Wintersport in Noorwegen: je zit zó in de sneeuw van Trysil

Met de komst van het vliegveld Scandinavian Mountains Airport op de grens van Noorwegen en Zweden is wintersport in Noorwegen een stuk makkelijker bereikbaar geworden. Trysil, het grootste skiresort van Noorwegen, ligt namelijk op maar zo’n 40 minuten rijden van Scandinavian Mountains Airport. Hier bij BBI Travel kun je een rechtstreekse vlucht ernaartoe boeken vanuit Amsterdam of Groningen (en meteen je accommodatie en gave excursies erbij boeken ook nog). Zelf vloog ik vanaf Groningen, want omdat beide vliegvelden lekker compact zijn, ben je dan zowel op Groningen Airport Eelde als op Scandinavian Mountains Airport heel weinig tijd kwijt. Zo sta je dus heel snel in de sneeuw van het Noorse wintersportgebied Trysil. Extra leuk: ik zat in het vliegtuig met Robert ten Brink, want die was onderweg naar Trysil voor de opnames van All you need is love! En je weet dat hij altijd de mooiste plekjes uitzoekt voor AYNIL, dus dat zegt al genoeg over hoe mooi Trysil is misschien.

Skiën in Trysil

Zoals ik al schreef, is Trysil het grootste wintersportgebied in Noorwegen. Het bestaat uit verschillende gedeeltes, die allemaal met elkaar verbonden zijn door middel van liften en de regelmatig rijdende skibus:

  • Turistsenter ligt aan de zuidkant en heeft lange, brede pistes op alle niveaus, plus een kindergedeelte met eenvoudige hellingen, sleepliften en lopende banden. Er is een helling waar je je eigen tijd kunt opnemen, een sleeheuvel en je vindt hier ook het groene sneeuwpark van Turistsenter. Daarnaast heeft Trysil Turistsenter nog twee sneeuwparken: een blauw sneeuwpark en het grote sneeuwpark met rode en zwarte sprongen. Onderaan wacht de grootste sprong van Trysil: Night’n. In totaal heeft Trysil maar liefst zeven sneeuwparken.
  • Høyfjellssenter ligt aan de noordkant en heeft veel groene pistes en een paar rode. Høyfjellssenter heeft een kindergedeelte (Valleland), een groen sneeuwpark, een Fun Ride (een blauwe skipiste met elementen uit sneeuwparken en skicrossparcours), een skicrossbaan en een parallelle slalompiste.
  • Skihytta ligt aan de zuidkant en heeft de meeste zonuren. Je vindt er expressliften, restaurants, blauwe en rode pistes en ook weer een kindergebied (bij de Vallelift).
  • Høgegga is het steilste gedeelte van Trysil, met uitdagende zwarte pistes. Noorse skiprofs komen hier graag trainen.

In totaal vind je in Trysil zo’n 70 skipistes in alle kleuren en windrichtingen, met een totale lengte van ruim 80 km. Ze worden perfect geprepareerd – niet alleen ’s morgens, maar de hele dag door. Dat is iets waar de Noren die hier hard aan werken echt heel trots op zijn. Trysil heeft meer dan 30 liften, waaronder meerdere expressliften met 6-persoonsbanken.

Hier vind je een kaart met daarop alle pistes, liften en voorzieningen van SkiStar Trysil.

Volop ruimte

Een van de dingen die ik het fijnst vind aan wintersport in Scandinavië, is de rust en ruimte op de pistes. Zelfs in periodes waarin Trysil volgeboekt zit, heb je op de pistes alle ruimte. Ze zijn namelijk lekker lang en breed. Ook wordt er goed nagedacht om de drukte op de pistes en bij de liften te voorkomen: het bouwen van nieuwe accommodaties gaat hand in hand met nieuwe liften en pistes, zodat het daar net zo rustig kan blijven.

Ski in/ski out

Een ander voordeel is dat in Trysil bijna alle accommodaties ski in/ski out zijn. Want zeg nou zelf: lopen op je skischoenen, met je ski’s en stokken in de hand is nou niet bepaald het leukste onderdeel van je wintersportvakantie, toch? Je wilt zo snel mogelijk de sneeuw onder je voeten voorbij voelen glijden. En als je moe bent, wil je niet eerst nog een heel stuk hoeven lopen. Hoe ideaal is het dan als je pas bij de drempel van jouw hotel of huisje van de lange latten stapt? Daar zorgen de Noren dan ook in bijna alle gevallen voor.

