kalle hagglund hemsedal

Wintersport in Noorwegen: skigebieden en de voor- en nadelen

Wintersport in Noorwegen – ik ben om! Ik mocht ervan proeven in Trysil, dat dankzij Scandinavian Mountains Airport (met een rechststreekse vlucht vanaf Groningen) nu heel snel bereikbaar is. En wat was het er mooi. Hier lees je alles over mijn verblijf in Trysil. Maar er zijn natuurlijk nog meer wintersportgebieden in Noorwegen. Maar is het niet te donker, te duur of toch te ver weg? Welnee! Hieronder zet ik een aantal voor- en nadelen van wintersport in Noorwegen op een rij, plus de bekendste skigebieden (met een overzichtskaartje). En als je gaat, wens ik je alvast veel plezier!

De Noren hebben skiën uitgevonden

Het schijnt dat het in Noorwegen was dat iemand ruim 4000 jaar geleden voor het eerst ski’s onderbond. Zeker weten kunnen we dat volgens mij niet, maar ik weet wel dat ik oeroude rotstekeningen van mensen op ski’s heb gezien toen ik in de winter in Noord-Noorwegen was. En het woord ‘ski’ komt van het Noorse woord ‘Ski∂’, dat ‘een stuk hout’ betekent.

Skiën is voor Noren net zoiets als fietsen voor Nederlanders is. Ook de eerste skiwedstrijd vond plaats in Noorwegen, de eerste langlaufclub was een Noorse en het eerste skispringtournooi werd in Noorwegen gehouden. Geen wonder dat veel van de beste skiërs en langlaufers ter wereld uit Noorwegen komen. Dat Noorwegen al heel lang ‘iets’ (zeg maar veel) met wintersport heeft, is dus wel duidelijk.

De eerste skilift van Trysil (en een spark)

De voordelen van wintersport in Noorwegen

Over de wintersportvoorzieningen hoef je je dan ook geen zorgen te maken: de Noren weten als geen ander hoe ze het wintersporters naar de zin moeten maken. Daarnaast is het (zeker door de week) rustiger op de toch al lekker brede piste. Dankzij de noordelijke ligging hoef je je geen zorgen te maken of er wel sneeuw ligt.

Wintersport in Noorwegen met kinderen

Noren zijn echte buitenmensen en worden van kinds af aan opgevoed met een actief buitenleven. Zodra kinderen kunnen lopen, beginnen ze ook met wintersporten. Zo kunnen ze mooi op de (langlauf)ski’s naar school in de winter. Ook op school doen ze aan langlauf- en andere wintersportactiviteiten. Daarnaast is kindvriendelijkheid diep in de Scandinavische samenlevingen geworteld.

De wintersportvoorzieningen in Noorwegen zijn dan ook ingesteld op alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. En dat is fijn als je met je gezin op wintersport gaat. Vaak skiën kinderen in Noorwegen tot 8 jaar gratis en krijgen ze gratis een helm in bruikleen. Noorwegen is dus zeker ook geschikt als wintersportbestemming voor kinderen.

In Trysil verwelkomt Valle de sneeuwpop de kinderen

Engels spreken, lekker eten en veel meer

Andere voordelen zijn dat je in Noorwegen overal in het Engels terecht kunt. En hoewel Noorwegen zeker niet het goedkoopste vakantieland is, staat daartegenover dat je ook wel veel kwaliteit voor je geld krijgt (denk bijvoorbeeld aan de accommodaties, maar ook aan het lekkere Noorse eten).

Een van de grootste voordelen wat mij betreft is dat wintersport in Scandinavië veel meer is dan alleen skiën. Wat denk je van een rendiersledetocht, een huskysledetocht, een rit in een door paarden getrokken arrenslee, een rit met een sneeuwscooter, sneeuwschoenwandelen of een kennismaking met ijsvissen? Bovendien: waar kun je nou wintersporten met uitzicht op fjorden en (met een beetje geluk) het noorderlicht? Verblijven in een Noorse blokhut met sauna, wintersportgebieden die met fakkels en kaarsen worden verlicht… Wat mij betreft klinkt het als een sprookje.

