stedentrip dagtrip tromso ijsmeer

Rondreis Noord-Noorwegen in de winter: Tromsø, Noordkaap, Alta

Rond deze tijd van het jaar moet ik altijd erg denken aan de waanzinnig mooie rondreis door Noord-Noorwegen die ik een paar jaar geleden maakte in februari. Ik heb natuurlijk al eerder geschreven over de plekken die ik toen heb bezocht, maar ik heb nog nooit een overzicht gegeven van de complete route van deze rondreis Noord-Noorwegen. Hieronder vind je hem alsnog.

Vliegen naar Tromsø

Om te beginnen vloog ik van Schiphol naar Oslo en van Oslo naar  Tromsø. Vanuit Tromsø reed ik meteen naar Camp Tamok, waar ik een hondensledetocht maakte, overnachtte in een lavvu en de volgende ochtend even sneeuwschoenwandelde en op een rendierslee stapte. Hier lees je er meer over:

Zelf activiteiten in en om Tromsø regelen? Dan is dit een handige website.

rendier in Noors Lapland

Een nacht op de Hurtigruten

Na al die avonturen in Camp Tamok reed ik terug naar Tromsø, waar ik nog net tijd had om met de kabelbaan naar het uitkijkpunt te gaan.

Tromso in de winter

Daarna stapte ik voor een nachtje op de Hurtigruten. Wat een nacht! Het noorderlicht liet zich zien en ook bij zonsopkomst was het uitzicht onvergetelijk.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

Naar de Noordkaap

Vanuit Honningsvåg bracht ik een bezoek aan de Noordkaap. Maar ik ging ook koningskrab eten en bezocht het museum en wat ateliers van vrouwen die een mooi bestaan hebben opgebouwd in deze barre (maar prachtige) uithoek van Europa.

Konvooi naar de Noordkaap

Met de auto naar Alta

Het was een aardig stukje rijden naar Alta, vanwaar ik via Oslo weer terug naar Nederland zou vliegen. Gelukkig was er eerst nog tijd voor een bezoek aan de Noorderlichtkathedraal, het nabijgelegen ijshotel en het museum met rotstekeningen in de buurt van Alta. Ook op deze laatste avond liet het noorderlicht zich weer zien. Je leest er alles over in deze blogpost over Alta.

Al met al was het een enorm indrukwekkende reis, die ervoor heeft gezorgd dat ik niet meer bang ben dat het in het Hoge Noorden alleen maar koud en donker is in de winter. Het is prachtig!

Hier vind je meer winterse reizen naar Noorwegen.

Ik maakte deze reis naar Noord-Noorwegen in samenwerking met Visit Norway.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

8 reacties

 1. Mooie reis heb je gemaakt. Vraagje hoeveel dagen duurde deze reis? In welke periode was deze reis?
  Wij zijn nl. Van plan een soort vergelijkbare reis te gaan maken eind 2019.

  • Deze reis vond plaats in februari (de precieze data weet ik niet meer). Even denken volgens mij was het zo:
   dag 1: heenvlucht naar Tromso, met de bus naar Camp Tamok, hondensledetocht
   dag 2: rendierslee, bus naar Tromso, kabelbaan, aan boord van Hurtigruten
   dag 3: aankomst Honningsvag, Honningsvag bekijken
   dag 4: bezoek Noordkaap vanuit Honningsvag
   dag 5: rijden naar Alta, bezoek ice hotel
   dag 6: Alta en rotstekeningen bekijken, terugvlucht vanuit Alta
   Alvast heel veel plezier!

 2. Hoi!
  Wij willen ook graag naar noors lapland, eerder gingen we al naar zweeds en fins lapland.
  Hoe boek ik bij camp tamok? Zoals ik nu zie, alleen mogelijk in combinatie met overnachting in tromso? Groetjes

 3. Wat een prachtige reis heb je gemaakt Sandra en wat een nuttige vlog. Dank. Wij willen deze reis ook gaan maken maar dan andersom, nml met de dagboot vanaf Honningsvag naar Tromso. Ik kan nergens vinden wat ongeveer de kosten zijn om je auto mee te nemen. Weet jij dat nog. Alvast dank. Johan

 4. Dag,

  Wij willen graag vliegen naar Tromso, vanuit daar met een huurauto naar Alta. Is dat te doen in januari ivm de gladde wegen door sneeuw? Kun je dan ook vanuit Alta naar de Noordkaap met bijvoorbeeld een bus met sneeuwschuiver? Of kun je dit zelf ook rijden 🙂

  Met vriendelijke groet,

  • Ze rijden daar in de winter veel met banden met spikes, ik neem aan dat de huurauto dat dan ook zal (kunnen) hebben maar vraag ernaar.
   Toen ik naar de Noordkaap ging, hoefden we alleen het allerlaatste stukje achter de sneeuwschuiver aan te rijden. Verder waren de wegen op dat moment gewoon open. Maar het hangt natuurlijk wel van de weersomstandigheden op dat moment af.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.