Ook als je honger hebt, hoef je trouwens niet te sjouwen. Trysil heeft volop eetgelegenheden waar je op ski’s kunt komen en ook bij het supermarktje parkeer je je ski’s zo voor de deur. Tip: de pizza bij Spiseriet is heerlijk. Het alcoholvrije bier van Carlsberg smaakt er uitstekend bij en houdt je fris genoeg om na de lunch nog lekker lang verder te skiën.

Even boodschappen doen, koffie drinken of pizza eten….

Sneeuwzekerheid in Trysil

Trysil heeft een stabiel winterklimaat, waardoor dit wintersportgebied in Noorwegen erg sneeuwzeker is. Ligt er toch (nog) niet genoeg natuurlijke sneeuw? Dan zorgen meer dan 500 sneeuwmachines ervoor dat zo’n 45 km van de pistes alsnog goed gebruikt kan worden. SkiStar Trysil streeft er elk jaar naar om vanaf kerst alles open te hebben. Hoe het precies loopt, verschilt natuurlijk per jaar, maar vaak is het skigebied al in oktober open om te langlaufen en vanaf november of begin december voor alpineskiën. En meestal kun je er skiën tot in april.

Als je een Noor vraagt wat de beste tijd is voor wintersport in Noorwegen, zal hij of zij waarschijnlijk zeggen dat je met Pasen moet komen. Wij hebben in Nederland dan vaak al de lente in de bol, maar Pasen is voor de Noren zelf dé ideale tijd om te gaan skiën in Noorwegen. De dagen zijn dan alweer langer, de zon schijnt steeds vaker en voelt al lekker warm aan, maar de sneeuw is nog prima. Zelf vond ik het trouwens ook heel leuk om juist vroeg in het seizoen te gaan, om alvast in winter- en kerststemming te komen.

Nog een leuk weetje: in Scandinavië ligt de boomgrens vrij laag: al op zo’n 900 meter hoogte. Dat betekent dat je zelfs bij vrij lage bergen zowel tussen de bomen door kunt skiën, als op de berg boven de boomgrens.

Daglicht en avondskiën

Zelf was ik vlak voor de kortste dag van het jaar in Trysil. En ja, dan zijn de dagen hier best wel kort. De zon ging op rond 9.00 uur en weer onder rond 15.00 uur. Daartussenin blijft de zon vrij laag staan. Dat heeft wat mij betreft ook een groot voordeel: je kunt hier heel lang genieten van prachtige roze en oranje luchten als de zon zo laag aan de horizon staat.

In de periode waarin het zo vroeg donker is, verschuift de après ski gewoon mee naar voren. Scandinaviërs zoeken, als ze rond 15.00 uur van de piste stappen, een gezellige plek op om te genieten van een drankje en wat live muziek. Na een uurtje of twee verkassen ze dan naar hun blokhut om een hapje te eten en de sauna op te stoken. Heerlijk toch!

Verder zorgen de Noren er wel voor dat je, als het donker is, genoeg ander licht te zien krijgt. De meeste vakantiehuisjes zijn feestelijk verlicht met bijvoorbeeld kerststerren of lichtsnoeren, waardoor het hele skigebied er ontzettend gezellig uitziet. Daarnaast zijn de pistes op bepaalde avonden verlicht en open en is het een leuke ervaring om in het donker te gaan skiën. Helemaal bijzonder zijn de avonden waarop je kunt gaan fakkelskiën.

Tussen februari en april, als de dagen weer steeds langer worden, komt daar ook nog eens de mogelijkheid bij om ’s morgens vroeg te gaan skiën. Je kunt dan al vanaf 7 uur de pistes op. De sneeuwcondities en het licht zijn dan waanzinnig is mij verzekerd.

Trysil met kinderen

Nog een voordeel van wintersport in Noorwegen (en in Scandinavië in het algemeen) is dat het eigenlijk overal heel kindvriendelijk is. Er wordt wel eens grappend gezegd dat de Noren met ski’s aan hun voeten geboren worden, dus je ziet hier ook hele kleine kinderen op kleine ski’s en snowboards voorbij glijden. Logisch dus dat er ook volop voorzieningen voor gezinnen met kinderen zijn en dat ook bijvoorbeeld sneeuwparken deels geschikt worden gemaakt voor kinderen.

