Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Terug in de tijd in Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Tijdens mijn vakantie op de Lofoten bracht ik een bezoek aan Vikingmuseum Lofotr in Borg. Dit is een uitgebreid museum met een binnen- en een buitengedeelte en volop gelegenheid om leuke activiteiten met een Vikingthema te ondernemen. Leuk dus voor als je met kinderen op de Lofoten bent – maar ook als volwassene met een interesse voor de geschiedenis van de Lofoten, Noorwegen en Scandinavië. Maak kennis met de Vikingen in Lofotr en zie, hoor, ruik en proef hoe het leven van de Vikingen was.

Het Vikingmuseum

Ik begon mijn bezoek met een wandeling door het binnengedeelte van het museum. Hier trok als eerste een tractor mijn aandacht. Wat doet een (min of meer) moderne tractor in een Vikingmuseum? Dat heeft te maken met de manier waarop dit museum tot stand is gekomen. Het begon allemaal toen een boer tijdens het ploegen glas vond, dat uit de tijd van de Vikingen bleek te komen.

Dat was niet helemaal een verrassing, want Vestvågøya (een van de eilanden van de Lofoten) is al heel lang agrarisch gebied en er zijn veel monumenten uit de steen- en ijzertijd en overblijfselen van de Vikingtijd te vinden. Maar dit bleek wel een hele bijzondere vondst: bij opgravingen werd een enorm Vikinglanghuis aangetroffen.

Binnenkort zou ik het met eigen ogen kunnen bekijken. Maar eerst liep ik nog wat rond in de tentoonstellingsruimte, waar allerlei interessante vondsten tentoongesteld worden. Ook is er een film over het Vikinglanghuis te zien, met een kleine disclaimer van onze gids: de film is deels op feiten gebaseerd en deels gedramatiseerd met behulp van wat fantasie.

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Naar het Vikinglanghuis

Na de film liep ik het moderne hoofdgebouw uit en het pad op richting het gereconstrueerde langhuis. Op de oorspronkelijke vindplaats is de fundering gemarkeerd. Ook is hier het verblijf van de wilde zwijnen, een van de diersoorten die je in het openluchtmuseum tegenkomt en die de Vikingen ook hielden op hun boerderij. Verder kun je wilde schapen, Nordland-paarden en Nordland-koeien tegenkomen op het terrein van het Vikingmuseum.

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Het is indrukwekkend hoe groot het Vikinglanghuis is. Het heeft meerdere vertrekken: een woon- en slaapgedeelte, een feestzaal die waarschijnlijk ook een bestuurlijke en religieuze functie had, en een gedeelte om binnen dieren te kunnen houden. Ooit, ergens tussen 500 en 900 na Christus, woonde hier een Vikinghoofdman. Nu ‘wonen’ er medewerkers van het museum, die het leven van de Vikingen zo goed mogelijk naleven.

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Varen met een Vikingschip

Tijd voor een wandelingetje. Op ongeveer een kwartier lopen van het Vikinglanghuis ligt namelijk een Vikingschip aangemeerd. In het zomerseizoen kun je (als het weer het toelaat) zelf op meezeilen of -roeien tijdens je bezoek aan het Vikingmuseum. Het zeil van het schip op het meer is een prachtig gezicht, dat we al hadden gezien toen we richting het museum reden. In het voor- en najaar vaart het schip niet, maar kun je het wel komen bewonderen in de haven.

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Activiteiten in Lofotr

Vlak bij de haven kun je ook nog wat leuke Vikingactiviteiten uitproberen, waarbij je onder andere je test hoe goed je je evenwicht kunt bewaren en hoe lenig je bent. Behalve de activiteiten die je zelfstandig kunt doen, is er ook nog boogschieten en bijlwerpen, waarbij een Viking uitleg geeft en kijkt hoe goed het lukt.  

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten
Mevrouw Viking legt uit hoe je het beste een bijl kunt gooien

Vikinglunch

Na een tijdje oefenen en een paar treffers liep ik terug naar het Vikinglanghuis. Het was inmiddels lunchtijd en ik lustte wel wat! Het kwam dan ook goed uit dat je in het zomerseizoen in het langhuis kunt aanschuiven aan de lange tafels voor een Vikinglunch.

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

De Vikingen kookten boven open vuur gerechten met bijvoorbeeld vis, wild en vlees van hun boerderijdieren. Andere ingrediënten waren onder andere granen, zuivel, uien, kool, rapen, kruiden en brandnetel. Voor mij schafte de pot soep met lamsvlees van de Lofoten en zure room, brood en een glas mede.

Vikingmuseum Lofotr op de Lofoten

Jaarlijks Vikingfestival

In augustus vindt in het Lofotr Vikingmuseum het jaarlijkse Vikingfestival plaats. Dan komen er vijf dagen lang ‘Vikingen’ uit Noorwegen en daarbuiten bij elkaar voor een Vikingmarkt, optredens, re-enactment van gevechten en wedstrijden. Het festival vindt plaats bij de haven, waar een compleet Vikingkamp wordt opgezet.

Ook naar Vikingmuseum Lofotr?

Alle openingstijden en andere informatie over dit museum in Borg (ten noorden van Leknes) vind je op de website van Vikingmuseum Lofotr.

Ik bezocht het museum zelf tijdens een reis naar de Lofoten van Scandinaviëspecialist Nordic. Ik kreeg de informatie over dit museum als een van de vele tips die je meekrijgt als je met Nordic naar Scandinavië reist. Sommige tips vind je al op de website van Nordic, andere staan in de Vamoos-app waarin ook al je reisgegevens staan, zodat je ze bij de hand hebt tijdens je vakantie. Handig! Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

Meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

En had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien?

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.