Surfen op de Lofoten bij Lofoten Beach Camp

Surfen op de Lofoten bij Lofoten Beach Camp

Voor mij was het de eerste keer: überhaupt surfen, en dan ook nog eens surfen op de Lofoten. Ik vroeg me van tevoren wel een paar dingen af. Zou ik het wel kunnen? En zou het niet veel te koud zijn? Maar toen onze gids Vegeir vertelde dat hij samen met zijn 7-jarige dochter én zijn 70-jarige moeder surfles had gevolgd bij Lofoten Beach Camp en met succes een ‘Arctic surfer’ was geworden, kreeg ik er steeds meer zin in. En dus ging ik tijdens mijn vakantie op de Lofoten naar Lofoten Beach Camp voor een workshop surfen!

Over Lofoten Beach Camp

Meteen bij het parkeren dacht ik al: wat een leuke plek is dit zeg! Omdat we zelf altijd kamperen in Noorwegen, was de camping van Lofoten Beach Camp het eerste dat me opviel. Met die camping is het ook allemaal begonnen. Daarnaast surften eigenaar Per en zijn zoon zelf het hele jaar door op het prachtige strand waaraan de camping grenst.

camping op de Lofoten Lofoten Beach Camp

Californië boven de poolcirkel

Tot de kinderen van Per op het idee kwamen om meer met deze prachtige plek te doen. Dat was het begin van een enorme ontwikkeling van camping tot een stukje Californië boven de poolcirkel. Pers vrouw is architect en zij ontwierp het met een prijs bekroonde centrumgebouw, waarin je naar eigen inzicht een van de scherpe bergen van de Lofoten, een tent of de traditionele visrekken kunt zien.

camping op de Lofoten Lofoten Beach Camp

Je kunt hier surfen, kajakken, snorkelen, suppen, yoga doen, kamperen en binnenkort ook in de sauna zitten met uitzicht op zee. Voor de sporten die je hier kunt beoefenen, kun je ook les nemen of spullen huren.

Ik had enorm veel mazzel met het weer en behalve al die zonnestralen kwam ik in Lofoten Beach Camp de ene na de andere stralende lach tegen. Het sfeertje dat hier hangt is echt aanstekelijk relaxt en vrolijk. Ook binnen in het mooie centrumgebouw, waar je met zicht op zee ‘beach food’ kunt eten.

Surfen op de Lofoten bij Lofoten Beach Camp

Surfen boven de poolcirkel

Maar surfen op de Lofoten – boven de poolcirkel dus – wil je dat eigenlijk wel? Is het water daar niet veel te koud voor? Ja, het water was nog koud. Het voorjaar was dit jaar lang koud gebleven, dus echt kans om op te warmen was er nog niet geweest. Maar, werd mij beloofd, de wetsuits die je aan krijgt zijn zo warm, dat je het eerder te warm zult hebben dan te koud. Ik vond het van tevoren lastig te geloven, maar het klopte. Ik kreeg een wetsuit met capuchon, schoenen en wanten aan en al gauw kreeg ik het flink warm.

Instructies op het strand

Eerst kregen we instructies en gingen we wat oefenen op het droge. We kregen te horen waarom dit strand zo perfect is om te (leren) surfen: er zijn geen gevaarlijke stromingen en als je valt, val je op zand en niet op rotsen. En de golven natuurlijk, die zijn ideaal.

Dus, wat moesten we doen? Eerst moesten we met onze surfplank een stukje de zee in lopen/zwemmen. Eenmaal daar aangekomen, konden we op onze surfplank gaan liggen. Daarbij was het belangrijk om niet te ver naar voren of naar achteren te gaan liggen, want dan kun je met plank en al voorover duiken of kan de surfplank onder je vandaan schieten.

Surfen op de Lofoten bij Lofoten Beach Camp

Lig je eenmaal goed, dat kijk je af en toe achterom of er een goede golf aankomt. Wanneer dat gebeurt, ga je peddelen met je handen om de golf te ‘pakken’ en zodra dat lukt, kun je op de vaart van de golf meesurfen. En zo kom je uiteindelijk weer uit op het strand.

Surfen op de Lofoten bij Lofoten Beach Camp
Foto: Hugo van Drie, Nordic

Dat ging best goed! En nog steeds had ik het helemaal niet koud. Integendeel, want elke keer je surfplank mee terug in zee trekken en duwen, en op volle kracht meepeddelen als er een goede golf aan komt, daar krijg je het best warm van!

Van liggen naar staan

We gingen weer even met de hele groep het strand op, want het was tijd voor de volgende stap. Als je een goede golf te pakken hebt, dan kun je namelijk in één snelle beweging van liggen naar staan gaan. De instructeurs deden het voor alsof het heel makkelijk was, maar de eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het mij iets minder makkelijk af ging. Toch had ik het de rest van de les prima naar mijn zin, want ook zittend kon ik heel fijn meedrijven met de golven en intussen ook nog genieten van de prachtige omgeving waarop ik me bevond.

Surfen op de Lofoten bij Lofoten Beach Camp
Foto: Hugo van Drie, Nordic

Na afloop van de les was ik heerlijk moe, voldaan en rozig na deze fijne dag in Lofoten Beach Camp. Net zoals op veel andere dagen tijdens mijn vakantie op de Lofoten sliep ik weer als een roos, zonder er last van te hebben dat het in juni ‘s nachts niet donker wordt hier in Noord-Noorwegen.

Ook surfen op de Lofoten?

Wil je ook surfen op de Lofoten? Je vindt alle informatie over de mogelijkheden op de website van Lofoten Beach Camp. Maar als je net als ik met Scandinaviëspecialist Nordic naar de Lofoten gaat, kun je tegelijkertijd met je reis en verblijf ook meteen verschillende activiteiten regelen. Bovendien heb je heel veel informatie over je reis en deze mooie bestemming altijd bij de hand in de Vamoos-app. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

Meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

En had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien? (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reisvideo’s, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.