hamn i senja vuurtoren

Zomer in Noord-Noorwegen: activiteiten voor eindeloze zomerdagen

Je hoort wel eens dat mensen gek worden van de eindeloze zomerdagen boven de poolcirkel, omdat ze niet kunnen slapen bijvoorbeeld. Zelf vond ik die lange dagen juist een enorm voordeel. Ik kreeg er enorm veel energie van. En je houdt veel meer tijd over in een dag! Op een van mijn dagen in Noord-Noorwegen hadden we de hele dag in de auto gezeten om een flinke afstand af te leggen. Maar omdat het toch lang licht bleef, konden we ’s avonds nog gaan kajakken, barbecueën en een bezoekje te brengen aan de husky’s. Uiteindelijk zaten we om middernacht in de hottub en konden we mooi zien hoe de zon aan de horizon nog steeds te zien was. Geweldig! Wil jij ook lekker veel doen tijdens je zomervakantie in Noord-Noorwegen? Dan heb je misschien iets aan onderstaande activiteiten.

De mooiste uitzichten in Noord-Noorwegen

Boven de poolcirkel is de Middernachtszon te zien van ongeveer half mei tot eind juli – afhankelijk van waar je precies zit. Tenzij er wolken voor de zon zitten natuurlijk. Maar zelfs dan heeft het licht in het Hoge Noorden iets magisch.

Enkele van de mooiste plekken om de Midzomernachtszon te bekijken zijn:

Nog meer spectaculaire plekken vind je op deze website van het verkeersbureau van Noord-Noorwegen.

hamn i senja vuurtoren

Roadtrips door Noors Lapland

Noord-Noorwegen in de zomer leent zich perfect voor een roadtrip, zoals deze route die ik zelf ooit reed. Noorwegen kent 18 geweldige routes (Norwegian Scenic Roads) waarlangs je niet alleen natuurschoon vindt, maar op de rustplaatsen onderweg ook nog eens bijzondere voorbeelden van kunst, design en architectuur, zoals spectaculaire uitkijkpunten en unieke toiletten. Zes van die Norwegian Scenic Roads lopen door Noord-Noorwegen:

  • Varanger
  • Havøysund
  • Senja
  • Andøy
  • Lofoten
  • Helgelandskysten
hamn i senja onderweg

Wandelen in Noord-Noorwegen

Het landschap van Noord-Noorwegen wordt gekenmerkt door ruige bergkammen, smalle fjorden, veel eilanden en uitgestrekte bergplateaus. Een indrukwekkende omgeving om wandelend te verkennen! Hier vind je alvast een paar schitterende wandelingen in Noord-Noorwegen. Maar je kunt natuurlijk ook gaan klimmen, paardrijden, fietsen, of golfen onder de Midzomernachtszon.

ringstad wandeling

Het Noord-Noorse dierenrijk

Wil je in Noord-Noorwegen op zoek gaan naar wilde dieren? Dan kun je dat het beste doen onder begeleiding van een gids. Zij weten namelijk het beste waar de kans het grootst is om deze dieren veilig te kunnen bekijken zonder ze te storen. Vogels die je in Noord-Noorwegen kunt tegenkomen, zijn onder andere papegaaiduikers, zeearenden, aalscholvers en Jan-van-Genten. In de wateren voor de kust van Noord-Noorwegen zwemmen (afhankelijk van de tijd van het jaar) potvissen, bultruggen en orka’s. Op Svalbard kun je zelfs gewone en blauwe vinvissen en beloega’s zien.

walvissen zien in andenes

Een andere bijzondere ervaring als je van dieren houdt, is het volgen van de rendieren als ze in de lente migreren. Dat kan met dit 6-daagse arrangement.

Op en aan het water

Dankzij de warme golfstroom is het water bij Noord-Noorwegen geschikt voor allerlei activiteiten. Zo heeft Noord-Noorwegen prachtige stranden – dat van Haukland is zelfs door Lonely PLanet verkozen tot het mooiste strand van Europa.

