Of ik mee wilde op een rondreis door Noord-Noorwegen? Natuurlijk wilde ik dat! Ik kende Noord-Noorwegen alleen nog maar uit de winter en deze rondreis zou in de zomer plaatsvinden. Een compleet andere ervaring dus en eentje die ik voor geen goud wilde missen. Wil je weten of deze route door Noord-Noorwegen misschien ook iets voor jou is? Ik vertel je hoe we reden, waar we sliepen en hoe we het allemaal regelden.
- Dit is mijn top 10 favoriete plekken in Noorwegen
- Hier vind je meer tips over je route naar Noorwegen
- Deze dingen vonden wij leuk om te doen in Noorwegen en hier reisgidsen en wandelgidsen voor Noorwegen
- Hier staan adresjes waar je fijn kunt overnachten in Noorwegen
- Op deze pagina vind je reizen naar Noorwegen van verschillende reisorganisaties en hier verzamel ik actuele kortingen en gratis extra’s
Startpunt: Tromsø
Voor een snelle start van onze rondreis door Noors Lapland vlogen we met Voigt Travel van Schiphol naar Tromsø. De aankomst in Tromsø was ’s morgens en we hadden natuurlijk meteen aan onze route kunnen beginnen. In plaats daarvan verbleven we één nacht in hotel Scandic Grand, zodat we tijd hadden voor een korte stedentrip Tromsø (klik door om daar alles over te lezen).
Lunchen en varen in Hamn i Sejna
De volgende ochtend was het dan echt tijd om te vertrekken. Eerste doel: Hamn i Senja. We reden via de E8, de E6 en daarna de 86. Op Senja namen we nog een toeristische route langs deze mooie plek: Tungeneset.
Het was heel verleidelijk om onderweg steeds weer te stoppen om foto’s te maken. Maar dat kon niet altijd, want het was best een hele rit om af te leggen.
Koninklijk Hamn i Senja
Bij aankomst werd meteen duidelijk dat het dat waard was. Niet voor niets legt ook het Noorse koningshuis wel eens aan in Hamn i Senja. Hamn (haven) op het eiland Senja heeft een lange geschiedenis als handelspost (met pakhuizen en een telegraafkantoor op de kade) en vissersdorp. Tegenwoordig is het een vakantieresort met een jachthaven, restaurant en accommodaties. Senja is het een na grootste eiland van Noorwegen en heeft bergen in het binnenland en een schilderachtige kustlijn. Vanwege het veelzijdige landschap wordt het ook wel Noorwegen in het klein genoemd.
Je kunt er verschillende excursies boeken, zoals een walvisafari, een wandeling naar Sukkartoppen of – in de winter – op zoek gaan naar het noorderlicht, sneeuwschoenwandelen, langlaufen of in een speciaal pak drijven in ijskoud water. Van een oude vissersboot is een hottub gemaakt en een vuurtoren biedt een prachtig uitzicht.
Omdat we die dag nog verder zouden reizen, hadden we alleen tijd voor een kort boottochtje. Ik wist niet wat ik zag: koraal zorgt hier voor helder water en hagelwitte stranden die tropisch aandoen.
Op wat kale rotsen staan wat aalscholvers hun veren te drogen. Gids Esten vertelt dat vroeger wel werd gedacht dat deze vogels gereïncarneerde verdronken schippers waren. Nog een grappig weetje: qua dna staan albatrossen verbazingwekkend dicht bij de dinosaurussen.
Slapen en op walvissafari in Andenes op de Vesterålen
Hamn i Senja ziet eruit als een plek waar je we je hele vakantie zou willen blijven. Maar dan zou het geen rondreis meer zijn. Na de lunch vertrokken we dus weer om in Gryllefjord de boot te nemen naar Andenes op de Vesterålen.
Daar namen we onze intrek in Grønnbuene Rorbu Hotel. Een rorbu is een begrip in Noorwegen: het is een houten, meestal rode visserswoning aan het water, met onder de woning een roeihuis om je boot aan te leggen. In dit geval zijn in houten gebouwen op palen boven het water accommodaties ingericht voor de vele gasten die hiernaartoe komen om op walvissafari te gaan – want daar is Andenes een ideale plek voor. Hier op de Vesterålen zit de zee namelijk vol met lekkere hapjes voor ze. In de zomer eten ze plankton. Als de zon weggaat, zakt de plankton naar de bodem en stappen ze over op haring. Eind juli komen er ook orka’s – voor die tijd zitten de verder op zee. In de winter eten ze zeehonden, maar in de zomer hebben ze een ander eetpatroon.
