rondvaart preekstoel preikestolen

Rondvaart naar de Preekstoel (Preikestolen) vanuit Stavanger

Op een zomerse dag in Stavanger liep ik – eigenlijk vrij impulsief – op een rondvaartboot af. Ik had geluk en kreeg het laatste kaartje voor een rondvaart naar de Preekstoel voordat de boot vol was. Ik zocht een plekje aan dek en binnen een paar minuten waren we vertrokken. De kade van Stavanger en het cruiseschip waarmee ik een fjordcruise maakte verdwenen langzaam uit zicht en ik kon 3 uur lang gaan genieten op het water.

Tingholmen en Høgsfjorden

Om te beginnen voeren we langs Tingholmen, waar koning Olav Tryggvason in 998 een nationale volksvergadering hield. Ook passeerden we een zalmkwekerij, waar de zalmen 16 maanden doorbrengen tot ze het vereiste gewicht hebben. Intussen voeren we Høgsfjorden in, een van de plekken waar de vis werd gevangen die vroeger in Stavanger werd gerookt en ingeblikt.

Rondvaart naar de Preekstoel vanuit Stavanger

Lysefjord

Dan varen we onder een grote brug door de 42 km lange Lysefjord in, waaraan de Preikestolen (Preekstoel) zich bevindt. De bergen langs Lysefjorden zijn tot 1000 meter hoog en onder water is de fjord tot 467 meter diep, maar op sommige plekken maar zo’n 10 meter. Oppassen dus!

De fjord is genoemd naar de kleur van het graniet in deze omgeving: dat is licht – lýsir in het Oud-Noors. Het water in de fjord vormt een compleet eigen ecosysteem: door de smalle vorm van de fjord kan het wel 10 jaar duren voordat water onderin is vervangen door zuurstofrijk water.

Zoals alle fjorden in Noorwegen is ook de Lysefjord 10.000 jaar geleden gevormd toen Noord-Europa in laatste ijstijd werd bedekt door een ijskap die tot wel 2000 meter dik was. Na het terugtrekken van het ijs trok de mens achter de rendieren aan naar het noorden en uit de gevonden resten van een nederzetting blijkt dat hier al heel lang mensen wonen.

We passeren de enige eilanden in de Lysefjord: Bergsholmen en Lille Bergsholmen. Tot 2006 woonden er nog mensen op Bergsholmen, maar tegenwoordig niet meer.

Rondvaart naar de Preekstoel vanuit Stavanger

Verliefde trol

Langs Vika varen we naar een inham waar in de rotsen de vorm van een hart te herkennen is. Het verhaal gaat dat hier een trol verliefd werd op een mensenmeisje. Toen hij tegen de regels in bij daglicht tevoorschijn kwam om bij haar te zijn, versteende hij. Het enige dat overbleef van zijn liefde, was zijn versteende hart. Nog steeds is dit een populaire plek om te bezoeken bij trouwerijen.

Rondvaart naar de Preekstoel vanuit Stavanger

Proeven van een waterval

We varen steeds verder de Lysefjord in en komen dichter bij een waterval: Hengjanefossen. Deze is ongeveer 400 meter hoog en uiteindelijk komen we er zo dichtbij, dat er met een emmer aan een stok water aan boord wordt gehaald, waarvan iedereen mag proeven.

Rondvaart naar de Preekstoel vanuit Stavanger

Preikestolen

Maar de belangrijkste bezienswaardigheid tijdens een rondvaart over de Lysefjord is natuurlijk de Preikestolen – daar kan geen waterval of stenen hart tegenop. We moeten er op de heenweg al ongemerkt langs zijn gekomen, want als we bij de waterval keren en terugvaren langs de andere oever van de fjord, zie ik de beroemde Preekstoel opeens. Van beneden ziet hij er eigenlijk heel klein uit! Toch is een rondvaart een goede manier om de Preikestolen te zien zonder de intensieve wandeling te hoeven maken als je daar bijvoorbeeld de tijd of de conditie niet voor hebt. Of gewoon geen zin 😉

Tip: wil jij wél flink gaan wandelen in Noorwegen? Bereid je dan goed voor. Op dewandeltrainer.nl kun je een gratis ebook met wandeltips downloaden. Er zijn ook online wandeltrainingen voor beginners, 10 km, 20 km en meerdaagse hikes.

Rondvaart naar de Preekstoel vanuit Stavanger

Geitjes en een grot

De rondvaart is nog niet voorbij. Nog 2 keer komen we heel dicht bij de kant van de Lysefjord: eerst om een stel geitjes te voeren…

Rondvaart naar de Preekstoel vanuit Stavanger

…en daarna om een grot te bekijken: Fantahålå. Volgens de legende gebruikte een stel landlopers deze grot ooit om hun belagers af te schudden, die hun nooit betaalde belasting kwamen innen. Ze verschansten zich in de grot en bestookten hun achtervolgers met stenen en alles wat ze verder nog konden vinden. Dat werkte: uiteindelijk werden ze met rust gelaten.

Rondvaart naar de Preekstoel vanuit Stavanger

Rondvaart naar de Preekstoel: wel of niet doen?

Hoewel ik de Preekstoel vanaf het water minder indrukwekkend vond dan ik had verwacht, vond ik de rondvaart zeker de moeite waard. Ik vond het heerlijk op het water en behalve de Preikestolen waren onderweg nog meer dingen te zien, waarbij ook interessante wetenswaardigheden en leuke anekdotes werden verteld. Mijn rondvaart naar de Preekstoel duurde 3 uur, maar er zijn verschillende rederijen die met verschillende soorten boten rondvaarten aanbieden. Kijk dus goed wat er precies wordt aangeboden. Veel plezier!

Tip: je kunt in en om Stavanger nog veel meer leuke dingen doen, zoals een stadswandeling met gids of een excursie naar Preikestolen, Kjeragbolten of de Flørli-trappen. Hier vind je deze activiteiten in Stavanger.

PS: Je ziet ook beelden van de rondvaart naar Preikestolen in deze video over mijn cruise naar de Noorse fjorden.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.