oslo vikingschipmuseum

Stedentrip Oslo in één dag: deze bezienswaardigheden kozen wij

Heb je maar één dag voor een stedentrip Oslo en wil je toch zo veel mogelijk bezienswaardigheden in Oslo zien? Met deze route – die wij omdat we het rustig aan wilden doen trouwens verdeelden in twee halve dagen – zagen we best veel van Oslo. Een goed begin in ieder geval!

Tip: wil je je laten rondleiden door een local die alle bekende en onbekende pareltjes in Oslo kent? Dat regel je heel makkelijk via With Locals. Je kunt zelf kiezen welke gids je graag wilt hebben en verder zijn deze privérondleidingen ook helemaal aan te passen aan jouw wensen. Wandelen, fietsen, proeven – het kan allemaal!

Ontbijt in het Vigelandpark

Begin je dag met een ontbijtpicknick in het Vigelandpark. Wij hadden wel een heel bijzonder ontbijt: onze jongste dochter werd die dag 10 en vierde haar verjaardag in Oslo met taart in het Vigelandpark. Maar een lekker Noors broodje aan een van de picknicktafels of op een zelf meegenomen kleedje is natuurlijk ook erg lekker. Dan kun je beginnen met het bekijken van de beelden in het park. Onze kinderen vonden al die blote mensen maar raar, maar wij vonden de mensen in alle soorten en maten fascinerend. Je kunt er eindeloos naar kijken en steeds weer nieuwe dingen ontdekken. Het zijn er ook zo veel (net als de levende mensen die er rondlopen)!

Vigelandpark in Oslo

Loop van de monoliet omlaag het park in langs de bronzen beelden, waar ook het beroemde boze jongetje staat. Ook de hekken rondom het park zijn de moeite waard. Bij de hoofdingang van het park staat een beeld van de maker van alle beelden, Gustav Vigeland, met hamer en beitel in de hand. Daar staat ook het Vigelandmuseum.

Vigelandpark in Oslo

Det Kongelinge Slott en Slottsparken

Koninklijk paleis in Oslo

Van het Vigelandpark is het ongeveer een half uur lopen naar het koninklijk paleis van Oslo: Slottet. Wij namen de auto en parkeerden in P-Hus Slottsparken. Det Kongelige Slott ligt in een park en er staat een beeld van koning Karl Johan van Noorwegen en Zweden voor.
Hier begint ook de straat Karl Johans Gate, die je bijna de hele tijd kunt volgen als je de bezienswaardigheden van Oslo gaat bekijken. Als je deze straat volgt, kom je langs groene parkjes met fonteinen, Universitetsplassen (links), het Nationaal Theater (rechts), Fridtjof Nansens Plass met Radhuset (rechts, even een stukje de Roald Amundsen Gate in lopen), het Noorse parlementsgebouw Stortinget en verderop het voetgangersgebied met winkels. Van daar kun je nog steeds helemaal terugkijken naar het koninklijk paleis.

Centrum van Oslo

Uiteindelijk kom je via Stortorget met de Domkirke uit bij het centraal station van Oslo.

Langs Havnegade

Rechts van het station ligt de Oslofjord. Over de duidelijk aangegeven Havnegade kun je langs het water teruglopen. Je komt dan de moderne opera van Oslo tegen.

Opera in Oslo

Verderop loop je langs de vestingmuren van Akershus festning. Dit deel van de stad heet Kvadraturen en er staat ook een groot vakwerkgebouw: Høymagasinet. Bordjes vanaf de Havnegade wijzen je de weg naar de ingang van de 14e-eeuwse vesting, die de haven van Oslo moest bewaken. Dit is het best bewaarde middeleeuwse kasteel in Noorwegen. Misschien is het park een goede plek voor je lunch?

Als je weer terugloopt naar het water en Havnegade verder volgt, kom je uit bij een plein met fonteinen en het Nobels Fredssenter (Nobel Peace Center). Zelf vond ik dit een van de fijnste plekjes in Oslo, met dat uitzicht over het water.

Kade in Oslo

Hier kun je aan Rådhuskaia op een boot stappen voor een rondvaart, of overvaren naar Bygdøy. Daar liggen meerdere musea in Oslo vlak bij elkaar:

Wij kozen voor het Vikingskipshuset met drie grote Vikingschepen, die uitzonderlijk goed bewaard zijn gebleven omdat ze na hun gebruik als oceaanschepen zijn gebruikt als graf en dus zorgvuldig zijn begraven, inclusief voorwerpen die de doden meekregen. Vooral onze zoon van acht vond de schepen machtig interessant – onze dochters genoten meer van de gratis wifi.