Op pad met Sea Safari Andenes
Ook wij gaan op walvissafari, al zit het in eerste instantie niet mee. De avond na aankomst waait het te hard en de RIB-boten van Marten Bril kunnen niet uitvaren. Marten Bril verzorgt al jaren boottochten om gasten walvissen, Jan van Genten, papegaaiduikers, zeearenden, potvissen, grienden, dwergvinvissen, bultruggen, dolfijnen, orka’s en niet te vergeten de middernachtzon te laten zien. Hij en zijn crew weten als geen ander hoe snel het weer hier kan omslaan: je kunt zomaar met 20 knopen uitvaren en met 50 knopen weer terug moeten. Ze zullen dan ook geen enkel risico nemen. Het is dan ook verstandig om niet te kort in Andenes te verblijven als je op walvissarfari wilt, zodat je zo nodig alsnog kunt uitvaren als het weer gunstiger is geworden.
Zo gaat het ook bij ons. In plaats van de avond van onze aankomst, varen we de volgende ochtend uit. Angelco is onze uitkijk: hij staat aan wal op de vuurtoren en speurt het wateroppervlak af op zoek naar vinnen en staarten. Met zijn kijker kan hij wel 24 kilometer ver kijken en via de radio laat hij het Marten Bril weten als hij ergens iets heeft gespot.
Schrikachtige dieren
We hebben geluk: al gauw zet Marten op aanraden van Angelco de vaart erin. Maar op flinke afstand zet hij de motor weer uit. Het is uit den boze om de dieren op te jagen. Het devies is: motor uit en laat ze zelf komen. Het lastige is: potvissen zijn schrikachtige dieren. Ook als er bijvoorbeeld dolfijnen in de buurt zijn, worden ze daar erg onrustig van. Ook vandaag zijn ze onrustig, al is niet duidelijk waardoor precies. Ze duiken vrij oppervlakkig, maar genoeg om ons een glimp van hun machtige staart te laten zien. Zo’n staart is net de vingerafdruk voor een potvis. Ze zwiepen omhoog als ze hun lichaamsgewicht gebruiken om te duiken naar voedsel. Zo gaan ze zo zuinig mogelijk om met hun energie. Handig voor de foto’s: Marten kan uitstekend voorspellen wanneer een potvis gaat duiken. Dan blazen ze namelijk eerst nog even uit. Springen doen potvissen niet: dat zijn bultruggen.
Ook al duiken ze maar oppervlakkig, het voelt heel spannend om deze enorme dieren van zo dichtbij te mogen bekijken. Als je zo onder de indruk bent, vliegt de tijd. Als het ook nog flink begint te regenen, varen we terug naar de haven van Andenes.
Lunchen en varen bij Huset pa Yttersiden
Nog vol van de indrukken van de potvissen en hun staarten stapten we weer in. Volgende bestemming: Huset på Yttersiden (het Huis aan de Rand) in Ringstad. Dit is een authentieke roodhouten huis aan de inham van een fjord op de Vesterålen, waar je kunt overnachten en excursies kunt maken.
Dat alles wordt verzorgd door berggids en natuurfotograaf Ian Robins en zijn vrouw Ann Karina.
Ian leert gasten graag de kneepjes van het fotograferen en gaat met ze het water op of de bergen in, op zoek naar de dieren die hier leven. Ons nam hij mee op zoek naar zeearenden, die hij stuk voor stuk herkent als oude vrienden. Net als Marten in Andenes kon Ian precies op tijd waarschuwen om de mooiste foto’s te maken van deze zeearend.
Ook nam hij ons mee naar zijn lievelingsplek: een fjord afgelegen waar je nog echte stilte kunt horen. Mocht je in de winter naar deze idyllische plek komen, dan kun je hier prachtige beelden van het noorderlicht schieten. Ook wandelaars zitten hier goed.