Als je niet op het strand wilt blijven, kun je een kajak of kano pakken, gaan zwemmen of misschien wel gaan surfen. Het strand van Unstad (op de Lofoten) is een echte surf-hotspot, zelfs in de winter. Vissen kan natuurlijk ook in Noord-Noorwegen – in zoet en zout water. Als je wilt gaan duiken, vind je bij Bodø de sterkste maalstrom ter wereld: Saltstraumen.

veerboot noorwegen

Noordelijke stedentrips

Een van de leuke dingen aan Noord-Noorwegen is dat er ondanks de noordelijke ligging toch ook leuke steden te vinden zijn, met horeca en een uitgaansleven. Tromsø is de grootste stad in Noord-Noorwegen en wordt wel het Parijs van het Noorden genoemd. Maar ook Bodø (Europese culturele hoofdstad van 2024), Alta, Kirkenes en Honningsvåg zijn plaatsen die een bezoekje waard zijn. En je zou het misschien niet verwachten, maar in Longyearbyen op Svalbard vind je enkele van de beste wijnkelders van Noorwegen!

Attracties en musea

Een ander voordeel van de aanwezigheid van steden is dat je daar ook vaak musea, concertzalen, festivals en attracties vindt. Een mooi voorbeeld hiervan zijn de rotstekeningen van Alta Museum. In Andøy op de Vesterålen kunnen ruimtevaartfans een bezoek brengen aan Aurora Space en treinliefhebbers kunnen hun hart ophalen aan de Ofotbanen die je langs geweldige uitzichten helemaal naar Zweden brengt. Wil je meer weten over hoe de Vikingen in Noord-Noorwegen leefden, dan kun je terecht in het Lofotr Museum. Voor een kennismaking met de Sami-cultuur kun je onder andere terecht in Karasjok, Kautokeino en Alta.

Lekker eten in Noord-Noorwegen

De laatste jaren heeft in Noorwegen een ware culinaire revolutie plaatsgevonden. Noorse tradities op het gebied van eten en drinken hebben een comeback gemaakt en het gebruik van lokaal geproduceerde en biologische producten heeft een vlucht genomen. Het seizoen is weliswaar kort voor de gewassen die groeien in het poolgebied, maar wat er groeit, is des te smaakvoller. Dingen die je echt moet proeven als je in Noord-Noorwegen bent, zijn kabeljauw (inclusief wangetjes en tongetjes en natuurlijk ook gedroogd als stokvis), koningskrab, schelpdieren en rendiervlees. Deze gerechten worden in de restaurants in Noord-Noorwegen zowel op traditionele als op moderne wijze bereid.

Unieke accommodaties in Noord-Noorwegen

Reden genoeg dus om in de zomer naar Noord-Noorwegen te gaan. Maar waar verblijf je dan? Als je wilt, kun je dat op enkele echt unieke plekjes doen, zoals oude handelsposten, boerderijen, vuurtorens, visfabrieken, vissershutjes (rorbuer) of traditionele Sami-tenten (lavvo’s). Daarnaast zijn in Noord-Noorwegen de laatste jaren enkele architectonische hoogstandjes neergezet in de vorm van lodges, kleinschalige resorts, glamping-accommodaties en zelfs een stilteruimte. Ga bijvoorbeeld maar eens een kijkje nemen bij The Arctic Hideaway, Varanger Lodge of Isbreen – The glacier.

Deze blogpost kan affiliatelinks bevatten. Als jij via zo’n link iets koopt of boekt, krijg ik een kleine vergoeding. Dit gebeurt anoniem en kost jou niets extra’s. Samenwerkingen en affiliatelinks stellen mij in staat om deze website te onderhouden en jou van informatie te blijven voorzien. Meer hierover lees je in mijn disclaimer/privacyverklaring.

Sandra van Bijsterveld
Sandra van Bijsterveld

Leuk dat je er bent! Mijn naam is Sandra van Bijsterveld. In 2013 begon ik met bloggen en inmiddels doe ik dat fulltime. Op Stralend Noorwegen deel ik mijn persoonlijke ervaringen en tips voor een vakantie in Noorwegen met je. Op andere websites blog ik over onze vakanties in Zweden, Denemarken en Finland, en over Scandinavische lifestyle.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ik ga akkoord met het privacybeleid.