Stedentrip Tromsø: mooi in zomer en winter

Written by Sandra van Bijsterveld

In het vliegtuig was het al genieten. Het was juni en ik vloog met Voigt Travel rechtstreeks vanuit Amsterdam naar Tromsø. In de aanloop naar de landing werd ik getrakteerd op een uitzicht met blauwe lucht en zee en sneeuwwitte bergtoppen. Het was mijn tweede stedentrip Tromsø: deze keer in de zomer, de vorige keer in de winter. Toen had ik alleen het uitkijkpunt bezocht, had ik allerlei outdoor-avonturen beleefd in Camp Tamok en was ik vervolgens op de Hurtigruten naar Honningsvåg gestapt. Deze keer zou ik profiteren van de eindeloze zomerdagen in Noord-Noorwegen om meer bezienswaardigheden in Tromsø te bekijken. In deze blogpost deel ik de bezienswaardigheden en een leuke dagtrip vanuit Tromsø met je.

Stedentrip Tromso landing

Boven en onder de grond

Als je op het vliegveld van Tromsø een huurauto of camper huurt en daarmee op pad gaat, is een van de eerste opvallende dingen het netwerk van tunnels onder Tromsø. Inclusief rotondes en parkeerplaatsen! Boven de grond is Tromsø een studentenstad met in het centrum nog veel houten gebouwen.

Bezienswaardigheden in het centrum van Tromso

Voor een van die houten gebouwen staat het beeld van ontdekkingsreiziger Roald Amundsen.

Bezienswaardigheden in het centrum van Tromso

De IJszeekathedraal (Ishavskatedralen) in Tromsø kun je niet missen, ook al moet je een lange brug over om er vanuit het centrum te komen.

Bezienswaardigheden in het centrum van Tromso

Bovenstaande foto is laat op de avond gemaakt, maar zoals je ziet stond de zon nog steeds volop aan de hemel. Toen ik in de winter (in februari) in Tromsø was, zag Ishavskatedralen in de middag zo uit, met het roze licht van de alweer ondergaande zon op de bergen:

Tromso in de winter

Je kunt de kerk ook van binnen bekijken of er zelfs een concert bijwonen.

Arctic Cathedral in Tromso
Bezienswaardigheden in het centrum van Tromso

Ook de bibliotheek van Tromsø is de moeite waard als je van moderne architectuur houdt:

Wat je echt niet mag missen, is de kabelbaan naar het uitkijkpunt. Dit was het uitzicht in de zomer om een uur of half tien ‘s avonds:

Uitkijkpunt Tromso

In de winter zag dit er in de namiddag zo uit:

Tromso in de winter

Het licht in winters Tromsø was een van de mooiste dingen die ik ooit heb gezien. Sindsdien heb ik me nooit meer zorgen gemaakt over de duisternis in de winter op noordelijke bestemmingen.

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

Tromso in de winter

Bezoek aan een rendierkamp

Terug naar mijn bezoek aan Tromsø in de zomer. Behalve een wandeling door het centrum en een bezoek aan het uitkijkpunt, bracht ik ook een bezoek aan een rendierkamp om meer te weten te komen over rendieren en de Sami. Rendierhouder Johan-Isak vertelde me er alles over.

rendierfarm Tromso

De oorspronkelijke bewoners van Noord-Scandinavië

Rendierhoeders waren de eerste bewoners van Noord-Scandinavië. De rendieren leefden aan de rand van de ijskap en met het einde van de laatste ijstijd trokken ze met het ijs terug, steeds verder naar het noorden. Rendierjagers trokken achter ze aan en werden zo de eerste bewoners van Scandinavië.

Drie groepen Sami

Eenmaal aangekomen in het land van de fjorden wisselde een deel van hen van ‘beroep’: ze werden vissers. Vissers-Sami zijn er nog maar weinig: ze leefden vaak intensief samen met de Noren en zijn hun Sami-tradities en -taalbeheersing over het algemeen kwijtgeraakt.

Ook is er een grote groep ‘verborgen’ Sami: ze hebben een ‘gewoon’ beroep en dragen ‘gewone’ kleding. Toch zijn ook uit deze groep steeds meer Sami hun taal en cultuur opnieuw aan het ontdekken en in stand aan het houden. Zo zijn er nu scholen waar de taal en ambachten worden onderwezen en wordt hun erfgoed beschermd.

De derde groep Sami zijn de rendierhoeders. Die zijn er tot op de dag van vandaag – al is het maar 2-3 procent van de totale Sami-bevolking. Ze leven in 4 landen (Noorwegen, Zweden, Finland en Rusland) en spreken niet één taal, maar meer dan 9 dialecten (met meer dan 300 woorden voor sneeuw).

Rendieren aaien en voeren

Ik heb geluk: van de rendieren die in de winter de sleden trekken maar die in de zomer vrij mogen rondlopen in de zomerweiden, zijn er een paar teruggekomen naar het kamp. Die mag ik voeren en wat is het leuk om ze van zo dichtbij te zien! Hoe schattig ze ook zijn, de bidos (rendiersoep) die ik voorgeschoteld krijg smaakt me ook prima.

rendierfarm Tromso

Sami-kleding

Johan-Isak vertelt graag iets over de traditionele kleding die hij draagt. Die wordt van oudsher gemaakt door de Sami-vrouwen, terwijl mannen zorgen voor de verwerking van harde materialen, zoals beenderen, hout en geweien, tot gebruiksvoorwerpen. De strepen op Sami-kleding geven aan uit welke streek iemand afkomstig is. Ronde of vierkante knopen geven aan of iemand wel of niet getrouwd is.