Trysil heeft drie grote kindergedeeltes om te oefenen en les te krijgen bij de grootste skischool van Noorwegen. Daar vind je makkelijke schotelliften en lopende banden, eenvoudige hellingen en speelmogelijkheden zoals een sleeheuvel. Ook kom je er regelmatig mascotte Valle tegen. Deze vrolijke sneeuwpop verwelkomt kinderen in alle Scandinavische skiresorts van SkiStar en is aanwezig bij shows en andere activiteiten die hier voor kinderen worden georganiseerd.

Leuk is ook dat makkelijke en moeilijke pistes tijdens de wintersport in Scandinavië vaak zij aan zij liggen. Zo kun je samen naar boven, ieder je eigen afdaling kiezen en elkaar dan beneden weer treffen. Als beginnende skiër heb ik zelf ook erg veel plezier van al die kindvriendelijkheid!

Maar niet alleen op de piste wordt rekening gehouden met kinderen. Ook in de restaurants en accommodaties wordt er alles aan gedaan om het gezinnen zo makkelijk mogelijk te maken om te genieten van de wintersport. Daar helpt het ski in/ski out-principe bij. Ook de parkeerplaatsen voor dagjesmensen zijn zo aangelegd dat je nooit ver hoeft te lopen. Voor kinderen die echt nog te klein zijn om te gaan leren skiën, is er een oppasservice.

Sneeuwpop Valle kom je overal tegen

Doen in Trysil

Met al die pistes en sneeuwparken kun je je dus prima vermaken in Trysil. Maar als je toch ook graag ergens anders wilt skiën, krijg je bij een skipas van een week een mooie combideal. SkiStar Trysil werkt namelijk nauw samen met SkiStar Sälen in Zweden, net aan de andere kant van Scandinavian Mountains Airport. Als je een skispas van een week koopt bij SkiStar Trysil, mag je daarmee ook een dag komen skiën in SkiStar Sälen. Omgekeerd geldt deze deal ook. Je kunt dus ook verblijven bij SkiStar Sälen (op maar 10-30 minuten van Scandinavian Mountains Airport) en één dag gaan skiën in het Noorse skigebied Trysil.

Wil je behalve skiën, langlaufen of snowboarden ook nog wel iets anders doen tijdens je wintersport in Trysil? Dat kan natuurlijk ook. Er worden allerlei alternatieve sneeuwactiviteiten aangeboden, zoals een rit met de hondenslee, paardrijden of skijoring (skiën achter een paard). Bij Trysil Hestesenter kun je een romantische rit in de arrenslee maken, zoals je bij All you need is love hebt kunnen zien toen Robert ten Brink daarvoor in Trysil was.

Sneeuwschoenwandelen in het donker

Zelf maakte ik een sneeuwschoenwandeling in Trysil. Het was zelfs een speciale ‘Magic Night’-sneeuwschoenwandeling in het donker. Samen met een gids van Wolverine Adventure trok ik het winterlandschap rondom Trysil in.

Eerst moesten we natuurlijk de sneeuwschoenen onder onze eigen snowboots bevestigen. Die sneeuwschoenen maken het oppervlak van je voeten groter, zodat je minder snel wegzakt in de sneeuw. Het lopen op de sneeuwschoenen went heel snel. Ook kregen we een hoofdlamp, want zodra je buiten het gebied met alle vrolijk verlichte vakantiehuizen bent, is het écht heel donker.

We hadden geluk, want hoe langer we op pad waren, hoe meer de lucht open trok en er heldere sterren aan de hemel te zien waren.

Het was ook nog volle maan, dus we konden die hoofdlampen wel uit doen. Naarmate je ogen aan het donker wennen, ga je dan eigenlijk juist meer zien, zoals de prachtig heldere sterren.

De gids wees bijvoorbeeld sporen van een sneeuwhaas aan en op een gegeven moment wees hij ons erop dat er zelfs een vleugje noorderlicht te zien was aan de horizon. Ik had alleen mijn telefoon bij me en het was moeilijk te fotograferen, maar met een beetje fantasie kun je het misschien wel zien op deze foto (vlak boven de bomen).

Midden in dit verlaten sneeuwlanschap vonden we een mooie plek om even uit te rusten en te genieten van de stilte.

We maakten een kampvuurtje en de ketel ging op het vuur. Deze keer – het was tenslotte bijna kerst – zat er geen koffie of thee in, maar gløgg, een soort Glühwein. Dat smaakte goed!

Omdat we eerst flink in beweging waren en daarna lekker bij het vuur zaten met een warm drankje, had ik het helemaal niet koud.

sneeuwschoenwandelen in Trysil

Ik vond het dan ook best jammer dat we alweer terug moesten. Na een tijdje lopen door de sneeuw kwamen de lichtjes van Trysil weer in beeld.

