zeevissen op de Lofoten

Zeevissen op de Lofoten: voor mensen met zeebenen

Vissen en de Lofoten – ze horen bij elkaar. Tijdens mijn vakantie op de Lofoten sliep ik in rode vissershuisjes (rorbuer), at ik heel veel vis en zag ik overal stokvis hangen. Als je van vissen houdt, kan ik me dus heel goed voorstellen dat je, als je op de Lofoten bent, graag ook zelf wilt proberen iets te vangen. Je kunt daarvoor een excursie boeken waarbij je met een traditionele vissersboot gaat zeevissen op de Lofoten. Als bonus heb je vanaf de boot ook nog eens een prachtig uitzicht op de omgeving. Maar let op: zeevissen op de Lofoten is wel echt iets voor mensen met zeebenen!

Vertrek uit Svolvaer

Als ik naar XX Lofoten loop, waar de excursie vertrekt, zie ik vissersboot de Symra al klaarliggen. Deze traditionele vissersboot is gebouwd in 1917 en valt onder de bescherming van de Noorse erfgoedcommissie. We kunnen er met zijn achtendertigen op. Maar ik ga eerst even naar binnen, want daar krijg ik een overall aan dat me de hele excursie lang lekker warm en droog zal houden. Daarnaast voorkomt het pak dat de kleren die ik eronder draag naar vis gaan ruiken, mocht ik iets vangen en dus met een vis in mijn handen komen te staan. Wat je onder het pak draagt, kun je helemaal zelf bepalen, afhankelijk van het weer. Je kunt je beter iets te warm kleden en eventueel iets uittrekken, dan het de hele tijd koud hebben op de boot. Ik zou zeker voor de zekerheid zeker ook een muts en handschoenen meenemen – ook als je in de zomer op de Lofoten bent.

vissen op de Lofoten

Al gauw zijn we klaar voor vertrek. Ik zoek een plekje aan boord en we varen de haven van Svolvaer uit. Daarbij passeren we het beeld van de vrouw die wanhopig haar hand uitstrekt, wachtend op haar dierbare vissers die nog steeds niet zijn teruggekomen.

zeevissen op de Lofoten

Genieten van de omgeving

We zijn nog niet aan vissen toegekomen, maar ik geniet enorm van de omgeving. Vanaf het water komen de steile bergen van de Lofoten nog beter tot hun recht. Ook varen we langs traditionele vissershuisjes en rekken met stokvis.

zeevissen op de Lofoten

Maar het was niet voor iedereen genieten. Het schip deinde behoorlijk – dat zie je ook in de video die ik maakte over mijn week op de Lofoten. De eerste zeezieken hingen helaas al over de reling en er trokken flink wat gezichten wit weg. Gelukkig had ik deze keer nergens last van, maar ik weet hoe beroerd je je van zeeziekte kunt voelen. Hou er dus rekening mee dat de vissersboot tijdens deze excursie flink op en neer kan gaan en neem eventueel van tevoren een reistabletje in.

vissen op de Lofoten

Iets verder op zee koos de kapitein voor het eerst een plekje om te gaan vissen.

Hoe gaat zeevissen op de Lofoten?

Ik moet toegeven dat ik nog nooit had gevist. Maar gelukkig waren Vidar en Bengt mee om ons precies te vertellen hoe je op zee kunt vissen op de Lofoten. Eerst zouden we dus voor anker gaan op een plek waar de kans om iets te vangen groot was. Wanneer de bel luidde, mochten we de lijnen (die om blauwe klossen zaten) laten zakken tot op de bodem of tot een bepaalde markering op de lijn. En dan was het een kwestie van geduld hebben. Maar het was niet alleen maar afwachten: het hielp als je de lijn steeds een stukje op en neer bewoog.

Voelde je iets trekken aan de lijn? Dan konden er twee dingen aan de hand zijn. Het beste scenario is natuurlijk dat je beet hebt. In dat geval draai je aan het wieltje tot je vangst boven water komt. Je zou zomaar een koolvis, schelvis, makreel of kabeljauw aan de haak kunnen hebben. Het kon ook zijn dat de lijn vast was komen te zitten op de bodem. Maar als je de lijn steeds op en neer blijft bewegen, is die kans niet zo groot.

Af en toe klonken er enthousiaste kreten aan boord en ja hoor, na een tijdje had ik ook beet!

Vidar was niet onder de indruk van de vis die ik had gevangen: ik moest hem maar teruggooien. Maar ik was toch blij dat ik in ieder geval iets had gevangen.

Na een tijdje luidde de bel en moesten we allemaal onze lijnen binnenhalen. We voeren naar een andere plek om het nog een keer te proberen. Zo brachten we een tijd op zee door, waarbij we ook nog een demonstratie kregen in het fileren van de vangst. De meeuwen wisten drommels goed dat er iets te halen viel en verzamelden zich al om de resten op te eten die in zee belandden.

Terug langs de vissershuisjes

Na zo’n 4 uur vissen was het tijd om terug te varen naar de haven van Svolvaer. Daarbij passeerden we ook nog de mooie rorbuer op Svinøya. Een mooie afsluiting.

Svolvaer op de Lofoten

Ook vissen op de Lofoten?

Wil je ook gaan vissen als je op de Lofoten bent? Je kunt deze visexcursie het hele jaar door elke dag boeken bij XX Lofoten. De excursie is ook beschikbaar in combinatie met een 4-gangendiner op dezelfde dag, waarbij natuurlijk vis op het menu staat.

Als je net als ik met Scandinaviëspecialist Nordic naar de Lofoten gaat, kun je ook in één keer je (rechtstreekse) vlucht, verblijf, huurauto én activiteiten regelen. Je krijgt dan bij het boeken advies van travel designers die zelf ook regelmatig naar Scandinavië reizen én hebt tijdens je reis alle informatie over wat je hebt geboekt (plus extra tips) bij de hand in de Vamoos-app. Hier vind je alle reizen van Nordic naar de Lofoten.

Nóg meer tips voor de Lofoten vind je op de website van Visit Lofoten.

Ik werd uitgenodigd om de Lofoten te bezoeken om erover te schrijven op Stralend Noorwegen.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.