De kookkunsten van Huset på Yttersiden
Een aparte vermelding waard is het eten bij Huset på Yttersiden: ik at er gerookte walvis en zalm als voorgerecht en heilbot met bietjes en wortel als hoofdgerecht. Wat het nagerecht precies was, weet ik niet meer. Maar het was allemaal om je vingers bij af te likken.
Leuk detail: ook schrijver Knut Hamsun verbleef enige tijd in Ringstad en had hier een steen waarop hij graag zat te peinzen en die alleen bij laag water bereikbaar was. Met hoog water kon hij er dus op vast komen zitten.
Svolvaer op de Lofoten
Logisch dat we moeite hadden om te vertrekken van Huset på Yttersiden. Het was dan ook al laat ten we aankwamen op onze volgende overnachtingsplek: Svolvaer op de Lofoten.
Wij sliepen in Svinøya Rorbuer, omringd door nog meer rorbuer en rekken waarop skrei te drogen hing. Dat ruik je! Maar wat ziet het er schilderachtig uit…
Nu nog de moderne visfabriek een beetje camoufleren in traditionele kleuren en het plaatje is helemaal perfect.
Svolvaer is ook een fantastische plek om allerlei uitstapjes te maken – of je er nu in de zomer bent, of in de winter. Tijdens deze roadtrip Noord-Noorwegen was ik er maar heel kort, maar hier vind je veel meer informatie over de mooiste plekjes en leukste activiteiten op de Lofoten.
Malangen Resort en Camp Nikka
Deze keer ging ik na één nacht in Svolvaer en alweer zo’n lekker Scandinavisch ontbijtbuffet verder richting Tromsø. Dat was vanaf de Lofoten ongeveer een dag rijden.
We hadden één geluk: in de zomer gaat de zon lange tijd helemaal niet onder in Noord-Noorwegen. Dat betekende dat we bij aankomst om Malangen Resort in de namiddag gewoon konden doen alsof de dag nog maar net was begonnen. Malangen Resort is echt een plek waar je op en top in de watten wordt gelegd. Eerst gaven we onze spullen een plekje in een stijlvol ingerichte vakantiewoning op palen (met o.a. theedoek van Marimekko!) met uitzicht op de fjord.
Camp Nikka
Daarna maakten we een korte wandeling naar Camp Nikka. Eenmaal daar aangekomen bleek Camp Nikka een droomplek: het lag aan een meer en er brandde al een kampvuur. Een deel van de groep maakte een wandeling om het meer, zelf gleed ik in een kajak het spiegelgladde water op.
Daarna was het tijd voor het diner bij het kampvuur: salade met rendiervlees, lamsvlees met aardappelgratin en crème brûlée. Pure verwennerij!
Na het diner waren de panoramasauna en hottub voor ons op temperatuur.
Toen ik rond middernacht terugliep naar onze vakantiewoning, liet de middernachtzon zich in de verte zien. Een mooier afscheid van zomers Noord-Noorwegen had ik me niet kunnen wensen!
De volgende ochtend reden we het laatste stukje terug naar Tromsø om de huurauto in te leveren en rechtstreeks terug te vliegen naar Schiphol. Je ziet, voor mij was het een beetje een rondreis in sneltreinvaart. Als ik jou was, zou ik er zeker meer tijd voor uittrekken, want deze plekjes zijn stuk voor stuk de moeite waard om een tijdje te blijven. Deze rondreis was voor ons samengesteld door Voigt Travel. Op de website van Voigt Travel vind je alle mogelijkheden voor zo’n Arctische eilandenreis
Maar bekijk eerst nog even mijn video van deze reis en abonneer je als je geen nieuwe reisverslagen uit Noorwegen wilt missen.
De Scandinavische agenda die ik heb gemaakt is online nog verkrijgbaar hier bij Edicola. Verder ligt hij in boekhandels in Nederland en België.
Ik werd uitgenodigd om deze rondreis door Noord-Noorwegen te maken voor Stralend Noorwegen.
Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.
Fantastisch mooi. Mijn wens om daar heen te gaan, is groot. Je hebt het praktisch beschreven en prachtig in beeld gebracht. Dank.
Dank je wel, Julia. Ik duim dat je wens zo snel mogelijk uitkomt!
We hebben deze reis een paar jaar geleden ook gemaakt prachtig allemaal en er erg van genoten