Nadelen van wintersport in Noorwegen

Zitten er dan (behalve het prijsniveau dat ik al eerder noemde) helemaal geen nadelen aan een skivakantie in Noorwegen? Veel mensen zijn bang dat Noorwegen te koud of te donker is voor een fijne wintersport. Maak je geen zorgen: ten eerste is het in Zuid-Noorwegen echt niet de hele dag donker zoals boven de poolcirkel. Met verlichting wordt ervoor gezorgd dat je ook in de avonduren lekker buiten kunt zijn (en dat lijkt me bovendien erg sfeervol). En je weet wat ze in Scandinavië zeggen over kou: ‘Slecht weer bestaat niet, alleen slechte kleding.’ Gewoon goed in laagjes kleden dus en dan komt het helemaal goed. Zo groot zijn de temperatuurverschillen trouwens niet: we hebben het over Noorwegen, niet over de Noordpool!

Reistijd wintersport in Noorwegen

Ik geef toe: je rijdt niet ‘even’ naar Noorwegen. Maar ik lees dat KLM elke dag best vaak op Oslo vliegt. Je kunt ook vliegen naar Bergen en van daar naar je wintersportbestemming rijden. Narvik heeft een eigen vliegveld. Trysil is nu dus zelfs wel heel makkelijk bereikbaar via Scandinavian Mountains Airport (rechtstreekse vlucht vanaf Groningen).

Vaak bieden resorts hun eigen (bus)verbindingen aan en de meeste Noorse skigebieden zijn vanuit Oslo binnen 4 uur te bereiken met de (huur)auto.

Maar je kunt in plaats van vliegen ook kiezen voor de veerboot naar Noorwegen, bijvoorbeeld die van Fjord Line naar Stavanger en Bergen.

Wintersportgebieden in Noorwegen

Maar wat zijn dan goede bestemmingen voor een wintersportvakantie in Noorwegen? Een beetje rondkijken bij Visit Norway en Norway Home of Skiing levert het volgende op:

Oslo Vinterpark

Wil je je wintersport in Noorwegen combineren met een winterse stedentrip Oslo, dan kun je terecht in Oslo Vinterpark. Dit Noorse wintersportresort ligt op 20 minuten van het centrum van Oslo en je kunt er in de wintermaanden van 10.00 uur ’s morgens tot 22.00 uur ’s avonds over de pistes suizen met uitzicht op de Noorse hoofdstad.

Skeikampen bij Lillehammer

Skeikampen bij Lillehammer (3 uur rijden van Oslo) ligt met een hoogte van 800 meter hoog genoeg om van eind november tot begin mei sneeuwzeker te zijn. Gemiddeld valt hier twee tot vier meter verse sneeuw per jaar. Speciaal aangelegde pistes en liften voor de kleintjes maken van Skeikampen een van de meest gezinsvriendelijke wintersportbestemmingen. Maar Skeikampen is zeker niet alleen voor gezinnen. Iedereen kan er naar hartenlust skiën en snowboarden, langlauftochten maken door de bossen en de bergen en genieten van Skeikampen Spa.

Hafjell en Kvitfjell bij Lillehammer

Hafjell ligt 15 minuten ten noorden van Lillehammer en is bekend van de Olympische Winterspelen in 1994. Er heerst een stabiel winterklimaat, maar er staan ook 200 sneeuwkanonnen in het gebied. Met in totaal 50 kilometer aan pistes is Hafjell een van de beste skibestemmingen van Scandinavië voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Er zijn funparks voor de kleintjes en rode en zwarte pistes voor gevorderde skiërs.