Het leven van een rendier

Johan-Isak vertelt uitgebreid over het leven van zijn rendieren, die zo’n 15 jaar oud kunnen worden. Per jaar leven ze 6 maanden in de zomerwei en 6 maanden in de winterwei. Deze weiden zijn geen eigendom van de Sami: ze hebben het gebruiksrecht ervan. In de winterwei kunnen rendieren goed graven naar voedsel onder de sneeuw. In het voorjaar valt hun gewei af. Als het zacht geworden is, eten de rendieren het op. Het zit namelijk vol mineralen. In de zomer eten de rendieren zich vol in de zomerweiden. Dat mag ook wel, wat in de bronsttijd kunnen mannetjesrendieren zo druk zijn met hun harem van 40-70 vrouwtjes, dat ze vergeten te eten.

Natuur als religie

Wat me erg aansprak, is wat Johan-Isak vertelde over sjamanisme: de natuur als religie. Rendierhoeders leven met de klok van de natuur. Ze geloven in de natuur, vragen de natuur of ze ergens mogen verblijven en danken de natuur voor wat ze uit de natuur verkrijgen. Ook al is Johan-Isak christen, het vertrouwen op en dankbaar zijn voor de natuur heeft hij geïntegreerd in zijn geloof.

Luisteren naar een echte joik

Tot slot heeft Johan-Isak nog een verrassing voor me in petto. De vorige keer dat ik met een rendierhoeder op pad was, wilde hij niet joiken voor de groep toeristen die hij meenam. Een joik is namelijk heel persoonlijk en staat voor een diep geworteld gevoel. Zo vertelde Johan-Isak dat hij als vanzelf begon te joiken toen hij bezig was met het maken van een hek. Het was een joik voor/over zijn land, zijn rendieren en zijn leven in het Hoge Noorden. En hij liet hem horen! Heel bijzonder vond ik dat, en begrijpelijk dat hij iedereen die erbij aanwezig was vroeg om er geen opnames van te maken. Daarvoor was dit een te intiem en persoonlijk moment.

Wil je ook op bezoek bij de Sami tijdens je bezoek aan Tromsø? Hier regel je het.

Uitstapje vanuit Tromso: Sommarøy en Bakkefjord

Voor een leuk uitstapje vanuit Tromso maak je een rondrit naar Sommarøy en Bakkefjord.

Geen eigen vervoer bij je? Ik vermoed dat deze excursie erg in de buurt komt.

Je komt dan bijvoorbeeld rekken tegen waarop skrei (vis) te drogen hangt, en natuurlijk van die schilderachtige rode huisjes. Toen ik aan het begin van de zomer in Tromsø was, lag er hier en daar nog nog sneeuw op de bergen en ijs op de meren.

Dagrit vanuit Tromso

Via Kaldfjord (koud fjord) en Kvaløya (walviseiland) rij je naar Sommarøya (zomereiland). Daar kun je prachtig zitten op het terras van hotel Sommarøy.

Dagrit vanuit Tromso

Ik at er een Noorse vissoep en maakte daarna een wandeling naar een van de nabijgelegen strandjes, die zo wit zijn dat ze tropisch aandoen. Ze bestaan namelijk niet uit zand, maar uit koraal. Vanaf die koraalstrandjes kun je een eiland zien liggen dat lijkt op de IJszeekathedraal in Tromsø. Er wordt nog over gediscussieerd of dit eiland inderdaad de inspiratiebron was voor de vorm van de kathedraal, of toch ijsschotsen.

Dagrit vanuit Tromso

Een andere fijne tussenstop is Profil Glass van Tove Ottesen in Bakkefjord, Hier kun je niet alleen glaskunst kopen (bijvoorbeeld van het noorderlicht), maar ook proeven van Tove’s Noorse wafels met brunost – de bruine Noorse kaas die wordt gemaakt van de gekarameliseerde wei van geitenkaas.

Dagrit vanuit Tromso

Als je via de zuidkant van Kvaløya weer terugrijdt naar Tromsø, kom je onderweg nog langs Straumen gård met blokhutten uit de 17e eeuw (aan de rechterkant van de weg). Aan de linkerkant van de weg kun je even verderop de Helleristningener bekijken: 2500-5000 jaar oude rotstekeningen bij een oversteekplaats voor rendieren. Ze stammen uit verschillende periodes en omdat het land hier nog steeds opveert nadat het in de ijstijden ineengeperst is door de ijskap, bevinden de oudste tekeningen zich niet onder-, maar bovenaan.

Dagrit vanuit Tromso

Andere uitstapjes vanuit Tromsø

Behalve de rendieren bezoeken kun je nog allerlei andere uitstapjes en activiteiten ondernemen vanuit Tromsø. Kijk maar:

Praktische informatie voor een stedentrip Tromsø

Heb je zin gekregen in een stedentrip Tromsø in de zomer of de winter? Dan vind je de volgende links misschien wel handig:

Voor een eerste indruk kun je mijn video over Noord-Noorwegen in de zomer bekijken:

Om te bewaren op Pinterest: 

Stedentrip Tromso
Ik werd uitgenodigd om deze stedentrip Tromsø te maken voor mijn blog. Meer informatie over samenwerkingen op mijn blog vind je in mijn disclaimer.

2 thoughts on “Stedentrip Tromsø: mooi in zomer en winter

  1. Jan Bastiaansen says:

    Prachtige blog Sandra! Ik ontmoette een Samenfamilie in Alta en heb ze in mijn hart gesloten! Ik vind hun leefwijze heel interessant en zal zeker terug gaan naar Finmark!

Leave a Reply

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *