noorwegen hurtigruten

Varen met de Hurtigruten: urenlang genieten van noorderlicht en zonsopgang

Tijdens mijn rondreis Noord-Noorwegen sliep ik één nacht op de Hurtigruten. Wat ik me daar vooral van herinner, zijn de prachtige uitzichten – op het noorderlicht en de bijna eindeloze zonsopgang. Het was bar koud aan dek, maar ik kon gewoon niet binnen blijven. Eigenlijk heb ik er nog steeds geen woorden voor. Gelukkig heb ik er wel foto’s van.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

Comfortabele hut

Ik had de vorige nacht doorgebracht in Camp Tamok en geslapen in een lavvu. Er was geen stromend water: ik had mijn tanden gepoetst met wat gesmolten sneeuw en voor de grote en kleine boodschap was er een droogtoilet. Door de kou had ik geslapen in mijn kleren en in mijn haren hing de lucht van het kampvuur. Een mooie ervaring, maar toen ik in Tromsø aan boord ging van de Nordnorge, keek ik wel uit naar een fijn bed en een warme douche. Die vond ik dan ook aan boord. Ik was nog nooit op zo’n schip geweest, maar het viel me enorm mee hoeveel ruimte ik in de hut had. Een eigen toilet en douche vond ik al helemaal luxe. Gauw deed ik mijn naar het buitenleven ruikende kleren uit en stapte de douche in…

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen
Uitzicht op Tromsø vanuit mijn hut

Noorderlicht!

Precies op dat moment klonk er een omroepbericht door mijn hut. “Dames en heren, als u nu aan dek gaat, kunt u daar het noorderlicht zien.” Waaaat! Ik had het noorderlicht nog nooit gezien, dus ik zette die douche maar weer gauw uit mijn hoofd. Hup, al mijn warme kleren aan en naar buiten. Door de gure wind lieten de deuren naar het buitendek zich bijna niet openen. Toen stond ik – tot mijn verbazing – alleen aan de reling. En daar was het. Mijn eerste noorderlicht ooit. Vergeef me mijn belabberde foto, ik had geen idee wat ik moest doen. En eerlijk gezegd wilde ik ook alleen maar naar dat prachtige licht kijken en geen tijd verspillen aan prutsen met de instellingen van mijn camera. Een volgende keer zal ik zorgen dat ik beter voorbereid ben.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

Diner en wat deining

Ik weet niet meer hoe lang ik daar heb gestaan. Maar uiteindelijk ben ik toch maar gaan dineren. Daarna werden mijn ogen al snel klein van al die outdoor-ervaringen die Noord-Noorwegen me tot nu toe had gebracht. Ik ging mijn bed in. Een paar keer werd ik wakker en voelde dat er best wel wat deining was. Ik nam voor de zekerheid een tabletje tegen reisziekte en sliep heerlijk verder.

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

Betoverende zonsopkomst

Zodra ik de volgende dag wakker werd, wilde ik eigenlijk alweer naar buiten. Ik kleedde me warm aan – deze keer wel fris gedouched – en vocht weer even met de wind om de deur open te krijgen. Buiten trof ik een landschap aan van besneeuwde, afgeplatte bergen met daarover het roze schijnsel van de opkomende zon.

Alweer stond ik ademloos te kijken.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

Ik weet niet hoeveel rondjes ik heb gelopen over het buitendek.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

Even ging ik naar binnen – in de panoramalounge kun je immers ook prima naar buiten kijken. Precies op dat moment passeerden we een tegenligger van de Hurtigruten. De schepen begroetten elkaar met de scheepshoorn.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

Maar ik kon niet wegblijven van het buitendek. Ik wilde dicht bij het landschap zijn.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

En de kou voelen, want die hoorde er nu eenmaal ook bij.

Met de Hurtigruten varen langs de kust van Noorwegen

Ontbijt en aankomst in Honningsvåg

Na al dat rondlopen had ik nog net tijd om even te ontbijten. Al gauw legden we aan in Honningsvåg, waar ik de Nordnorge alweer zou verlaten. Mijn eerste kennismaking met de Hurtigruten was geweldig geweest. Ik denk dat ik me geen moment zou vervelen tijdens een langere reis langs de kust van Noord-Noorwegen. De route van Bergen naar Kirkenes (en/of terug) is ongetwijfeld zowel in de zomer als in de winter prachtig.

Hier vind je verschillende reizen met de Hurtigruten

Ik maakte deze reis naar Noord-Noorwegen in samenwerking met Visit Norway.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

6 reacties

 1. Hoi Sandra,

  Wat een geweldige foto’s en blog van een mooie cruise! Deze cruise staat al heel lang op mijn lijstje. Hopelijk komt het er een keer van 🙂

  Mooie website heb je ook zeer zeker. Mijn complimenten!

  Groetjes Eveline Koole

 2. Wij hebben de reis Bergen-Kirkenes-Bergen gedaan met de Hurtigruten. ZEVEN AVONDEN Noorderlicht gehad! Halve nachten buiten gestaan om te genieten! Op de terugreis konden we het Noorderlicht uit ons raam zien. Dus wat warmer zo binnen. Ik herken mezelf helemaal in jouw verhaal!

 3. Wij hebben zowel de zomer als de wintervariant kunnen varen. Een woord: prachtig!!!!
  Midzomernacht, waarbij het niet donker wordt; donkere wintereis met relatief weinig daglicht, maar gecompenseerd door prachtig noorderlicht.
  De bootreis was een hele fijne ervaring, goed verzorgd, lekker ontspannen en enorm veel genieten van de zee, de landschappen en de bezoekjes aan stadjes op de diverse aanlegplaatsen.

 4. Oh dan hebben we wat om naar uit te kijken. Dankzij jouw site, weet ik ook wat ik ongeveer mee moet nemen. Veel warme kleding dus, en goede crème.
  Wij vliegen naar Oslo, dan met de trein naar Bergen, daar aan boord. Eind December.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.