Skigebied Kvitfjell ligt op 45 minuten rijden van Hafjell en is oorspronkelijk ontwikkeld voor de alpine-evenementen op de Olympische Winterspelen van 1994 in Lillehammer. Nog steeds wordt er regelmatig een WK alpineskiën gehouden. Je vindt er 33 perfect geprepareerde en uitdagende pistes, maar ook volop voorzieningen voor gezinnen. Er zijn kindvriendelijke restaurants (met vooral veel vers en lokaal geproduceerd gezond eten, want in heel Kvitfjell wordt geen gefrituurd voedsel geserveerd). Daarnaast is er zelfs een speciale KIDS World Cup-piste (een miniversie van de echte World Cup-piste).

Hafjell en Kvitfjell zijn goed te bereiken vanuit Oslo: er rijdt een rechtstreekse bus die je in 2,5 uur van Oslo naar Hafjell brengt. Je kunt ook de trein naar Lillehammer nemen. Kvitfjell is per auto in zo’n 3 uur te bereiken. Eenmaal in Hafjell of Kvitfjell kun je eigenlijk alles lopen..

Trysil

Trysil is het grootste en populairste skigebied van Noorwegen en heeft dan ook het uitgebreidste aanbod voor alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. Eigenlijk kun je elke dag wel ergens anders gaan skiën. Extra fijn is dat je bij veel accommodaties in Trysil zo vanuit je hotel of appartement de piste op glijdt. De auto kun je dus laten staan en je hoeft niet te sjouwen met je ski’s.

Het wintersportseizoen in Trysil begint al vroeg in november en loopt tot eind april. En niet alleen het sneeuwseizoen is lang in Trysil, ook de dagen zijn lang. Je kunt er al vanaf zeven uur ’s morgens de piste op en doorgaan met skiën onder de sterrenhemel als het donker is.

Geilo (en dat schijn je uit te spreken als jeelo)

In Geilo zit je vlak bij de nationale parken Hardangervidda en Halingskarvet met hun diepe kliffen en uitzonderlijke uitzichtpunten. Hier vind je meer dan 50 skipistes en verschillende grote en kleine sneeuwparken. Het seizoen in Geilo loopt van 30 september tot eind april en op dinsdag en donderdag kun je er avondskiën. In 2019 werd skigebied Geilo bij de World Ski Awards uitgeroepen tot het beste skigebied van Noorwegen.

Behalve skiën kun je in Geilo ook allerlei andere avontuurlijke winteractiviteiten ondernemen, zoals een huskysafari, sneeuwschoenwandelen of snowkiten. Een keer per jaar worden er zelfs concerten gegeven op muziekinstrumenten die van ijs zijn gemaakt! Verder is er een lange slee-afdaling van 3,2 kilometer waarbij je snelheden van wel 80 km/uur kunt bereiken.

Mede dankzij de veelzijdige voorzieningen is ook Geilo erg geschikt voor gezinnen. Tijdens onze wintersportvakantie in Tsjechië waren mijn man en onze jongste twee kinderen bijvoorbeeld regelmatig op de pistes te vinden, terwijl onze jongste dochter en ik op een andere manier van de sneeuw genoten. Ideaal om dat makkelijk te kunnen combineren, want zo heeft iedereen het naar de zin.

Voor een wintersportvakantie in Geilo kun je het beste vliegen naar Oslo (meerdere keren per dag met KLM) of de boot vanuit Denemarken naar de Noorse hoofdstad nemen, Vanuit Oslo is het ongeveer 3 uur rijden naar Geilo. De 3 uur durende treinrit van Oslo naar Geilo staat bekend als een van de mooiste treintrajecten ter wereld.

Nog één belangrijk voordeel: Geilo staat in de top 100 van de meest duurzame bestemmingen ter wereld.

