wandelen bij Henningsvaer op de Lofoten

Wandelen op de Lofoten naar de mooiste uitkijkpunten

Of je een beetje mooi kunt wandelen op de Lofoten? Zeker wel! Je kunt bijvoorbeeld wat slenteren door leuke dorpjes op de Lofoten, maar je kunt er ook voor kiezen om een strandwandeling te maken of een van de bergen te beklimmen voor een prachtig uitzicht op de omgeving. Hieronder vertel ik welke wandelingen ik zelf maakte tijdens mijn vakantie op de Lofoten en welke wandelingen op de Lofoten ik nog meer tegenkwam. Heb jij nog tips voor mij?

Wandelen vanuit Kabelvåg/Svolvaer: Glomtinden

De eerste wandeling die ik maakte op de Lofoten, was die naar de top van de Glomtinden, vlak bij Kabelvåg en ook niet ver van Svolvaer. Je kunt deze wandeling op verschillende plekken starten. In Google Maps zie ik bijvoorbeeld een ‘Start Hiking Trail Glomtinden – East Ascent’ staan aan de Kalleveien, en een ‘Glomtinden Hiking Trail Start’ bij het meer Rørvikvatnet.

Zelf parkeerde ik op een kleine parkeerplaats bij Hopsvatnet, vanuit Svolvaer en Kabelvåg gezien net voor de tunnel (Rørvikskartullenen). Vanaf daar volgde ik eerst de oude gravelweg, die in een bocht naar links loopt. Langs de weg lag hier en daar nog wat sneeuw. Na een tijdje kom je dan vanzelf aan de linkerhand het wandelpad tegen, dat toen ik er was ook was gemarkeerd met een steenmannetje. Vanaf daar loop je over een rotsachtig pad omhoog.

Wandelen op de Lofoten naar de Glomtinden

Hoe hoger je komt, hoe minder duidelijk het pad te zien is en hoe meer je gewoon je eigen weg zoekt over de rotsachtige berghelling. Ondanks het bewolkte weer was het uitzicht fantastisch. De wolkenflarden die de hele tijd langs dreven, maakten het ook bijzonder.

Wandelen op de Lofoten naar de Glomtinden

Je kon nog verder klimmen naar de eigenlijke top, maar ik hield het bij dit uitkijkpunt. Volgens mijn sporthorloge was het ruim 7 km heen en terug en legde ik daarbij een hoogteverschil van een kleine 350 m meter af. Ik deed er ongeveer 1,5 uur over.

Wandelen vanuit Reine: Reinebringen

Vanuit Reine maakte ik een hele bijzondere wandeling: die naar de Reinebringen. Hiervoor wandelde ik eerst ongeveer 1,5 km vanuit het dorpje Reine, de brug over en links langs de tunnel naar het beginpunt. Er staan bordjes vanuit Reine naar de Reinebringen met de richting en de afstand erop.

Omdat ik in juni op de Lofoten was en de zon die hele maand niet onderging, maakte ik deze wandeling rond middernacht. De zon gaat dan wel niet onder, maar staat wel lager en dat kan mooie plaatjes opleveren. Ik vertrok rond 22.45 uur vanuit Reine en was om ongeveer 23.00 uur onder aan de berg. Hier begint het pas goed…

Wandelen op de Lofoten naar de Reinebringen

De Reinebringen beklimmen betekent namelijk dat je een trap van 1978 treden op moet lopen om een hoogteverschil van ongeveer 450 meter te overbruggen. De afstand is niet zo groot (1,1 km), maar de inspanning best wel. Ik deed het op een rustig tempo en met regelmatige pauzes.

Wandelen op de Lofoten naar de Reinebringen

Af en toe staat er op een traptrede bij de hoeveelste trede je bent. Dat helpt!

Wandelen op de Lofoten naar de Reinebringen

Je moet hier geen hoogtevrees hebben, want als je achterom kijkt, is het best steil en hoog. En ook boven is goed te zien hoeveel hoogtemeters je hebt gemaakt vanuit het dorpje beneden.

Wandelen op de Lofoten naar de Reinebringen

Helaas raakte de batterij van mijn sporthorloge leeg, maar volgens mij was ik rond 00.30 boven. Tenminste – je kon nog hoger, maar ik vond dit punt mooi genoeg (opnieuw ondanks de wolken).

Volgens het bord onder aan de trap duurt de wandeling 2-4 uur. De wandeling naar de Reinebringen is veilig te lopen in de zomer en wordt afgeraden in de winter. In het voor- en najaar kun je te beste ter plekke informeren naar de actuele omstandigheden. Deze Facebook-pagina houdt je ook op de hoogte van de actuele situatie op het pad.

Wandelen vanuit Henningsvaer: Festvågtinden

Aan het einde van mijn week op de Lofoten was het weer compleet omgeslagen. Het was weer voor korte broeken en T-shirts, voor zonnebrandcrème én voor een laatste wandeling, deze keer bij stralend blauwe lucht zodat ik lekker ver kon kijken. Ik ging vanuit Henningsvaer de Festvågtinden beklimmen. Je vindt het startpunt van deze wandeling in Google Maps als Tursti Festvagtind en aan weerszijden van deze plek zijn parkeerplaatsen direct langs de weg te vinden.