Vikingschipmuseum in Oslo

In het Vikingschipmuseum kun je de volgende schepen bewonderen, die zijn genoemd naar de plek waar het betreffende scheepsgraf is gevonden:

Osebergschip

Dit schip werd in 820 gebouwd en zit vol met sierlijk houtsnijwerk. In 834 werd het schip als graf gebruikt voor twee machtige vrouwen, die allerlei dingen meekregen in hun graf, zoals 3 sleeën, een wagen, 5 dierenhoofden van houtsnijwerk, 5 bedden, 15 paarden, 6 honden en 2 koeien.

Gokstadschip

Dit schip werd in 890 gebouwd en was zeer zeewaardig. In 900 werd het schip gebruikt als graf voor een machtig man. Helaas werd zijn graf later geplunderd. Sieraden of wapens zijn er daarom niet meer aangetroffen, maar wel een bordspel, 6 bedden, een tent, een slee, 3 bootjes, 12 paarden, 8 honden, 2 pauwen en 2 haviken.

Tuneschip

Dit snelle schip werd in 910 gebouwd en er werden onder andere delen van een ski, het skelet van een paard, een dobbelsteen, wapens en een maliënkolder in gevonden.

Grafheuvel van Borre

Verder zijn in het museum vondsten te zien uit de grafheuvel van Borre (daterend van rond 900), waarvan het schip niet behouden is gebleven.

Wij vonden het Vikingschipmuseum zeker een van de hoogtepunten van onze stedentrip Oslo!

Voordelig(er) naar Oslo

Hoewel de koers van de Noorse kroon de laatste tijd gunstiger is geworden, is Noorwegen niet bepaald een voordelig vakantieland. Gelukkig zijn er manieren op je bezoek aan Oslo voordeliger te laten uitpakken. Zo geeft een kaartje voor het Vikingmuseum ook recht op toegang tot het historisch museum van Oslo. Als je tijdens je stedentrip Oslo veel betaalde dingen wilt bezoeken, kan het voordelig zijn om een Oslo Pass aan te schaffen.

Fietsen door Oslo

Wij liepen door Oslo, maar je fietsen is natuurlijk ook altijd een hele handige manier om een stad te leren kennen. Ik kwam verbazingwekkend veel leuke fietstours tegen:

  • 3 uur fietsen langs de hoogtepunten van Oslo
  • 3 uur fietsen langs de rivier de Akerselva naar o.a. watervallen, de opera en de markthal van Oslo
  • Een 3,5 uur durende fietstocht in het teken van stranden en Vikingen
  • Alleen een fiets huren of fietsen met een privégids kan natuurlijk ook

Je kunt deze fietstours van BajaBikes heel makkelijk online boeken.

Wandelen in en om Oslo

Ga je toch liever gewoon lopen, dan kun je onze route van hierboven aanhouden en naar eigen wens uitbreiden. Maar je kunt ook met een gids op pad gaan – dan zie je ongetwijfeld dingen die ons zijn ontgaan.

Oslo bekijken vanaf het water

Tijdens mijn fjordcruise naar Noorwegen vond ik het erg leuk om Oslo vanaf het water te zien. Maar daarvoor hoef je natuurlijk geen hele cruise te maken – een rondvaart levert hetzelfde beeld op.

Oslo bekijken per bus

Er worden ook excursies per bus aangeboden in Oslo.

Proeverijen in Oslo

En er zijn rondleidingen die je laten proeven van Oslo.

Al deze activiteiten kun je hier makkelijk online boeken – vaak hoef je pas ter plekke te betalen.

Verblijf bij een stedentrip Oslo

Wij maakten onze stedentrip Oslo vanaf de prachtig gelegen camping Utvika op 40 minuten rijden van de stad. Meer informatie over deze en andere campings in Noorwegen vind je in deze blogpost met alle campings in Noorwegen die we bezochten.

Meer zien van onze stedentrip Oslo? Bekijk dan ook deze korte video en abonneer je meteen even op de hoogte te blijven van nieuwe Noorse reisvideo’s.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

7 reacties

  1. Na het zien van de Kon-Tiki film lijkt me het Kon-Tiki museum me ook interessant. Maar de rest ook. Zoveel keuzes….moeilijk. Eerst maar eens zien of we weer in Oslo komen :-).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.