reisgids spitsbergen

Reisgids Spitsbergen/Svalbard van Fred Geers: vol interessante weetjes

Nee, ik heb geen concrete plannen om naar Svalbard te gaan. Dat is trouwens niet omdat ik dat niet zou willen! Ik hoop dat het er ooit nog van komt, want ik vind Svalbard (dat ook wel Spitsbergen wordt genoemd) een fascinerend stukje Europa. Daarom las ik bij uitzondering zonder bestaande reisplannen toch een reisgids van kaft tot kaft. Want de reisgids Spitsbergen van Fred Geers staat vol met interessante weetjes.

Willem Barentsz

Om te beginnen is daar natuurlijk het verhaal van de op Terschelling geboren Willem Barentsz, die over zee op zoek ging naar Indië. Bij zijn derde poging, in 1596, verkende hij het gebied tussen Spitsbergen en Nova Zembla, ‘het Nieuwe Land’ (van het Russsche novaja zemlja). Daarbij strandde hij in het ijs en moest hij overwinteren op Nova Zembla. Daar bouwde hij met zijn bemanning van scheepshout Het Behouden Huys, en na de winter een sloep om daar weg te komen. Barentsz kwam echter nooit meer thuis: hij overleed een week na vertrek van Nova Zembla.

Zijn bemanningsleden vertelden thuis over het gebied dat ze hadden verkend, waarna de walvisvangst flink op gang kwam. Hiervan getuigt bijvoorbeeld Smeerburg op Amsterdamøya, waar vroeger traankokerijen gevestigd waren. Later kwamen de pelsjagers naar Spitsbergen en werden er delfstoffen uit de grond gehaald. Ook was het een vertrekpunt voor ontdekkingsreizigers zoals Roald Amundsen.

Svalbard en Spitsbergen

Nu heet de groep van 7 eilanden die in totaal twee keer zo groot is als Nederland Svalbard (‘koude kusten’). Deze naam is al heel lang geleden door de Noren aan een door hen ontdekt gebied gegeven, maar het is nooit duidelijk geworden of dat destijds IJsland, Groenland of het huidige Svalbard was. Spitsbergen is eigenlijk één van de zeven eilanden, die onder Noorse soevereiniteit vallen en waar volgens het Spitsbergenverdrag ook andere ondertekenaars van dat verdrag commerciële activiteiten mogen ontplooien en onderzoek mogen doen. Naast de Noorse taal kom je dan ook hier en daar Russisch tegen. Dat maakt Svalbard vanwege mijn studie Russisch nog interessanter in mijn ogen.

reisgids spitsbergen

Weetjes over Svalbard

In de reisgids staan allerlei interessante weetjes over deze fascinerende plek. Zo zijn er mensen die denken dat Svalbard eruitziet zoals Noorwegen er 10.000 jaar geleden uitzag en is er nergens ter wereld zoveel plantengroei op zo’n noordelijke plek. Behalve Longyearbyen zijn er geen steden of dorpen te vinden, alleen wat kleine nederzettingen en onderzoekscentra. Als je een keer in een soort niemandsland wilt verblijven of een poolervaring wilt hebben zonder echt op expeditie te moeten, is Svalbard de perfecte bestemming.

Svalbard veilig verkennen

Zelfstandig Svalbard verkennen is niet mogelijk. Het is echt een plek om door middel van georganiseerde excursies te leren kennen. Vanwege de ijsberen die er leven, kun je namelijk alleen op pad met een gids, die steevast een geweer bij zich zal hebben. Je gaat op Svalbard gewoon niet zonder geweer naar buiten en bij winkels staat een soort ‘paraplubak’ om je geweer in neer te zetten terwijl je binnen bent. Het is trouwens ook oppassen geblazen voor sternen, die nogal eens geneigd zijn om mensen die te dicht bij komen aan te vallen op hun hoogste punt: hun hoofd. Om dit te voorkomen, is het verstandig om altijd een stok of paraplu bij je te hebben die je kunt opsteken.

Natuur op Svalbard

Door mensen gemaakte bezienswaardigheden zijn er nauwelijks op Svalbard, net zoals er geen ‘oorspronkelijke’ bevolking was die hier al generaties lang woont. Op wat onderzoek en (voormalige) economische activiteiten na draait alles hier om de natuur. Geologisch is dit een erg interessante plek en de reisgids besteedt ook veel aandacht aan de vogels, zoogdieren en planten op en om de eilanden, zoals poolvossen, rendieren, walrussen, walvissen en natuurlijk ijsberen.

Al met al heeft de reisgids over Svalbard ervoor gezorgd dat ik iets meer weet over deze bestemming. Maar ik denk dat je nooit kunt snappen hoe het voelt om er te zijn zonder er ook naartoe te gaan. Als je plannen hebt om dat te doen, zal deze reisgids zeker bijdragen aan je reis. De reisgids Spitsbergen is verkrijgbaar bij bol.com.

Deze blogpost ontstond in samenwerking met de uitgever.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.