Aan het begin van de wandeling staat een ruïne van een oud gebouw. Al vrij snel is het wandelpad wat lastig te vinden en loop je min of meer je eigen route over een rotsachtige helling.

wandelen bij Henningsvaer op de Lofoten
De wandeling gaat steil omhoog

Toch kan het bijna niet missen, want je loopt min of meer recht op de bovenkant van deze helling af. Eenmaal bovenaan kun je kiezen: linksaf naar de echte top of rechtsaf naar een lager uitlijkpunt. Ik koos voor het laatste. Maar eerst pauzeerde ik bij het meertje. Ik hield het bij pootje baden, maar je kunt hier ook een lekkere frisse duik nemen als het net zulk mooi weer is als toen ik er was.

wandelen bij Henningsvaer op de Lofoten

Daarna ging ik dus (vanaf de kant waar ik vandaan was gekomen) rechtsaf richting het lagere uitkijkpunt. En wauw, wat was het weer mooi! Ik hou ervan hoe op de Lofoten zich altijd bergen tegen de horizon lijken af te tekenen.

wandelen bij Henningsvaer op de Lofoten

Ook Henningsvaer kun je vanaf hier goed zien liggen – inclusief het voetbalveld dat beroemd is omdat het bijna helemaal omsloten wordt door water en daardoor vaak op foto’s te zien is.

wandelen bij Henningsvaer op de Lofoten
Trots dat ik weer boven ben gekomen

Meer wandelingen op de Lofoten

De drie wandelingen die ik maakte zijn natuurlijk maar enkele voorbeelden van waar je allemaal kunt wandelen op de Lofoten. Hieronder vind je nog een paar ideeën

Zoals je ziet, zitten er pittige klimmen bij die niet voor iedereen weggelegd zijn, maar ook vlakke strandwandelingen die voor meer mensen te doen zijn. Ik ben zelf geen echte bergbeklimmer, maar ik zou zeker nog wel eens wat meer willen gaan wandelen op de Lofoten!

Tips voor jouw wandelingen op de Lofoten

Tot slot nog wat tips voor als je gaat wandelen op de Lofoten.

Ten eerste: stevige schoenen. De wandelpaden op de Lofoten zijn vaak wat minder gebaande paden dan we in Nederland gewend zijn. Vaak komt er ook wel wat klimmen over rotsen of waden door een modderig stukje bij kijken. Zolen met een goed profiel zorgen ervoor dat je niet uitglijdt op gladde stukken, zoals afgesleten rotsen of zanderige hellingen. Zelf vind ik het prettig om wat hogere wandelschoenen te dragen, voor wat extra steun rondom de enkels bij het balanceren op losse stenen. Ook komen er dan minder snel steentjes in je schoen.

Het weer op de Lofoten kan snel omslaan en ook de plek waar je je bevindt kan veel uitmaken voor de gevoelstemperatuur. Het is dan ook verstandig om goede winddichte en waterdichte kleding mee te nemen, ook als het rustig weer is. Op grotere hoogte kan de wind toch opeens veel frisser aanvoelen. Een muts en eventueel een paar handschoenen meenemen kan ik je ook zeker aanraden. Het sleutelwoord is: kleed je in laagjes, zodat je altijd iets uit of aan kunt trekken als de temperatuur of je activiteitsniveau verandert.

Aan de andere kant kan het opeens schitterend weer worden op de Lofoten, zoals de laatste twee dagen van mijn reis naar de Lofoten. Zonnebrandcrème is dan ook geen overbodige luxe. Ik zou zeggen zelfs als het bewolkt is, want op de eerste bewolkte dagen eindigde ik de dagen toch steevast met rode konen van al dat buiten zijn. Misschien wil je ook een zonnebril en/of een pet meenemen.

Oh ja: neem ook zeker wat te eten en drinken mee, voor als je dorst krijgt of na een tijdje lopen wel wat extra energie kunt gebruiken.

Tot slot kan het dus handig zijn om zwemkleding en een compacte handdoek mee te nemen, voor als je na een pittige klim een verkoelend meertje tegenkomt of je wandeling eindigt op een strand. Er bestaan zelfs schoenen en broeken die zo gemaakt zijn, dat je ermee kunt wandelen en zwemmen – die drogen supersnel. Die moet ik ook eens gaan proberen.

Ook wandelen op de Lofoten?

Meer tips voor wandelen op de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten. En als je net als ik met Scandinaviëspecialist Nordic naar de Lofoten reist, kunnen de travel designers van Nordic je ook goed adviseren. Zij gaan namelijk zelf ook regelmatig op verkenningsreis op de bestemmingen van Nordic, zodat ze uit eigen ervaring tips kunnen geven. Er staan ook wandeltips in de Vamoos-app waarin Nordic alle belangrijke informatie voor je reis bij elkaar zet. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

Had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien? (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reisvideo’s, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.