Bergen in Noorwegen

Stedentrip Bergen in Noorwegen: twee dagen regen en zonneschijn

Zodra ik mensen vertelde dat we van plan waren om tijdens onze vakantie in Noorwegen naar de stad Bergen te gaan, kreeg ik van iedereen te horen dat het in Bergen ‘altijd’ regent. Regen schijnt bij de stad Bergen te horen en ik was dan ook bijna blij toen we in de stromende regen op de kade tegenover Bryggen stonden. Dit was een stedentrip Bergen in stijl en deze plekjes wil ik graag met je delen.

Fisketorget

De regen kwam echt met bakken uit de hemel. Gelukkig stonden we vlak bij de toeristeninformatie geparkeerd en konden we daar via de overdekte vismarkt naartoe lopen. Daar bleven we meteen even plakken om te kijken naar een aquarium met enorme koningskrabben. Er werd er net eentje uit gehaald. Terwijl de kinderen gefascineerd bleven kijken, liep ik alvast een stukje verder. Mooi ook, die ‘waslijnen’ met gedroogde vis!

Bergen in Noorwegen

Handig: de Bergen Card

Bij de toeristeninformatie haalden we de Bergen Card. Die kaart geeft je toegang tot veel musea in en korting op andere bezienswaardigheden in Bergen, zoals de kabelbaan. Ook het openbaar vervoer in Bergen zit erbij in, maar daar hebben we geen gebruik van gemaakt. Wat er precies allemaal is inbegrepen bij de Bergen Card, vind je op de website van Visit Bergen. De kaart kwam goed van pas, want we hebben verschillende musea in Bergen bezocht, waarvan sommige maar heel kort. Als ik voor elk museum een los kaartje had moeten kopen, was ik waarschijnlijk niet voor zo’n korte tijd naar binnen gegaan. In het openluchtmuseum bleven we daarentegen een hele ochtend, dus ook daar hadden we veel plezier van de Bergen Card.

Je kunt de Bergen Card makkelijk online regelen. Datzelfde geldt ook voor een fietstour door Bergen.  

Eerst naar Bryggen

Maar eerst even rondlopen in het centrum. Het bekendste stadsbeeld van Bergen is Bryggen, de oude kade uit de tijd dat Bergen een Hanzestad was. Via de marktkraampjes op Torget liepen we ernaartoe. Het regende nog steeds pijpenstelen en het water stroomde van de kraampjes (kijk maar eens in de video onder aan deze blogpost).

Aan de ene kant baalde ik: in de zon komen de kleuren van de houten huizen natuurlijk veel mooier uit, in het echt en op de foto’s. Maar ik moest er ook wel om lachen: als Bergen zo’n beetje synoniem is aan regen, vielen we met onze neus in de boter.

Bergen in Noorwegen

Wat ik van tevoren niet wist, is dat het leukste stukje van Bryggen eigenlijk aan de achterkant ligt. Tussen de huizen liggen smalle steegjes, die naar boven toe nog smaller worden doordat de bovenverdiepingen naar elkaar toe zijn gebouwd. Er zijn tegenwoordig allerlei winkeltjes gevestigd. “Mam, ik wil nog even hier kijken!” “Hier zijn we nog niet geweest!” Al met al liepen we best een tijdje rond aan deze leuke achterkant van Bryggen voordat we aan de andere kant van de kade uitkwamen.

Bergen in Noorwegen
Bergenhus: de vesting van Bergen

Niet ver van dat uiteinde van Bryggen staat de vesting Bergenhus. Hier bezochten we twee musea: Håkonshallen en Rosenkranztarnet. Ze zijn maar tot 16.00 uur geopend en omdat we pas in de middag aan ons eerste dagje Bergen waren begonnen, hadden we nog maar weinig tijd.

Eerst stapten we Håkonshallen binnen. Deze enorme feestzaal werd tussen 1247 en 1261 gebouwd door koning Håkon Håkonsson voor de kronings- en huwelijksceremonie van zijn zoon, koning Magnus Lagabøte. Hij pakte het groots aan en nu is Håkonshallen het grootste niet-religieuze middeleeuwse gebouw in Noorwegen.

Bergen in Noorwegen

Daarna hadden we nog een kwartiertje om de 16e-eeuwse vestingtoren Rosenkrantztårnet te beklimmen. Dat was even zweten! Klokslag vier uur liepen we weer naar buiten. We besloten verder niets meer te gaan bekijken in de stad, maar naar onze camping bij Bergen te gaan. We hadden een mooie eerste indruk van Bergen.

Openluchtmuseum Gamle Bergen

Onze tweede dag in Bergen bewees dat het niet altijd regent in Bergen. Oké, er viel af en toe nog een buitje, maar vaker scheen de zon. Zo hadden we mooi de kans om wat dingen buiten te doen. Dat vinden we meestal het leukst en dat was ook in Bergen het geval.

We begonnen de dag in openluchtmuseum Gamle Bergen, waar het – zeker vergeleken met het centrum van Bergen – erg rustig was. Maar na een tijdje rondlopen tussen de mooie houten huizen merkten we dat er wel degelijk volk op de been was: volk uit het verleden. Een winkeleigenaar vertelde vol trots dat hij als een van de eersten een telefoon in de zaak had hangen, en dat hij nu alles wist van iedereen die bij hem in de winkel kwam bellen. Een duidelijk welgestelde heer leidde ons rond in zijn woning en bleek zelfs Nederlands te spreken. En de plaatselijke fotografe vertelde ons hoe je op de foto hoort te gaan: lang stilstaan, in de camera kijken of dromerig in de verte staren en vooral niet lachen. Allemaal bleven ze perfect in hun rol en samen voerden ze ook nog een vermakelijk toneelstukje op met als thema de emancipatie van de vrouw.

