rendier slee

Doen tijdens de winter in Noord-Noorwegen: beleef Noors Lapland

Alweer een paar jaar geleden was ik in de winter in Noord-Noorwegen en dat was onvergetelijk! Noors Lapland is magisch in de winter en er is van alles te doen – van stedentripjes tot outdoor activiteiten. Welke van onderstaande activiteiten zou jij het liefste gaan doen tijdens een wintervakantie in Noord-Noorwegen?

Voor een skivakantie in Noorwegen zet ik wat skiresorts en de voor- en nadelen van wintersport in Noorwegen voor je op een rij in deze blogpost over wintersport in Noorwegen.

1. Winterse stedentrips in Noord-Noorwegen

Oslo is niet de enige stad in Noorwegen… Tijdens mijn reis naar winters Noord-Noorwegen bezocht ik Tromsø en het uitzicht boven aan de kabelbaan is echt prachtig.

Tromso in de winter

Daarnaast bezocht ik tijdens mijn bezoek aan Noors Lapland de stad Alta en enkele bezienswaardigheden in de buurt. Meer over Tromsø  lees je in deze blogpost over Tromsø in zomer en winter. Wat ik in Alta zag, vertel ik in deze blogpost over Alta.

De complete route van mijn winterse rondreis Noord-Noorwegen vind je hier

2. Slapen in een ijshotel

Vlak bij Alta wordt elk jaar een prachtig ijshotel opgebouwd. Zelf heb ik er niet geslapen, maar ik mocht er wel een avondje rondkijken. Je weet niet wat je ziet! Overal staan ijssculpturen en de bedden van ijs zien er dankzij de rendiervellen verbazingwekkend comfortabel uit. Ook kun je een drankje uit een ‘glas’ van ijs drinken in de bar en heerlijk eten in het naastgelegen restaurant. Meer over het ijshotel bij Alta lees je in deze blogpost.

3. Het noorderlicht zien

Heel Noord-Noorwegen staat bekend om de gunstige omstandigheden om de magische groene gloed te zien te krijgen. Tijdens mijn reis naar winters Noord-Noorwegen zag ik het bijna elke avond! Meer over de beste plekken en periode om het noorderlicht te zien, lees je in deze blogpost over het noorderlicht. Ik deed ook nog een poging om het noorderlicht (zonder statief of de kennis van een echte fotograaf) te fotograferen. Ik weet dat het geen topfoto’s zijn, maar voor mij vormen ze een herinnering aan avonden die je zonder overdrijven magisch kunt noemen.

4. Meer te weten komen over de Sami

Echt een aanrader als je geïnteresseerd bent in de cultuur van de Sami. Ik verbleef in Camp Tamok, waar ik sliep in een traditionele lavvu en luisterde naar Roar die vertelde over zijn leven met de rendieren. Ook proefde ik er traditionele Sami-gerechten.

5. Op rendiersledetocht

Daarna nam hij ons mee op een rendiersledetocht en dat was bijna een meditatieve ervaring. Glijden door een sneeuwlandschap met als enige geluid het geklingel van de rendierbellen… Dit zou ik elke winter wel willen meemaken.

6. Op hondensledetocht

Dat gold niet voor de huskysledetocht die ik in Noord-Noorwegen maakte, want die vond ik best heftig. Ik moest meteen mennen en had het best moeilijk met de enorme kracht van die beesten! Wel een unieke ervaring natuurlijk – je leest er meer over in deze blogpost. Tijdens mijn volgende huskysledetocht merkte ik dat het ook best relaxt kan. Lees hier over onze hondensledetocht waarbij we als gezin alleen maar hoefden te zitten.

7. Sneeuwschoenwandelen

Heel wat rustiger ging het eraan toe tijdens mijn eerste sneeuwschoenwandeling. Hiermee kom je op de echte ongerepte plekjes en vind je bijzondere sporen van dieren. Ik moet zeggen dat ik het lopen door de diepe sneeuw nog behoorlijk inspannend vond, maar ik zou het zeker nog een keer willen doen.

sneeuwschoenwandelen in Noorwegen
Foto: Jonathan Vandevoorde

8. Koningskrab eten

Of ik even een reusachtige krab wilde vasthouden waarover net was verteld dat hij met zijn scharen zo een vinger zou kunnen afknippen…? Tuurlijk! Je kunt deze gigantische beesten tussen oktober en januari zelf komen vangen als je wilt. Daar heb ik geen ervaring mee, maar ik weet wel dat ze heerlijk smaken.

Koningskrab eten in Noorwegen

9. Varen met de Hurtigruten

Zelf stond ik met tranen in mijn ogen aan dek tijdens mijn tocht met de Hurtigruten van Tromsø naar Honningsvåg. Deels door de snijdende koude wind, maar vooral door het indrukwekkende, woeste landschap. Als je wilt, kun je via de telefoon in je hut meldingen ontvangen als het noorderlicht is gespot. Maar ook het licht als de zon ‘s morgens opkomt boven de besneeuwde kust is sprookjesachtig. Hier lees je meer over mijn tocht met de Hurtigruten.

10. Sneeuwscootertocht maken

Zelf ben ik niet zo’n snelheidsduivel, maar voor een echte adrenalinestoot kun je in dit sneeuwlandschap natuurlijk ook hoge snelheden behalen met een sneeuwscooter. Zelf deed ik dit niet in Noors Lapland, maar maakte inmiddels wel een sneeuwscooterrit tijdens onze wintersport in Zweden.

Tromsø is voor veel van deze activiteiten een handige uitvalsbasis. Zelf regelen? Dan is dit een handige website.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

  1. Dit ziet er geweldig uit! Die rendieren, wauw! Wij zijn niet van die wintersporters, maar een wintervakantie vinden we wél heel leuk. Noorwegen gaan we zeker onthouden. Wat is jouw ervaring met de weinige uren daglicht?

    • Ik ben een keer in februari in Noors Lapland geweest, een keer half december in Umea (Zweden) en een keer in januari in Helsinki. Elke keer viel het me erg mee. Je stelt je er toch op in, past je activiteiten erop aan en juist rond zonsop- en ondergang kan het licht zo mooi zijn!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.