Ik vond het erg mooi om in het donker te gaan sneeuwschoenwandelen, maar je kunt het ook gewoon overdag doen. Of misschien wil je wel liever gaan ijsvissen. Alle winteractiviteiten van Wolverine Adventure vind je hier.

Verblijven in Trysil

Trysil is een ‘gewoon’ dorp, maar daaromheen staan heel veel vakantiewoningen. Veel daarvan zijn van Noren zelf, maar ook van Zweden, Denen en (in mindere mate) mensen uit andere delen van Europa.

Daarnaast heeft Trysil twee resorthotels, die aan weerszijden van Trysilfjället staan: Radisson Blu Resort in Turistsenter en Radisson Blu Mountain Resort & Residences in Høyfjellssenter. De namen lijken nogal op elkaar, dus dat is even opletten bij het boeken van je verblijf en de transfer naar de plek die je hebt geboekt. Beide hotelresorts hebben zowel hotelkamers als appartementen voor verschillende groepsgroottes (vaak nog uit te breiden door bijvoorbeeld een appartement en een naastgelegen hotelkamer te boeken, waarbij de twee zijn verbonden door een tussendeur). Allebei zijn ze ski in/ski out en erg populair bij gezinnen, omdat je er allerlei voorzieningen bij de hand hebt, zoals een restaurant en een zwembad/wellness.

Maar wat is dan het verschil?

Radisson Blu Resort in Turistsenter

De laatste keer dat ik in Trysil was, verbleef ik in Radisson Blu Resort in Turistsenter. Dit resort direct onder aan de pistes heeft meer hotelkamers dan appartementen en vooral heel veel activiteiten.

Radisson Blu Resort in Turistsenter, Trysil

Je merkt het al meteen aan de levendige sfeer die je verwelkomt in de lobby, die al helemaal in kerstsferen was.

Radisson Blu Resort Trysil

Zoek je veel vermaak, voor je kinderen bijvoorbeeld, dan zit je hier helemaal goed. Beneden is een speelhal met een Amerikaanse diner ernaast en onder aan de piste is een gezellige plek om koffie te drinken of te lunchen (Mt. Mocca). Je kunt hier bowlen, zwemmen en genieten van meerdere sauna’s. Dit resorthotel ligt onder aan de berg en trekt veel niet-Scandinaviërs die naar Trysil komen voor de wintersport.

Een van de voordelen van een verblijf in Radisson Blu Resort Trysil is dat je ook makkelijk naar het dorpje Trysil kunt lopen. Vanaf de parkeerplaats van het hotel staat de wandelroute duidelijk aangegeven. Afhankelijk van je tempo doe je er ongeveer 15 minuten over. Toen ik er was, stonden ze er nog niet, maar ik heb gehoord dat in het hoogseizoen er ook stepsleeën voor het hotel staan, waarvan je gratis gebruik kunt maken om op een typisch Scandinavische manier naar het dorp te gaan.

wintersport in Trysil

Je komt dan eerst langs een grote supermarkt (een REMA 1000). Ook handig om op loopafstand te hebben, zeker als je een vakantiewoning of appartement hebt en zelf voor je maaltijden kunt zorgen. Vervolgens loop je langs het kerkje (aan de linkerhand) en ga je rechtsaf de winkelstraat met knusse houten huisjes in.

wintersport in Trysil

Extra tip: ga even een kopje koffie drinken of een hapje eten bij Løkja.

Toen ik terug liep, was de zon net aan het ondergaan achter de hellingen van Trysil.

wintersport in Trysil

Radisson Blu Mountain Resort & Residences

Eerder verbleef ik al in Radisson Blu Mountain Resort & Residences, verder van het dorp Trysil. Hier zit je echt op de berg en de nadruk ligt er op een relaxte sfeer en genieten van de natuur – dat sprak me enorm aan. Vooral Zweden en Denen komen hier graag en er zijn meer appartementen (waarin je ook zelf kunt koken) dan hotelkamers.

De inrichting van Radisson Blu Mountain Resort is heel warm en sfeervol. Het doet erg authentiek Noors aan, met grote zwartwitfoto’s van skiënde mensen aan de muren en overal voorwerpen die de lange geschiedenis van het resort uitstralen. Want het was in Trysil dat in 1861 de allereerste skiclub werd opgericht.

