stedentrip tromso vliegen

Skiën in Noorwegen – deze Noorse kinderen geven online skiles

Het is jaren geleden dat ik voor het eerst en laatst op de ski’s stond en eerlijk gezegd was ik er nou niet bepaald goed in. Als er geen nieuwe reisbeperkingen komen, krijg ik binnenkort een tweede kans, en wel in het Noorse skigebied Trysil. Dat is nu nog makkelijker bereikbaar vanuit Nederland via Scandinavian Mountains Airport. Hoewel ik nu een stuk fitter ben dan de vorige keer, vind ik het ook best spannend. Zal ik het er deze keer beter vanaf brengen? Gelukkig kan ik als voorbereiding alvast wat online skiles volgen bij echte deskundigen: kinderen die opgroeien in Noorwegen en nog net niet met ski’s aan de voeten geboren zijn.

Skiën vanaf je geboorte

De Noren staan erom bekend dat ze over het algemeen heel goed kunnen skiën en langlaufen: het wordt ze met de paplepel ingegoten. Er wordt in Noorwegen al heel lang geskied – er zijn zelfs ski’s te zien op eeuwenoude rotstekeningen. Soms wordt er wel grappend beweerd dat Noren met ski’s aan geboren worden. Voor de Noren is skiën niet zomaar één leuke week per jaar. Het is een manier van leven. Als je in Noorwegen op wintersport gaat, moet je dus niet gek opkijken als je zelfs peuters tegenkomt op de pistes.

Het helpt natuurlijk ook wel dat Noorwegen een van de langste wintersportseizoenen ter wereld heeft. Dat seizoen benutten de Noren optimaal om te skiën en langlaufen – niet alleen in hun vrije tijd, maar ook met school. Daarnaast doen Noorse kinderen vaak aan wintersport in clubverband. Niet zo gek dus, dat Noorwegen het vaak zo goed doet bij internationale ski- en langlaufwedstrijden. En dat inspireert Noorse kinderen alleen nog maar meer om te gaan skiën.

Kindvriendelijke skiresorts

Logisch dus dat er ook veel kindvriendelijke skiresorts zijn in Noorwegen. Ze hebben makkelijke én pittige pistes, zodat zowel beginnende als gevorderde skiërs het naar hun zin kunnen hebben. En omdat het er niet zo druk is, is het makkelijker om je kinderen in het oog te houden terwijl ze steeds zelfverzekerder worden op de lange latten.

Voorbeelden van populaire wintersportgebieden in Noorwegen zijn Trysil, Hemsedal, Geilo, Hafjell, Kvitfjell, Beitostølen en Norefjell. In Fjord Norway kun je komen skiën in Myrkdalen Fjellandsby en Voss, en in Trøndelag moet je in skicentrum Oppdal zijn. In Noord-Noorwegen kun je bij Narvikfjellet helemaal vanaf de top van de berg naar de fjord skiën. En met een beetje geluk zie je daar ook nog eens het noorderlicht.

De skiresorts zijn bereikbaar per vliegtuig + transfer. Wil je met eigen auto op wintersport naar Noorwegen, kies dan voor Oost-Noorwegen en neem de ferry.

Hier zijn de online skilessen

Als jij ook op wintersport naar Noorwegen gaat, hoef je dus niet te wachten met je eerste skiles tot je eenmaal op de Noorse piste staat. Visit Norway heeft namelijk de handen ineengeslagen met de Noorse skiresorts en een reeks online mini-masterclasses gemaakt. De skileraren zijn de 6-jarige Pernille, Morten en Alexandra.

Ook Morten, Alexandra en Pernille skiën al hun hele leven. In de masterclasses laten ze bijvoorbeeld zien:

  • Wat je nodig hebt om te gaan skiën en hoe je een ‘goggle gap’ voorkomt
  • Hoe je moet remmen (pizzapuntje!) en de snelste manier om te stoppen
  • En als je dat eenmaal weet, kun je gaan carven, springen en spelen

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.