reisgids noorwegen fred geers

Nieuwe reisplannen maken met de reisgids Noorwegen van Dominicus

Komende zomer zijn we van plan om weer eens naar Oost-Europa te gaan in plaats van naar Noord-Europa. Maar… het bloed kruipt waar het niet gaan kan en opeens dook er een route door Scandinavië in me op waaraan ik het liefst vandaag nog zou beginnen. Ik pakte mijn nieuwe reisgids Noorwegen uit de kast en werkte het spontaan opdoemende reisplan uit. Dit zou zomaar eens onze vakantie in 2020 kunnen worden…

Beginnen in Zweden

We beginnen op bekend terrein. We nemen de bruggen of de boot naar Denemarken en rijden zo naar Zuid-Zweden. Daar zijn we al vaker geweest (hier vind je onze eerdere routes door Zweden), maar er is nog minstens één ding dat ik echt wil zien: het IKEA-museum in Älmhult.

Daarna is het tijd voor nog zo’n gapend gat in onze ervaring met vakantieland Zweden: een stedentrip Stockholm. Tot nu toe heb ik alleen nog maar een fietstour door de stad gemaakten ben ik daarna de eilanden voor de kust gaan verkennen. Nu wil ik de stad wel eens echt leren kennen. 

Een ander deel van Zweden dat ik wel eens zou willen zien en waarover ik veel mensen enthousiast heb horen vertellen, is de Höga Kusten. Dat zou dan onze derde standplaats in Zweden worden. 

Mijn bucketlist Noorwegen

Het Zweedse gedeelte van deze mogelijke route had ik wel zo’n beetje in mijn hoofd. Maar voor het Noorse deel sloeg ik mijn nieuwste reisgids Noorwegen (deze van Dominicus uit 2018) open. Welke plaatsen in Noorwegen zouden we graag nog willen aandoen? 

reisgids noorwegen

Trondheim

Fred Geers (als je weet hoe sympathiek en deskundig de auteur in het echt is, is het nog leuker om zijn boeken te lezen) vertelt in de reisgids dat Trondheim nu de derde stad van Noorwegen is. Maar de stad (die vroeger Nidaros heette) is wel heel bepalend geweest voor het land. De domkerk staat vooral bekend als het eindpunt van de pelgrimsroute het Sint Olavspad. Verder wordt Trondheim in de reisgids omschreven als ruim en fietsvriendelijk. De rivier die zich door de stad slingert en de oude pakhuizen erlangs zorgen voor een apart karakter. Dat maakt me nieuwsgierig! 

reisgids noorwegen
Handig: een stadskaart van Trondheim

Ålesund

Ik zal het maar even toegeven: ik kon Ålesund eerst niet vinden in het register. Toch bleef ik zoeken, want ik kon me al niet voorstellen dat deze stad zou ontbreken in de reisgids. Toen begon het me te dagen: je vindt Ålesund niet bij de A, maar bij de Å en die staat na de Z… Oeps, dat had ik als Scandinaviëfan wel mogen weten!

Eenmaal gevonden bleek het stukje tekst over Ålesund een stuk korter dan dat over Trondheim, maar dat werd goedgemaakt door een prachtige foto van de stad vanaf de berg Aksla. In 1904 werd Ålesund grotendeels in de as gelegd door een grote brand. Daarna werd de stad herbouwd in een Jugendstil-achtige stijl. Vanaf een afstandje kun je de kleurrijke houten gebouwen duidelijk zien staan op het schiereiland in de Atlantische Oceaan. Het lijkt me erg mooi daar. 

Lillehammer

Lillehammer werd in één klap wereldberoemd vanwege de Olympische winterspelen in 1994, maar volgens de reisgids heeft het rustige stadje zijn oorspronkelijke sfeer weten te behouden. Ik zou hier vooral openluchtmuseum Maihaugen en familiepark Hunderfossen willen bezoeken, maar ook Hamar met zijn Vikingskipet, domkerk en het grootste meer van Noorwegen.  

Deze route door Noorwegen zou een perfecte aanvulling vormen op de rondreis Zuid-Noorwegen die we eerder maakten en de rondreizen Noord-Noorwegen die ik maakte (deze in de winter en deze in de zomer). 

En weer terug via Zweden

Op de terugweg via West-Zweden zou ik dan graag nog Tjörn en Orust bezoeken – ook daarover hoor ik mensen vaak heel enthousiast vertellen. 

Te veel van het goede?

Het kan best zijn dat deze route een beetje te veel van het goede blijkt te zijn. Daarom houden we onze plannen ook altijd open: zo kunnen we er altijd nog voor kiezen om de route aan te passen en op sommige plaatsen langer/korter/niet te verblijven. De reisgids zal nog wel een tijdje bij mijn bed blijven liggen om de route verder bij te schaven. Maar als eerste opzet is dit een route waarvan ik nu al heel blij kan worden!

Al mijn favoriete reisgidsen voor Noorwegen vind je hier

Met dank aan de auteur voor het toesturen van de reisgids.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.