Een voorbeeld van zo’n stukje geschiedenis in het hotel is deze allereerste skilift uit 1958: een soort slee die aan een kabel de berg op getrokken werd. De oude spark ernaast is ook een beauty, vind ik.

Toen ik ’s morgens de gordijnen opendeed en uitkeek op een sleepliftje, besneeuwde bomen en gezellig verlichte vakantiehuizen, wilde ik maar één ding: naar buiten!

Maar een hotelontbijt sla ik nooit over – zeker niet als er zulke lekkere kaneelbroodjes te vinden zijn.

Als je in Noorwegen bent, moet je ook zeker een keer brunost (bruine kaas) proeven. Deze heeft een aparte, zoete smaak. Je moet ervan houden! Is dat niet het geval, dan is er gelukkig nog volop ander lekkers.

Na een dag in de sneeuw stond op dezelfde plek een uitgebreid buffet klaar met veel vis, vlees, kaas en gelukkig ook volop salades. Om van de desserts nog maar te zwijgen…

De spa is wat mij betreft de perfecte afsluiter van een dag in de sneeuw. Radisson Blu Mountain Resort heeft een binnen- en buitenbad, een hot tub binnen en buiten en een sauna. Daarna slaap je echt als een roos…

Trysil in de zomer

De voorzieningen in Trysil zijn te mooi en uitgebreid om alleen maar in de winter te gebruiken. Daarom is dit skigebied ook ’s zomers open. Je kunt hier dan bijvoorbeeld wandelen, fietsen (ook elektrisch) en mountainbiken. Neem bijvoorbeeld je fiets met de lift mee naar boven en fiets naar beneden, of leef je uit in een van de drie bikeparks.

De rechtstreekse vlucht van Groningen naar Scandinavian Mountains Airport van BBI Travel gaat alleen in de winter, dus je zult in de zomer wel op een andere manier naar Trysil moeten komen. Neem bijvoorbeeld de ferry naar Oslo (vanaf daar is het 2,5 uur rijden) of vlieg naar Oslo en huur een auto (vanaf vliegveld Gardermoen is het ongeveer 2 uur rijden). Je zou ook de nachtboot van Kiel naar Göteborg in Zweden kunnen nemen en vanaf daar naar Trysil kunnen rijden, maar dat is wel zo’n 500 km rijden.

Rechtstreekse wintervluchten

Voor de winter is het wel heel makkelijk dat je met BBI Travel rechtstreeks van Groningen Eelde Airport of Amsterdam naar Scandinavian Mountains Airport kunt vliegen. De vluchttijd is ongeveer een uur en drie kwartier. Zelf zou ik kiezen voor Groningen, want wat mij betreft heeft een klein vliegveld volop voordelen. Gratis parkeren op Groningen Eelde Airport is bijvoorbeeld bij je vlucht inbegrepen als je boekt bij BBI. We stonden zelfs vlak bij de ingang – een heel verschil met de pendelbus die we op Schiphol vaak moeten gebruiken. Het fijne aan een klein vliegveld (in vergelijking met Schiphol) is ook dat je al heel snel bij de gate zit dankzij de korte rijen bij het inchecken en de security.

(Heb je een vroege vlucht en is het te ver om dan naar Groningen te rijden? Wij sliepen om die reden in hotel Flonk Groningen Zuid. Vanaf dat hotel rij je in een klein kwartiertje naar Groningen Airport Eelde. Als je te vroeg op moet voor het ontbijt van het hotel, kun je een lekker ontbijtpakketje meekrijgen. Er rijdt ook een gratis pendelbus van het hotel naar het vliegveld. Parkeren bij het hotel is ook gratis. Bekijk hier prijzen en beschikbaarheid voor hotel Flonk Groningen Zuid.)

Eenmaal aangekomen op Scandinavian Mountains Airport ben je snel klaar: ongeveer een kwartier na de landing ligt je bagage al op de band en als je die hebt gepakt, sta je binnen vijf minuten buiten. Het is dan nog maar 40 minuten rijden naar Trysil. Je kunt dus lekker snel de sneeuw in.

Hier vind je alle reizen van BBI Travel naar Trysil.

Benieuwd geworden? Bekijk dan ook deze korte video die ik maakte over mijn Scandinavische wintersportreis. Dan krijg je al een beetje een idee van de sfeer, de rust en de ruimte daar. En deze video maakte ik toen ik nog een keer terugging – toen lag er nog veel meer sneeuw!

Ik werd uitgenodigd om Trysil te bezoeken voor Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.