overtocht kristiansand hirtshals

Overtocht Kristiansand-Hirtshals: onze ervaring (o.a. met boeken)

De zomer waarin wij met de caravan een rondreis door Noorwegen maakten, hadden wij privé nogal wat zorgen. Het had zomaar kunnen gebeuren dat we onze vakantie moesten afbreken om zo snel mogelijk weer bij onze familie te zijn. Gelukkig gebeurde dat niet, maar het was wel de reden waarom wij van tevoren geen overtochten hadden geboekt. Op de heenweg reden we door Denemarken en Zweden naar Noorwegen, maar terug hoopten we toch de boot van Kristiansand naar Hirtshals te pakken. Zou dat wel lukken zonder boeken?

Online geboekt in Noorwegen

Ongeveer halverwege onze vakantie kregen we er wel vertrouwen in dat we ons rondje zouden kunnen afmaken. We gingen naar de boekingswebsite van de ferry en keken naar de beschikbaarheid. Die was er gelukkig nog! Wel zaten er aanzienlijke prijsverschillen tussen vertrekken op verschillende dagen in de week. Het weekend was bijvoorbeeld flink duurder. Van mensen op de camping die vanuit Oslo wilden terugvaren en ook nog moesten boeken, hoorden we dat zij tot na het weekend moesten wachten omdat er in het weekend geen plek meer was.

Nu wilden wij toch op een doordeweekse dag met de ferry van Kristiansand naar Hirtshals varen, dus we konden mooi nog boeken. Het enige waar ik me nog een beetje druk om maakte, is dat ik de bevestiging van de boeking natuurlijk niet kon printen, omdat we al op een camping in Noorwegen zaten. Nou ja, we konden het altijd op onze telefoon laten zien…

Vertrek uit Kristiansand

Als laatste camping in Noorwegen kozen we een camping bij Kristiansand. Omdat het daar op dat moment het mooiste weer was in Noorwegen, verbleven we daar uiteindelijk best lang. Zo konden we ook mooi Kristiansand en omgeving bekijken.

Onze veerboot vanuit Kristiansand vertrok vroeg in de ochtend. We zorgden er dus voor dat we zo geruisloos mogelijk van de camping konden wegrijden, zonder onze buren wakker te maken. Intussen zat ik er toch een beetje mee dat ik bij het loket geen boekingsbevestiging zou kunnen overhandigen.

Dat bleek totaal niet nodig! Toen we stopten bij het loket, noemde de medewerker meteen onze naam. Zouden ze met nummerbordherkenning werken? Hoe dan ook, we hoefden alleen maar te knikken en we kregen iets om op het dashboard te leggen en konden meteen de boot op rijden.

Drukte op de boot

Hoewel het nogal regenachtig was, bleven we tijdens het vertrek van de boot uit Kristiansand nog even aan dek staan. We hadden een prachtige reis gehad en vonden het best lastig om afscheid te nemen van Noorwegen. Zo lang we de kust nog konden zien, bleven we kijken.

overtocht kristiansand hirtshals

Achteraf gezien was dat misschien niet zo’n goed idee. Toen we naar binnen liepen, was er namelijk geen zitplaats meer te vinden. Van de overtocht Puttgarden-Rodby zijn we gewend dat we altijd wel ergens kunnen zitten, dus we bleven nog lang rondlopen om een plekje te vinden. Maar uiteindelijk zijn we toch maar ergens in een halletje op de grond gaan zitten. Dat voelde wel een beetje armoedig. Ook konden we daar niet naar buiten kijken, waardoor ik en mijn zoontje een heel klein beetje zeeziek werden. Volgende keer toch maar meteen naar binnen en een zitplaats bij het raam veroveren?

Verder was het een comfortabele overtocht – niet te lang – en zo reden we de rest van de dag door Denemarken richting Nederland. Al met al zou ik deze overtocht zeker nog een keer gebruiken. Maar let dus wel op de prijsverschillen op de verschillende dagen van de week! Of vergelijk eerst met andere routes naar Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.