Zeearenden zien en naar de Trollfjord op de Lofoten

Wil je graag zeearenden zien tijdens je vakantie op de Lofoten? Dat begrijp ik heel goed. Het was zelfs meteen de eerste excursie die ik zelf maakte toen ik in juni een week op de Lofoten was. Ik deed dit vanuit Svolvær, tijdens een twee uur durende excursie waarop ik niet alleen zeearenden zag, maar ook papegaaiduikers, een mooie waterval, witte zandstranden en de Trollfjord. Hieronder vertel ik er alles over.

Warme kleding aan

Ik meldde me ruim voor de vertrektijd bij XX Lofoten aan de kade van Svolvaer. Zo had ik alle tijd om nog even naar het toilet te gaan en daarna over mijn eigen kleren het pak aan te trekken dat me in de snelle RIB-boot warm en droog zou houden. Ook kreeg ik handschoenen en een bril te leen tegen de frisse wind en het opspattende water. Maar ik had ook mijn eigen muts en handschoenen mee, en kleding in laagjes. Dat is echt een aanrader op de Lofoten, want het weer kan snel omslaan. Extra tip die ik kreeg van een local: doe het bandje van de duikbril over de capuchon van je pak heen. Dan houdt die de capuchon meteen op zijn plek en waait hij niet af door de harde wind als je op hoge snelheid over de golven scheert.

Papegaaiduikers

We konden op pad, voeren rustig de haven van Svolvaer uit en stuiterden daarna snel over de golven. Meteen hadden we heel veel geluk: twee papegaaiduikers vlogen laag over het water weg, vlak bij de boot. Zulke leuke dieren! En eigenlijk was het (het was 12 juni) nog een beetje vroeg in het seizoen om ze te zien. Echt een gelukje dus. Helaas heb ik er geen foto van, want ik durfde op deze snelheid niet mijn telefoon in mijn handen te houden. Het zou zo zonde zijn als hij uit mijn handen zou waaien…

Daar zijn de zeearenden

Toen kwamen we aan in Raftsundet, waar een grote populatie zeearenden te vinden is. Sowieso hebben de Lofoten de grootste populatie zeearenden ter wereld. Al gauw zagen we ze op de rotsen zitten en door de lucht vliegen.

Wat een indrukwekkende vogels! Hun spanwijdte kan oplopen tot ongeveer 2,65 meter en volgens onze gids doen ze denken aan een draak als ze vlak over je hoofd vliegen.

Om de zeearenden dichterbij te laten komen, gooit de gids stukjes vis in het water. Dat lijkt misschien onnatuurlijk, maar daar dacht de gids anders over. Er wordt namelijk al eeuwenlang gevist op de Lofoten en daarbij gooien vissers alles wat ze niet willen hebben terug in zee. Daar komen vogels op af – ook al eeuwenlang. Dat is ook de reden dat hier zoveel zeearenden voorkomen.

“Another one! To the left!” De gids waarschuwt ons steeds als er weer eentje dichtbij komt. Het is machtig om te zien.

De meeuwen proberen trouwens ook een hapje mee te eten. Maar tegen de enorme zeearenden durven ze het écht niet op te nemen.

Varen door de Trollfjord

Papegaaiduikers, zeearenden… We waren al helemaal blij. Maar de excursie had nog iets moois voor ons in petto. We voeren de Trollfjord binnen – een heel smal fjord, waar je bijna aan alle kanten omgeven wordt door steile bergwanden.

Eenmaal in de fjord komen we stil te liggen bij een mooie waterval.

En ook hier zagen we weer zeearenden!

Leuk om te weten – ook al zagen we ze niet: ook walvissen komen weer steeds meer voor hier. Vroeger waren de Lofoten dé plek om walvissen te spotten, want ook die kwamen op alle vis af. Maar een aantal jaren geleden verplaatsten ze hun favoriete stek naar Andenes, waar ik zelf ook ooit op walvissafari ging. De laatste tijd lijken de walvissen weer terug te komen naar de Lofoten. Nóg een reden om op vakantie te gaan naar de Lofoten dus!

Terug langs mooie zandstranden

Op de terugweg ging er nog wat meer gas op de plank. We stuiterden en zigzagden over de golven, tussen de vele rotseilandjes door. Af en toe voelde ik een frisse douche van zeewater over mijn gezicht. Bij een mooi strandje hielden we nog even stil.

stranden op de Lofoten

Hier vertelde de gids nog iets interessants over de Scandinavische manier van houten huizen bouwen. Die zitten zo in elkaar, dat ze uit elkaar kunt halen, kunt vervoeren en ergens anders weer in elkaar kunt zetten. Als het om welke reden dan ook noodzakelijk is om een plek te verlaten, kun je dus je hele huis verhuizen. Dat wist ik wel. Maar wat ik niet wist, is dat op deze manier ook wel eens huizen werden gesplitst. Dan werd een huis afgebroken en vervolgens werd de ene helft op de ene plek opgebouwd, en de andere helft op de andere plek. Je kunt dus op twee ver uit elkaar gelegen plekken in Noorwegen delen van hetzelfde huis tegenkomen.

Ook zeearenden zien op de Lofoten?

Wil jij ook graag zeearenden zien tijdens je vakantie op de Lofoten? Je kunt deze excursie boeken bij XX Lofoten in Svolvaer. Maar de Scandinaviëspecialisten van Nordic kunnen je ook helpen om in één keer je reis, verblijf en activiteiten te regelen. Wel zo makkelijk! Bovendien werkt Nordic met een handige app, waarin je al je reisinformatie bij elkaar hebt – plus nog een heleboel extra tips over bijvoorbeeld wandelingen en restaurants in de omgeving. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

Nog meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

En had je de video over mijn week op de Lofoten al gezien? (Als je op de hoogte wilt blijven van nieuwe reisvideo’s, kun je je abonneren op mijn YouTube-kanaal.)

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.