reisgids vesteralen

Druk op de Lofoten? Volg deze reisgids naar de Vesterålen

Overtoerisme is op steeds meer plekken een realiteit – zelfs in het uitgestrekte Noorwegen. Op de populairste plekken kan het ook daar in het hoogseizoen behoorlijk druk worden. De eilandengroep de Lofoten is zo’n populaire plek – en ook wel onweerstaanbaar mooi natuurlijk. Maar wist je dat vlak boven de Lofoten nog een schitterende eilandengroep ligt? De Vesterålen zijn een uitstekend en minder druk bezocht alternatief. De reisgids Vesterålen van Fred Geers wijst je de weg.

Mijn ervaring met de Vesterålen

Zelf ben ik nog maar één keer op de Vesterålen geweest. Tijdens deze rondreis door Noord-Noorwegen overnachtte ik in Andenes (op het eiland Andøya) en ging ik daar op walvissafari.

Walvissafari Andenes

Vervolgens maakte ik vanuit Ringstad (op het eiland Langøya) een mooie vogelexcursie op een fjord.

Huset pa Yttersiden, Ringstad

De schoonheid van de natuur op de Vesterålen maakte een diepe indruk op me.

Reisgids over de Vesterålen

De herinnering aan die overweldigende natuur kwam weer helemaal terug toen ik de nieuwe reisgids over de Vesterålen van Fred Geers doorbladerde. Hierin las ik dat in Nederland de Vesterålen veel minder bekend zijn dan de Lofoten, maar dat de Noren ze vaak in één adem noemen. Dat geloof ik meteen: de Vesterålen hebben net zo goed een ruige natuur en bijzonder mooi licht te bieden – en dus nog wat meer rust.

Mooiste wegen, stranden en waterervaringen

De Odyssee reisgids Vesterålen geeft praktische tips op het gebied van de mooiste wegen (voor autoritten maar ook met de fiets), de mooiste stranden en de mooiste waterervaringen (zoals varen met de Hurtigruten). De wandelingen in de gids zijn makkelijk te herkennen aan het pictogram met twee voetstappen.

Wat me erg aansprak aan deze gids – net als aan de eerdere Odyssee-reisgidsen die ik las over Spitsbergen en de Faeröer – zijn de vele weetjes die de schrijver toevoegt aan de praktische informatie. Ik vind het nu eenmaal erg leuk om bijvoorbeeld te weten wat een naam (of dat nu de Noorse of de Samische is) van een eiland betekent, of wat voor geschiedenis een mooie plek achter zich heeft liggen. Gelukkig voorziet ook deze reisgids over de Vesterålen hier weer ruimschoots in. Ook over dieren en geologie weet de auteur veel te vertellen.

Ik vind die kennis persoonlijk echt iets toevoegen aan mijn reisbeleving. Dit vind ik ook het voordeel van een reisgids over een specifieke regio in plaats van over een heel land: er wordt toch dieper op die plek ingegaan en zo kom je er veel meer over te weten.

De verschillende eilanden

Het boek begint met een omschrijving van het grootste eiland: Hinnøya. Dit eiland is na Spitsbergen het grootste eiland van Noorwegen. Het is ook het eiland met de meeste bewoners. Als je tijdens je vakantie op de Vesterålen toch een beetje onder de mensen wilt zijn, moet je dus vooral hier zijn. Harstad is de grootste stad.

Hierna komen de eilanden Langøya, Hadseløya en Andøya aan bod. Dat laatste eiland is het noordelijkste eiland van de Vesterålen en was voor mij de eerste kennismaking met deze eilandengroep, omdat ik voor mijn rondreis Noord-Noorwegen eerst naar Tromsø was gevlogen en dus vanuit het noorden op de eilanden aankwam (per veerboot).

Veerboot naar Andenes

Extra informatie

Na de beschrijving van deze eilanden volgt nog een deel met extra informatie over landschap en bevolking, flora en fauna, economie, cultuur en geschiedenis van de eilanden. Deze informatie vormt een goede aanvulling op de weetjes die al bij de verschillende plekken op de Vesterålen zijn gedeeld. Tot slot is er nog een praktisch gedeelte met informatie over bijvoorbeeld eten en drinken en reizen naar en op de Vesterålen. Bij mij komt het er in de praktijk meestal op neer dat ik het aparte deel met extra informatie in de voorbereiding van mijn bezoek lees (of soms juist na afloop), en de weetjes bij de locatie zelf ook echt terwijl ik er ben.

Kies jij ook voor de Vesterålen tijdens je vakantie in Noord-Noorwegen? De reisgids Vesterålen is hier verkrijgbaar.

reisgids Vesteralen

Ik kreeg deze reisgids toegestuurd voor een review op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.