Je kunt op verschillende manieren naar Noorwegen reizen, afhankelijk van je bestemming en je favoriete manier van reizen. Wat de beste route naar Noorwegen is, hangt helemaal af van waar je naartoe wilt, hoeveel tijd je hebt en hoe je het liefst reist. Dus zeg het maar: Wat wordt jouw beste route naar Noorwegen?

Met de auto naar Noorwegen

Als je wilt (en de tijd hebt), kun je helemaal naar Noorwegen rijden: je rijdt dan via Duitsland Denemarken in, neemt de bruggen naar Zweden en rijdt dan langs de westkust van Zweden via Göteborg richting Oslo. Wij deden dit toen we met de caravan deze rondreis Noorwegen maakten.

Of je nu helemaal naar Noorwegen rijdt of de boot neemt, in de meeste gevallen zul je door Duitsland rijden. Als je in Duitsland de snelweg verlaat, kun je terechtkomen in een van de stedelijke zones waarvoor je een milieusticker nodig hebt. Zo’n sticker kun je van tevoren bestellen bij de ANWB.

Met de boot naar Noorwegen

Veel automobilisten maken gebruik van de verschillende veerboten naar Noorwegen. Die ferry’s kun je van tevoren boeken en de prijzen kunnen flink verschillen afhankelijk van de dag van de week waarop je reist. Bijtijds boeken is vaak voordeliger. Voor overtochten naar Noorwegen kun je terecht bij:

Hond mee op overtocht naar Noorwegen

Als je je hond wilt meenemen op vakantie naar Noorwegen, vraag je je misschien af of de hond mee mag aan boord, of honden in de auto moeten blijven, of er een dek is waar honden toegestaan zijn en misschien wel speciale hutten voor mensen die reizen met honden. Omdat hier niet zo 1-2-3 een antwoord op te geven is (het verschilt per maatschappij , overtocht of schip), heb ik hier de links bij elkaar gezet naar wat de maatschappijen zelf zeggen over het maken van een overtocht met hond:

Koelkast tijdens overtocht

Een andere vraag die ik regelmatig hoor, is hoe dat tijdens een overtocht moet met de koelkast in je caravan of camper. Het is namelijk niet toegestaan om gas te gebruiken tijdens de overtocht. Sommige schepen voor lange overtochten hebben enkele elektriciteitsaansluitingen beschikbaar. Hier zou je dus naar kunnen informeren. Maar je komt ook al een heel eind als je koelelementen (of bevroren flesjes water) in de koelkast legt en de deur dicht houdt. Dan blijft het echt wel lang koel in de koelkast tijdens de overtocht.

Autorijden in Noorwegen

Eenmaal in Noorwegen is het goed om te weten dat niet alle wegen even goed toegankelijk zijn voor bijvoorbeeld caravans en campers. Zorg daarom dat je een goede wegenkaart bij je hebt. Wij hebben een (inmiddels alweer een paar jaar oude) wegenkaart van de ANWB (gratis voor leden) waarop bij elke grote weg staat aangegeven of die goed te rijden is met caravan, alleen voor ervaren caravanbestuurders of niet geschikt voor caravans. Hier vind je een voorbeeld van een voor caravans geschikte route langs Oslo, de Sognefjord, Bergen en Stavanger. Ik heb ook nog twee reisverslagen van een route door Noord-Noorwegen voor je – in de zomer en in de winter.

Iets anders waar je mee te maken krijgt in Noorwegen, zijn tolwegen. Hier lees je meer over hoe tol betalen in Noorwegen werkt.

Met de bus naar Noorwegen

Een voordelige manier om door Europa te reizen is met de Flixbus. Je moet er alleen wel even de tijd voor nemen.

Met de trein naar Noorwegen

Datzelfde geldt voor reizen met de trein naar Noorwegen. Maar dan heb je wel meteen de mogelijkheid om enkele van de mooiste treintrajecten ter wereld.

Je kunt het je gemakkelijk maken met deze kant-en-klare treinreizen naar Noorwegen, waarbij je alles in één keer hebt geregeld.

De auteurs van dit boek reisden onder andere met de trein naar de Hardangervidda en de Noordkaap. Hun boek bevat praktische tips en inspirerende treinreiservaringen.

Met het vliegtuig naar Noorwegen

Vanuit Nederland vertrekken regelmatig rechtstreekse vluchten naar Oslo, Stavanger, Bergen, Alesund, Kristiansand en Trondheim. Hier kun je vliegtickets naar Noorwegen vergelijken. Ook handig: bij Transavia Holidays kun je in één keer je vlucht en hotel boeken.

Auto huren in Noorwegen

Als je ter plekke ook dingen buiten de stad wilt bekijken, kan het handig zijn om een auto te huren. Zelf ben ik (na wisselende ervaringen eerder) erg enthousiast over de huurauto’s van Sunny Cars. Waarom? Omdat ze all-inclusive zijn: er komen niet na de basisprijs of ter plekke nog allerlei kosten bij, maar alles is gedekt én als er iets gebeurt, is er een hulplijn die 24 uur per dag te bereiken is.

Deze pagina kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.