Route

Je kunt op verschillende manieren naar Noorwegen reizen, afhankelijk van je bestemming en je favoriete manier van reizen. Wat wordt jouw route naar Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen

Als je wilt (en de tijd hebt), kun je helemaal naar Noorwegen rijden: je rijdt dan via Duitsland Denemarken in, neemt de bruggen naar Zweden en rijdt dan langs de westkust van Zweden via Göteborg richting Oslo.

Met de boot naar Noorwegen

Veel automobilisten maken gebruik van de verschillende veerboten naar Noorwegen. Die kun je van tevoren boeken en de prijzen kunnen flink verschillen afhankelijk van de dag van de week waarop je reist. Bijtijds boeken is vaak voordeliger. Voor overtochten naar Noorwegen kun je terecht bij:

Let op: Stena Line heeft speciale aanbiedingen voor als je met de caravan of camper naar Scandinavië reist.

Ook is het goed om even na te lezen waaraan je moet denken als je je huisdier meeneemt tijdens de overtocht.

Of je nu helemaal naar Noorwegen rijdt of de boot neemt, in de meeste gevallen zul je door Duitsland rijden. Als je in Duitsland de snelweg verlaat, kun je terechtkomen in een van de stedelijke zones waarvoor je een milieusticker nodig hebt. Zo’n sticker kun je van tevoren bestellen bij de ANWB.

Autorijden in Noorwegen

Eenmaal in Noorwegen is het goed om te weten dat niet alle wegen even goed toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld caravans en campers. Zorg daarom dat je een goede wegenkaart bij je hebt. Wij hebben een (inmiddels alweer een paar jaar oude) wegenkaart van de ANWB (gratis voor leden) waarop bij elke grote weg staat aangegeven of die goed te rijden is met caravan, alleen voor ervaren caravanbestuurders of niet geschikt voor caravans. Hier vind je een voorbeeld van een voor caravans geschikte route langs Oslo, de Sognefjord, Bergen en Stavanger.

Iets anders waar je mee te maken krijgt in Noorwegen, zijn tolwegen. Hier lees je meer over hoe tol betalen in Noorwegen, Zweden en Denemarken werkt.

Vliegen naar Noorwegen

Vanuit Nederland vertrekken regelmatig rechtstreekse vluchten naar Oslo, Stavanger, Bergen, Alesund, Kristiansand en Trondheim. Hier kun je vliegtickets naar Noorwegen vergelijken.