Bergen in Noorwegen

De gebouwen in het openluchtmuseum waren van binnen en van buiten erg mooi en de ochtend vloog voorbij. De zon ging steeds uitbundiger schijnen en hoewel we dit echt een heel leuk museum vonden, besloten we toch te vertrekken richting de kabelbaan. We hoopten in de zon van het uitzicht over Bergen te kunnen genieten.

Kabelbaan naar Fløyen

En dat lukte! Het was flink druk bij Fløybanen, de kabelbaan naar de top van de Fløyen. Toch gleden we al snel naar boven, eerst een stukje ondergronds en daarna in de zon. Eenmaal boven zagen we dat niet alleen mensen, maar ook geiten dit een mooi uitzicht vinden. Kijk maar:

Bergen in Noorwegen

Fløyen bleek veel meer dan een uitkijkpunt. Het is een compleet recreatiegebied en er waren best veel mensen die ernaartoe waren gekomen om van de droge momenten te profiteren. Onze puber had genoeg aan een bankje met gratis wifi en de twee jongsten doken deze trollenspeeltuin in.

Bergen in Noorwegen

Eigenlijk hadden ze geen zin om mee te gaan toen ik zei dat ik een stukje wilde wandelen. Maar daar kwam snel verandering in. Vlak achter de speeltuin bleek een mooi bos te liggen, waarin grappige briefjes en bordjes waren opgehangen.

Bergen in Noorwegen

Dankzij deze bordjes werd de wandeling opeens grappig en ook wel een beetje spannend.

Bergen in Noorwegen

Heksen en dino’s… Eigenlijk wisten ze wel dat het (waarschijnlijk) niet waar was. Toch werden ze er stil van en kwamen ze het fluisterend melden als ze dachten dat ze iets hadden zien bewegen. Het is gewoon leuk om erin te geloven!

Het werd nog leuker. We kwamen uit bij Skomakerdiket, een meertje waar je gratis gebruik mag maken van kano’s. Dat wilden de kinderen wel! We werden door (alweer) een supervriendelijke Noor in een zwemvest gehesen en het water op geholpen. Even kanovaren tijdens een stedentrip – dat had ik nog nooit meegemaakt. Je kunt trouwens ook fietsen huren op Fløyen.

Bergen in Noorwegen

Norges Fiskerimuseum

We hadden mazzel gehad, want aan het einde van de middag begon het toch wel weer te druppelen. Nog één museum dan: het visserijmuseum in Bergen.

Bergen in Noorwegen

Norges Fiskerimuseum is gevestigd in een gebouw uit dezelfde tijd als de panden van Bryggen. Je kunt er met een bootje vanuit het centrum naartoe. Het handige aan Norges Fiskerimuseum is dat het niet zoals veel andere musea al vroeg sluit. We hadden tot 18.00 de tijd om rond te kijken en die tijd hebben we goed benut.

Dat kwam grotendeels doordat het museum erg aantrekkelijk is gemaakt voor kinderen. We doorliepen het museum aan de hand van een speurtocht. Lang niet alle museumspeurtochten kunnen onze toch wat grotere kinderen boeien, maar deze sloeg aan. Het was dan ook een echte speurtocht: er moest niet gezocht worden naar de antwoorden op vragen, maar naar kniptangetjes in verschillende vormpjes, die ze in vakjes op hun speurblad moesten knippen. Die kniptangetjes waren best goed verstopt, dus ze hebben letterlijk alle hoeken en gaten van het museum gezien.

Verder was het spel waarmee je een foto van jezelf kunt maken en die vervolgens in allerlei vissen kunt fotoshoppen een grote hit. Jezelf terugzien als een vis die zijn tong uitsteekt is al hilarisch en het wordt blijkbaar nog leuker als papa zich ook laat fotograferen. Wat hadden ze een lol!

Bergen in Noorwegen

Volgende keer in de winter?

Wij vonden onze stedentrip Bergen ondanks de regen erg geslaagd en de stad heeft nog veel meer bezienswaardigheden . Wij maakten echter in verband met de weersverwachting in Bergen en verderop op onze route door Noorwegen de strategische keuze om na twee dagen in Bergen verder te rijden.  Wie weet tot een volgende keer, want Bergen lijkt me ook erg sfeervol in de winter. Intussen kijken we gewoon naar Varg Veum als we Bergen missen.

In deze video kun je onze 2 dagen in Bergen in 2 minuten meebeleven. Als je je meteen even abonneert, blijf je op de hoogte van nieuwe Noorse reisvideo’s.

De Bergen Card kregen we aangeboden van Visit Bergen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

4 reacties

  1. Ah… dat is genieten…

    VV is idd heel leuk om zien als je in Bergen bent geweest. Correctie: VV is nog leuker om te zien als je in Bergen bent geweest 🙂 Jullie zijn niet toevallig op het standbeeld van deze beroemdheid gebotst?

  2. Dag Sandra. Wij zijn nu (Kerst/Jaarwisseling) in Bergen. We kwamen aan toen de stad wit straalde van de sneeuw, vanaf de Ferry. Ook heeft het nog behoorlijk gevroren overdag en ’s nachts. Maar na enkele dagen toonde Bergen weer zijn ‘ware gezicht’ nl. kletsnat van de regen nu alweer 4 dagen (bijna) onophoudelijk. De 1e kerstmarkt stopt vandaag. We genieten wel, maar zien afgezien van de kerstversiering natuurlijk, hetzelfde als tijdens de afgelopen zomer… regen, regen en nog eens regen. Groetjes en fijne feestdagen. Wieny.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.