamers. En ik was helemaal weg van de lounge/het restaurant: een hele fijne, relaxte ruimte om te ontbijten (het ontbijt is fantastisch!), lunchen, dineren of gewoon te genieten van een kopje koffie met een kaneelbroodje. Het uitzicht is bij elk weertype prachtig. Bij koud weer zit je lekker bij het haardvuur en bij zonnig weer tuur je over het glinsterende water.

overnachten bij Skarungen in Kabelvag op de Lofoten

Nog een voordeel van deze accommodatie op de Lofoten is de wellness. Aan het uiteinde van een landtong vind je de panoramasauna en de hottub van Skårungen. Afkoelen doe je met een duik in de fjord (of de buitendouche).

overnachten bij Skarungen in Kabelvag op de Lofoten

Kortom: ik vond mijn verblijf bij Skårungen echt heerlijk!

Skårungen is ook een van de campings op de Lofoten die ik bezocht, daarover lees je verderop meer.

Overnachten in Henningsvaer: Henningsvaer Rorbuer

Nog iets verder naar het westen op de Lofoten ligt Henningsvaer (zie ook het plattegrondje in deze blogpost over de mooiste dorpjes op de Lofoten). Hier sliep ik ook in een vissershuisje: bij Henningsvaer Rorbuer. De inrichting was eenvoudig, het uitzicht waanzinnig.

Henningsvaer Rorbuer

Wie wil er nou niet hier ontbijten, kijkend naar passerende zeilboten en kajaks?

overnachten in Henningsvaer

Henningsvaer Rorbuer liggen op ongeveer een kwartiertje lopen vanaf het gezellige centrum van Henningsvaer, waar leuke winkeltjes, cafés en restaurants te vinden zijn.

Overnachten in Nusfjord: Nusfjord Arctic Resort

Zelf sliep ik niet bij Nusfjord Arctic Resort, maar ik wil het toch even genoemd hebben. Dit zijn waarschijnlijk wel echt de allermooiste vissershuisjes op de Lofoten: als ik het goed begrijp, komt zelfs het Noorse koninklijk huis wel eens verblijven in dit resort. Er zit natuurlijk wel een prijskaartje aan…

Overnachten in Reine: Reine Rorbuer

De allermooiste plek waar ik zelf verbleef op de Lofoten, was in Reine, bij Reine Rorbuer. Mijn huisje heette Artur en ik was meteen helemaal verliefd.

Reine rorbuer

‘Mijn’ Artur had twee slaapkamers met ieder een eigen badkamer en was tot in de puntjes zo leuk en fijn ingericht!

Reine rorbuer

Maar Reine Rorbuer heeft verschillende soorten huisjes, dus je kiest zelf wat je het fijnst vindt.

Reine rorbuer

Ook geen gekke plek om te ontbijten toch?

De wandeling naar de Reinebringen kon ik gewoon vanaf hier beginnen, zonder eerst ergens naartoe te hoeven rijden. Ook kun je direct vanuit Reine nog meer excursies maken, zoals kajakken. Het ontbijt was in een gebouw naast de receptie, net als het restaurant waar ik ’s avonds at: Gammelbua (aanrader!).

Campings op de Lofoten

Wil je toch liever kamperen op de Lofoten? Hoewel ik zelf erg blij was met mijn verblijf in huisjes en hotels op de Lofoten, heb ik voor mensen die met de tent, camper of caravan naar de Lofoten gaan ook nog wel een paar tips. Zo was ik erg gecharmeerd van deze kampeerplekken bij Hov Camping (waar ik zelf ging paardrijden op de Lofoten).

camping Hov op de Lofoten

Nog mooier vond ik de camping die ik zag op de plek waar ik zelf ging surfen op de Lofoten. Hier lees je alles over de camping van Lofoten Beach Camp.

camping op de Lofoten Lofoten Beach Camp

Ook Skårungen had een paar mooie kampeerplekken aan het water.

overnachten bij Skarungen in Kabelvag op de Lofoten

Waar ga jij overnachten op de Lofoten?

Natuurlijk kun je zelf losse overnachtingen boeken of zelfs proberen op de bonnefooi naar de Lofoten te gaan. Maar ik vond het zelf wel zo prettig dat ik van tevoren zeker wist dat ik een fijne plek had om te overnachten. De Lofoten zijn namelijk wel razend populair, dus er komen flink wat toeristen op af! Ik liet me door Scandinaviëspecialist Nordic adviseren over de beste plekken om te overnachten op de Lofoten. Zij konden in één keer alles voor me regelen en in hun app had ik alle informatie over het inchecken etc. altijd bij de hand. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten. De travel designers van Nordic reizen regelmatig af naar Noorwegen, zodat ze je uit eigen ervaring de beste tips kunnen geven. Neem dus zeker even contact op en laat je adviseren.

Had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien? (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reisvideo’s, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Nog meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.