Beitostølen

In dit Noorse dorp, zo’n 90 kilometer (hemelsbreed) ten noorden van Geilo en aan de voet van nationaal park Jotunheimen, wonen in de wintermaanden meer wintersporters dan inwoners. Deze Noorse wintersportbestemming ligt op een hoogte van 700-1135 meter en biedt sneeuwgarantie van 10 november tot 1 mei. Je vindt er 320 kilometer aan langlaufloipes (waarvan 1 verlicht tot 22.00 uur) en 17 kilometer aan skipistes: van de 21 afdalingen zijn er vier blauw, negen rood en vijf zwart. Twee hiervan zijn ‘s avonds verlicht.

Beitostølen biedt genoeg uitdaging voor fanatieke langlaufers en skiërs (die vooral aan de kant van Raudalen moeten zijn), maar heeft ook groene beginnerspistes en veel lesmogelijkheden. Er zijn vier stoeltjesliften, vijf sleepliften en een kinderlift. Voor kinderen zijn er een funpark en lekker veel activiteiten. En wie niet de hele tijd wil skiën, kan ook gaan snowraften, sneeuwscooteren, paardrijden, ijsvissen, sneeuwschoenwandelen, fatbiken, naar de wellness en het zwembad of op huskysafari.

Beitostølen is het makkelijkst te bereiken via Oslo (daarnaartoe vliegen of varen en dan 3,5 uur rijden per (huur)auto). Meerdere accommodaties in Beitostølen verzorgen ook een shuttleservice vanaf het vliegveld. Binnen het skigebied is alles op loopafstand, dus de auto kun je laten staan.

Voss en Myrkdalen

Tussen de Noorse fjorden, op zo’n 1,5 uur rijden van Bergen, ligt Voss. Deze ‘winterhoofdstad van Fjord-Noorwegen’ is één van de bekendste en sneeuwzekerste alpineskibestemmingen van Noorwegen. Er zijn pistes en voorzieningen voor kinderen, beginners en doorgewinterde wintersporters. Er worden zelfs wereldkampioenschappen georganiseerd! Voss heeft twee skicentra: Voss Resort Bavallen (net buiten het centrum van Voss) en Voss Fjellandsby Myrkdalen (25 minuten rijden vanaf Voss). Op beide plekken kun je skiën met uitzicht op de Noorse fjorden.

Myrkdalen Mountain Resort ligt op twee uur rijden vanaf Bergen en telt 22 afdalingen voor verschillende vaardigheidsniveaus. Ook voor kinderen is het een fijne plek. Er is volop ruimte om te sleeën en spelen in de sneeuw. Of ga met het hele gezin ijsvissen samen met een gids. Als je van off-piste houdt, ben je hier ook aan het goede adres. Zelfs dagen na de laatste sneeuwval vind je nog verse onaangeraakte sneeuw, met uitzichten over de fjorden. Tijdens een freeride-cursus kun je nieuwe skitechnieken aanleren en erachter komen hoe je met lawinegevaar moet omgaan.

Fjord-Noorwegen heeft nog meer wintersportgebieden, zoals Ålesund-Stranda en de regio Sognefjord. De hoge bergen en besneeuwde bossen zijn ook erg mooi om door te langlaufen en sneeuwschoenwandelen.

Als je, zoals ik, niet dagelijks op de lange latten hoeft te staan, kun je je wintersportvakantie in Fjord-Noorwegen combineren met een bezoek aan het Stegastein-uitkijkpunt, een tocht met een RIB-boot, een fjordcruise over de Nærøyfjord of een 2 uur durende rit over de wereldberoemde Flåm-spoorweg. Op ongeveer 40 minuten rijden van Myrkdalen ligt namelijk een prachtig fjordengebied met het dorpje Flåm als bekende uitvalsbasis.

KLM vliegt rechtstreeks van Schiphol naar Bergen. In Bergen kun je de trein pakken die je in 1,5 uur naar Voss brengt. Vanuit Voss is er een gratis transfer naar Myrkdalen Mountain Resort. Je kunt er ook voor kiezen om een auto te huren, of om met eigen auto te reizen en de boot van Hirtshals naar Bergen te nemen en dan verder naar Voss of Myrkdalen te rijden.

Hemsedal

Hemsedal ligt tussen Oslo en Bergen, op een hoogte van 620 tot 1450 meter boven de zeespiegel. Die 1450 meter is het hoogste skipunt in Noord-Europa en daarom wordt dit gebied ook wel de Scandinavische Alpen genoemd. Door die hoge ligging is het een van de meest sneeuwzekere wintersportgebieden van Noorwegen. Van november tot begin mei kun je hier skiën en snowboarden – of je nu beginnend of ervaren skiër bent. Extra gezellig: je kunt vanuit het skicentrum van Hemsedal helemaal naar de winkeltjes in het dorpscentrum beneden skiën.

Hemsedal staat ook bekend om de goede off-pistemogelijkheden en snowparks. Met drie funparks om in te stunten en een slalom-arena om records in neer te zetten zul je je geen moment vervelen. En dan kun je ook nog eens gaan bergbeklimmen of een tocht op een sneeuwmobiel maken. Ideaal als je op zoek bent naar een flinke portie adrenaline.

Norefjell

Norefjell ligt op maar 1 uur en 45 minuten uur rijden van Oslo en is daardoor ook geschikt voor een weekend of midweekje skiën in Noorwegen. Vanaf Schiphol vertrekken dagelijks meerdere vluchten naar Oslo. Maar Norefjell je kunt natuurlijk ook met je eigen auto reizen en de veerboot van Kiel naar Oslo nemen.

Er zijn 30 pistes van verschillende niveaus en met een piste van 1010 meter heeft Norefjell de langste afdaling van alle skigebieden in Noord-Europa. De natuur rondom het gebied is schitterend: vanaf de top van de berg kijk je uit over het naastgelegen meer, waar je bijna helemaal naartoe kunt skiën.

Norefjell staat niet alleen bekend om de wintersportmogelijkheden, maar ook om de goede wellness. De bekroonde Wellness Spa heeft twee verdiepingen met verschillende zwembaden, sauna’s en jacuzzi’s. Twee van deze jacuzzi’s vind je buiten tussen de sneeuw en bieden een prachtig uitzicht over de bergen.

Daarnaast is Norefjell een erg kindvriendelijk skigebied. Mascotte Nore Rein doet mee met skilessen voor kinderen en andere kinderactiviteiten en er is een speciaal Nore Rein kindermenu beschikbaar in het Skistua restaurant en het restaurant van het spa resort.

Narvik

Als je tijdens je wintersport in Noorwegen ook graag het noorderlicht wilt zien, is Narvik een mooie bestemming. Dit skigebied ligt namelijk in het noorden van Noorwegen (tussen Tromsø en Bodø) en de omstandigheden om het noorderlicht te zien zijn er perfect. In 2019 is er een kabelbaan aangelegd die je in 7 minuten naar de top van de berg brengt. Daar staat op 659 meter hoogte een gezellige lodge waar je iets kunt eten en drinken en een geweldig uitzicht hebt. Als het noorderlicht zich laat zien, zit je hier goed.

Met 6 liften, 14 pistes en 1 kabelbaan is Narvik een gezellig en knus skigebied met faciliteiten voor iedereen. Ook zijn er volop mogelijkheden voor off-piste skiën. Vanaf Narvikfjellet heb je een prachtig uitzicht over de omliggende bergen en de diepe fjorden. Na het skiën kun je in de stad Narvik terecht voor fijne restaurants en bars.

Om in Narvik te komen, vlieg je eerst van Schiphol naar Oslo, waar je overstapt op een vlucht naar luchthaven Harstad/Narvik. Vandaar brengt een bus je in 50 minuten naar het skigebied van Narvik.

Enthousiast geworden? Op deze pagina vind je heel veel wintersportreizen naar Noorwegen (van verschillende reisaanbieders) bij elkaar.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.